Stamboom Smeets Maasmechelen » Joannes "Jan" SMEETS (????-1692)

Persoonlijke gegevens Joannes "Jan" SMEETS 

  • Roepnaam is Jan.
  • Beroep: schepen van Swalmen.
  • Vermelding vanaf 28 april 1690: ASSELT - Voogdbenoeming..Bron 1
    Ten overstaan van Johan Swaken, scholtis, Jan Janssen en Peter Quijten, schepenen van de heerlijkheden Assel en Swalmen, worden de medeschepen Frans Gerets en Jan Smeets beëdigd als voogden van Christoffel Smeets, minderjarige zoon van wijlen Henderick Smeets.
  • (diverse) vanaf 21 augustus 1692.Bron 2
    SWALMEN - Testament.

    Testament van Jan Smits, schepen, ziek en bedlegerig maar gezond van verstand. Hij benoemt zijn kinderen tot universele erfgenamen van al zijn erfelijke en patrimoniale goederen, schulden en het kapitaal van 200 rijksdaalder ten behoeve van Henderick ten Dam, welke hij tijdens zijn huwelijk met wijlen Metien Arets heeft opgenomen.

    Krachtens akkoord tussen testateur en zijn zoon Geurt is hem de vrije beschikking gelaten over de roerende goederen welke hem ten tijde van de openbare verkoop ('subhastatie') van Henderick ten Dam waren overgebleven.

    Zo laat hij aan zijn jongste dochter Mechdelken het bed waarop testateur nu ligt, met het dekbed, twee paar lakens, vier oorkussen ('oirkusseren') en de 'betrecksels mit de bedtstede ende behangssels; item eene kiste staende in een benaebuijrt huijs mit een stuck flesse gebleijckt doeck groot ongeveer thien ellen.'

    Aan zijn minderjarige jongste zoon Willem laat hij 'sijnen swaerten laecken maubel ende swaerte klederen mit een kiste staende int Carthuijs clooster tot Ruremunde, mit een gelick stuck doeck als boven, ende voorders alle sijne testateurs hembden.'

    Aan zijn dochter Anneken twee slechte bedden met een nieuw bedteek.

    Aan zijn dochter Catharina een bed met een linnen teek, alsmede twee andere van de beste linnen teeken, ongevuld, met nog een oude 'bonsetiecke'.

    Uit de overige roerende goederen legateert hij aan zijn dienstmaagd en nicht, Beelken Geurts, behalve haar achterstallig loon, 'tot recompens van de getrouwicheijt aen den testateur bewesen', een half dozijn 'servietten'.

    De rest van het linnengoed zal gedeeld gedeeld worden tussen zijn drie dochters, de overige goederen tussen al zijn kinderen.

    Als executeurs testamentair benoemt hij de procureur Haes en Areth Mooren, die boven de gebruikelijke beloning voor deze last een legaat ontvangen van ieder 1 rijksdaalder.
  • Hij is begraven op 26 augustus 1692 in Swalmen.Bron 3
  • Een kind van Petrus SMEETS en Margaretha (Grietjen) SLABBERS
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2020.

Gezin van Joannes "Jan" SMEETS

Hij is getrouwd met Mechtildis ARETS alias HUETS.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Mechtildis SMEETS  ????-1729
  2. Henricus SMEETS  1658-????
  3. Godefridus SMETS  1660-1740 
  4. Joannes SMEETS  1663-???? 
  5. Maria SMEETS  1666-????
  6. Guilielmus SMEETS  1668-????


Notities over Joannes "Jan" SMEETS

Getuigen bij de dopen der kinderen: Henricus zu Dam, Catharina Bomers, Gisbertus Hermans namens Gerardus Schrivers, Catharina Rutzen, Mechtildis Cuijpers, echtgenote van Godefridus Quijten, Casparus Boomen, Sibilla Thijssen, Hermannus Raemekers, Joanna Boomers, Gisbertus Hermans, Ida Beeck.

1669 september 7, Swalmen-Heide
Ten overstaan van Willem Rutsen en Jan Smiets, schepenen, en Andries Moren, bode in plaats van de scholtis, dragen Jan Gubbels met toestemming van zijn vrouw [Margaretha Loeren], en Gordt Loeren, als erfgenamen van Dierck Loeren, huis en hof op de Heij gelegen rondom in de gemeente, uitgezonderd een korte zijde grenzend aan de erfgenamen van Gies van Oberyck, voor een bedrag van 112 gulden, vertegenispenning 2 rijksdaalder, over aan Jan Erckens en Merij Croonen, echtelieden, licop en armengeld naar landsgebruik, godshelder 5 oordt.

1673 mei 9, Swalmen
Ten overstaan van Albert Meuter, scholtis van de heerlijkheden Assel en Swalmen, Gerardt Mertens en Jacob Smiets, schepenen aldaar, bekent Henricus Oidtman, ongehuwd en meerderjarig, dat hij een bedrag van 325 rijksdaalder tegen een jaarlijkse rente van 20 rijksdaalder en 5 blamuysers eerstmaals te betalen op 1 mei 1674 met een opzegtermijn van een half jaar, heeft opgenomen van Gertruijd Bischops, weduwe van Johan Reipkens, in leven peyborgemeester en raadsverwant van de stad Ruremunde, met als onderpand ongeveer 11 morgen akkerland in het Asselervelt gelegen tussen Gordt Quijten en de erfgenamen van wijlen raad Poeijn. Jan Smiets wordt namens de weduwe Reipkens aan de onderpanden geërfd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes "Jan" SMEETS?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Joannes SMEETS


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. RHCL Maastricht, SA Swalmen en Asselt, magazijnlijst nr. 19 fol. 149.
    2. RHCL Maastricht, SA Swalmen en Asselt, magazijnlijst nr. 76; origineel op papier, ondertekend door testateur Jan Smeedts, J. Swaken, Frans Gerits en Peter Quijete [eerste letter onder voorbehoud], opgemaakt door G. Lubbers, secretaris.
    3. DTB-registers St.-Lambertusparochie Swalmen, fol. 149.

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1692: Bron: Wikipedia
      • 14 maart » Pieter van Musschenbroeck, Nederlands natuurwetenschapper († 1761)
      • 7 juni » De belangrijke havenstad Port Royal op Jamaica zakt na een aardbeving in zee.
      • 10 juni » in Salem wordt Bridget Bishop opgehangen, het eerste slachtoffer in een heksenjacht die uiteindelijk aan 14 vrouwen en 5 mannen het leven zal kosten.
      • 3 augustus » Tijdens de Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag nabij Steenkerke in Henegouwen. Het Franse leger verslaat de geallieerde troepen.
      • 19 augustus » Executie door ophanging van vijf vrouwen en een geestelijke als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
      • 18 september » Aardbeving bij Verviers met een magnitude van 6,3 op de schaal van Richter.

    Over de familienaam SMEETS

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam SMEETS.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over SMEETS.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam SMEETS (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Marc Smeets, "Stamboom Smeets Maasmechelen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smeets-maasmechelen/I139.php : benaderd 24 september 2024), "Joannes "Jan" SMEETS (????-1692)".