Stamboom Smeets-van der Wulp » Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck (1305-1343)

Persoonlijke gegevens Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck 


Gezin van Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck

(1) Hij is getrouwd met Aleid van Horne.

Zij zijn getrouwd voor 1339.

Dirck, heer van Cranendonck ?(1340-1342)?, wordt vermeld op 22-07-1331 als Willem van Horne en vijf van zijn leenmannen, waaronder Dirck zelf en Emond van Emmichoven een verklaring afleggen. Dirck was mogelijk pastoor van Bindervelt, Limburg. Om het geslacht voor uitsterven te behoeden huwde hij, met dispensatie, zijn nicht Aleid van Horne. Zij bleven echter kinderloos. Dirck had waarschijnlijk wel een zoon, Roelof, bij N.N., dochter van Roelof van Emmichoven, geboren rond 1260, vermeld op 10-02-1300. Op basis van het familiewapen, twee afgewende zalmen, vermoedt men dat het geslacht Van Emmichoven uit het geslacht Van Altena stamt.

In plaats van Diederik zou ook zijn broer Willem III de vader van Roelof van Emmichoven kunnen zijn, die was echter in 1340 al overleden en is daarmee minder waarschijnlijk.

De afbeelding toont het kasteel Cranendonck in de 17e eeuw. De Fransen bezetten het huis in 1672, en bij hun aftocht in 1673 bliezen zij het kasteel op.

Hij is overleden tot 20 juli 1343 in Maarheeze, Noord-Brabant, Nederland. Hij was 37-38 jaar oud.
Een kind van Willem Willem II Heer van Cranendonck en Eindhoven van Cranendonck (Cranendonck van Horne, van Eindhoven) en Elisabeth Vrouwe van Steyn Steyn van Elsloo, van Stein, van Steijn

(2) Hij heeft/had een relatie met Isolde Roelofs Van Emmichoven.

De relatie startte rond 1340.


Kind(eren):



Notities over Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck

Dirck, geboren ca. 1305, overleden vóór 20 juli 1343. Hij was een zoon van Willem II van Cranendonck en Elisabeth van Steyn.

Hoewel er onduidelijkheid hieromtrent bestaat wordt aangenomen dat hij het was die Willem II opvolgde als heer van Cranendonck en Eindhoven, omdat van zijn broer Willem bekend is dat die al als jonge man is gestorven. Dirk zou eerst pastoor te Binderveld zijn geweest maar, om zijn geslacht voor uitsterven te behoeden, trouwde hij met Aleid van Horne, dochter van Willem IV van Horne (Zie Heren van Horne nr 9). Hier was dispensatie voor nodig wegens hun nauwe verwantschap. Het huwelijk bleef echter kinderloos.

Wel had Dirck nog een bastaardzoon verwekt bij Isolde van Emmichoven, een dochter van Roelof van Emmichoven, een leenman uit het Land van Altena waar de families Cranendonck en Horne grote belangen hadden.

Na het overlijden van Dirck gingen de heerlijkheden Cranendonck en Eindhoven over op de geslachten Van Sevenborn, Van Milberg, Van Schoonvorst, Van Horne en Van Egmont om vervolgens aan het huis van Oranje te komen.

Kasteel Cranendonck was een kasteel nabij Soerendonk (Nb). Het zogenaamde ‘kasteeltje’, een eind 19de eeuw gebouwde villa, is gelegen aan Cranendonck 1 te Maarheeze.

Maarheeze wordt het eerst genoemd in 1223, wanneer het tot deze parochie horende gebied Hugten door Dirk van Altena in leen wordt gegeven aan de Heer van Heeze. Het gebied werd na Dirks kinderloze dood in 1242 geërfd door diens neef Engelbert van Horne. Vermoedelijk was hij het die tussen Maarheeze en Soerendonk een kasteel liet bouwen. Geïnspireerd op de natuurlijke omstandigheden ter plaatse waar migrerende kraanvogels graag neerstreken (kraan: kraanvogel, donk: hoogte, heuvel in waterrijke omgeving), werd het kasteel Cranendonk genoemd; wellicht droeg het gebied zelf die naam al eerder. In 1421 waren Maarheeze, Soerendonk, Gastel en Budel reeds verenigd in twee schepenbanken, die verantwoordelijk waren voor zowel het bestuur als derechtspraak.

De zoon van Engelbert van Horne, Willem I van Cranendonck, was de eerste die zich heer van ‘Cranendunc’ noemde. De Van Cranendonks waren ook heer van Eindhoven c.a. Dit geslacht Van Cranendonk, een zijtak dus van de Van Hornes, stierf in mannelijkelijn uit in het midden van de veertiende eeuw. Hierop volgden als bezitters van de heerlijkheid Cranendonck de geslachten Van Sevenborn, Van Milberg, Van Schoonvorst, Van Horne en Van Egmond.

In de loop der eeuwen komen de heerlijke rechten en het kasteel met het omliggende grondgebied door vererving of (ver)koop in het bezit van verschillende adellijke geslachten. Anna van Egmond, de eerste vrouw van Willem van Oranje, bracht bij huwelijk in 1551 Cranendonk aan de Oranjes, wat zo bleef tot het einde van het Ancien Régime. Nog steeds behoort Baron van Cranendonk tot een van de vele titels van Willem Alexander Koning der Nederlanden.

De heren van Cranendonk uit de geslachten Van Horne, Van Egmond en Oranje hadden hun voornaamste bezittingen en belangen elders en verbleven daarom zelden of nooit op kasteel Cranendonk. Als plaatsvervanger van de heer werd voor Eindhoven en Cranendonk een drost of drossaard aangesteld. Hij verbleef wel op het kasteel, totdat dit in 1673 door de Fransen werd verwoest.

Wat bleef was een ruïne welke steeds verder verviel. Het landgoed bleef in bezit van de Oranjes totdat omstreeks 1798 het feodale systeem werd afgeschaft. In 1814, toen het Koninkrijk der Nederlanden tot stand kwam, werd het koninklijk bezit om in 1820 aan particulieren te worden verkocht.

In 1899 werd de boerderij die bij het kasteel hoorde afgebroken. Daarvoor in de plaats kwam een villa. Dit was de grondslag voor het huidige kasteelachtige gebouwtje, dat begin 20e eeuw van een torentje werd voorzien.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck

Catharina van Kessel
± 1245-± 1306
Arnold I I I van Steyn
± 1250-± 1323

Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck
1305-1343

(1) < 1339

Aleid van Horne
± 1320-????

(2) ± 1340

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Marieke Smeets, "Stamboom Smeets-van der Wulp", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smeets-van-der-wulp/I1931.php : benaderd 4 juni 2024), "Dirck (Diederik) van Horne Heer Van Eindhoven En Cranendonck (1305-1343)".