Stamboom Smeets » Frans Rumpen (1925-1944)

Persoonlijke gegevens Frans Rumpen 


Gezin van Frans Rumpen


Notities over Frans Rumpen

Beroep: Mijnwerker, SS-Panzergrenadier Luftwaffe , op enig moment overgeplaatst naar de Waffen-SS.

Hoewel geboren in Nieuwenhagen (Limburg) wordt Frans, blijkens zijn Nederlandse Rode Kruis dossier, gezien als een Rijksduitser en niet als Nederlander die in vreemde krijgsdienst is getreden. Frans is overleden in de strijd om de ring om Warschau waar, onder andere, zijn SS-divisie 'Wiking' voor streed.

In maart 1946 richtte broer Gerard een oproep aan het Rode Kruis om een onderzoek in te stellen naar zijn vermiste broer Frans. Men (de familie) dacht lange tijd dat hij zich in krijgsgevangenschap bevond. De Sterbeurkunde dd. 19-06-1947 zette daar een streep door. Hij was gesneuveld ten oosten van Katy in het General-Gouvernements gebied Warschau-PL. In het verzoek meldde Gerard overigens, onder het hoofd 'nationaliteit', dat broer Frans 'een Duitser' was.

Ex: Wikipedia:

De 5e SS-Panzer-Division Wiking was een pantserdivisie van de Waffen-SS, die bestond naast de reeds bestaande SS. De divisie werd opgericht in november 1940 en gaf zich over aan het Amerikaanse Leger in mei 1945. Ze stond bekend als een fanatieke en harde divisie en bestond voor een groot deel uit buitenlandse vrijwilligers.

De 5e SS-Panzer-Division werd gedurende de Tweede Wereldoorlog aan het oostfront ingezet, in meerdere regio’s en als onderdeel van verschillende 'Heeresgruppen'.

Het symbool van de Wikingdivisie was een cirkelvormige swastika op een schild. Als onderdeel van de Waffen-SS werd de divisie schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tijdens de processen van Neurenberg.

Wapenfeiten in de periode 1944-45

Toen de Sovjets hun enorme offensief in juni 1944 ontketenden tegen Heeresgruppe 'Mitte', was de Wikingdivisie een van de vele Duitse divisies die vast kwamen te zitten in de vele zakken die ontstonden door de voortrazende Sovjets. Aangezien Wiking de enige pantserdivisie was die ingesloten was in de zak van Cherkassy, vormde de divisie het speerpunt van de uitbraak uit de omsingeling. Hoewel de divisie in haar opzet slaagde, verloor ze bij deze operaties al haar tanks en een groot deel van haar manschappen.

De overblijfselen van de divisie werden samengebracht tot een Kampfgruppe, die werd overgeplaatst naar Polen waar de divisie terug werd opgebouwd. Vervolgens nam Wiking samen met de 3. SS-Panzer-Division Totenkopf en de Duitse 19e Pantserdivisie deel aan wanhopige aanvallen om de Russische opmars tot stilstand te brengen. Daar stabiliseerde het front zich tot in januari 1945.

In december 1944 werd Wiking echter teruggetrokken uit Warschau en overgeplaatst naar het zuiden om daar deel te nemen aan de operaties om de omsingelde Duitsers in Boedapest te ontzetten. De 5e SS-pantserdivisie viel twee weken lang aan, maar werd door massale Russische tegenstand teruggedrongen. De divisie werd langzaam teruggedrongen door Oostenrijk, waar de divisie zich op 8 mei 1945 overgaf aan de Amerikaanse 3rd Infantry Division bij Radstadt in het Salzburgerland.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frans Rumpen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frans Rumpen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Frans Rumpen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 februari 1925 lag tussen 2,8 °C en 8,9 °C en was gemiddeld 5,3 °C. Er was 3,5 uur zonneschijn (32%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1925: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,3 miljoen inwoners.
    • 8 januari » De eerste officiële voorloper van de Avrobode, de Radio Luistergids, verschijnt.
    • 16 april » In Sofia vinden bij een bomaanslag in de Sveta Nedeliakathedraal 150 mensen de dood.
    • 21 juli » In Dayton Tennessee, wordt middelbareschoolleraar biologie John T. Scopes schuldig bevonden aan het onderwijzen van de evolutietheorie in zijn klas. Hij krijgt een boete van $100.
    • 2 augustus » Conrad Hilton opent in Dallas, Texas het eerste Hilton-hotel.
    • 30 oktober » John Logie Baird schiet in Londen de eerste tv-beelden.
    • 11 november » Robert Millikan bewijst het bestaan van kosmische straling.
  • De temperatuur op 19 oktober 1944 lag tussen 8,2 °C en 14,1 °C en was gemiddeld 10,5 °C. Er was 7,8 mm neerslag gedurende 3,5 uur. Er was 2,7 uur zonneschijn (26%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 9 maart » De door de Duitsers bezette Estische hoofdstad Tallinn raakt door een Sovjetbombardement zwaar beschadigd. Er vallen ca. 600 doden.
    • 7 juli » Boven Hoorn komen twee Amerikaanse B-17 bommenwerpers met elkaar in botsing en storten neer. Daarbij komen dertien van de twintig bemanningsleden en een inwoonster van Hoorn om het leven.
    • 23 augustus » In Warnsveld wordt een temperatuur van 38,6°C gemeten; de hoogste dagtemperatuur ooit sinds het begin van de metingen in Nederland. Pas in 2019 werd dit record verbroken.
    • 5 september » Geallieerden bevrijden Brussel.
    • 27 oktober » Bevrijding van Tilburg.
    • 8 december » Bij een overval op de Leeuwarder gevangenis Blokhuispoort worden 51 verzetsmensen bevrijd.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Rumpen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rumpen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rumpen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rumpen (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Smeets is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Roelf Schrik, "Stamboom Smeets", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smeets/I2280.php : benaderd 25 april 2024), "Frans Rumpen (1925-1944)".