Stamboom Slierendregt » Willem Alexander Etienne van der Pluym (1879-1960)

Persoonlijke gegevens Willem Alexander Etienne van der Pluym 


Gezin van Willem Alexander Etienne van der Pluym

Hij is getrouwd met Maatje [Tilly] Slierendrecht.

Zij zijn getrouwd op 16 april 1908 te Hilligersberg, hij was toen 28 jaar oud.

BS aktenr. 6 GA Rotterdam

Notities over Willem Alexander Etienne van der Pluym


Willem Alexander Etienne van der Pluym,(Zierikzee, 19 augustus 1879 - Bussum, 21 juli 1960)
Het is niet gemakkelijk van deze alzijdige figuur een duidelijk levensbeeld te geven. Het in zijn beknoptheid voortreffelijke artikel van Prof. ter Kuile in het Nieuwsbulletin van de Kon. Ned. Oudheidkundige Bond kon niet zeer volledig zijn. Het ligt trouwens voor de hand, dat de maatschappelijke waardering bij zijn overlijden vooral de kunsthistoricus gold, wat hij door levenslot en werkkring in de eerste plaats was geworden. Echter betekende hij voor allen, die hem goed gekend hebben, veelmeer dan dit onderdeel van zijn persoonlijkheid. De warme toegenegenheid voor ieder, met wie hij in aanraking kwam, in welke verhouding ook, was onvergelijkelijk mooi. Er straalde iets van hem uit, dat tot het beste behoort, dat een mens kan gevenen dit te mogen geven was ook hemzelf een vreugde. Dit maakte, dat hij, waar hij ook kwam voor wetenschappelijk onderzoek of ter verrijking van eigen kennis, nagenoeg altijd overal medewerking wist te verkrijgen en in de enkele gevallen, waarin dit niet onmiddellijk het geval was, hij steeds spoedig alle tegenstand kon overwinnen. Zijn beminnelijkheid schonk zijn leerlingen niet slechts een genoegelijke omgang, doch maakte ook de leerstof voor hen uitermate belangwekkend. Zijn colleges waren voor de studenten altijd genotvolle uren, zoals Prof. Witsen Elias getuigde bij zijn aanvaarding van het hoogleraarsambt te Wageningen in 1959: ,?Door Uw artistieke geest en Uw veelzijdig gerichte belangstelling, wist U ieder onderwerp levend enboeiend te maken. In U vond ik iemand met een grote hoeveelheid kennis, die toch juist het tegendeel van een droog geleerde is. Van U heb ik geleerd, wat een docent in de Kunstgeschiedenis moet zijn,?.
Dat deze man als jongen van 16 jaar ongenoegen kreeg met de directeur van de H.B.S. in zijn geboorteplaats, wat als gevolg had, dat zijn middelbare schoolopleiding voortijdig werd be/indigd, is voor allen, die hem gekend hebben, onbegrijpelijk. Alleen schijnt het, achteraf gezien, wel, dat er in zijn jongensjaren reeds iets in hem werkzaam was, dat een andere kant op wilde dan de voor hem vastgestelde levensbaan. Inderdaad was het een keerpunt in zijn leven. Hij trok, door familierelaties gesteund, naar Den Haag, waar hij zou worden opgeleid voor een functie in het bouwvak. Na twee jaar studie werd hij geplaatst bij de Rijksgebouwendienst, toen staande onder de Rijksbouwmeester Van Lokhorst en enige tijd later bij Monumentenzorg, waar Victor de Stuers de leiding had. Mede door zelfstudie in de avonduren bereikte hij, dat hij al op 19-jarige leeftijd als zelfstandig opzichter-tekenaar betrokken werd bij belangrijke bouwwerken en restauraties in het gehele land, totdat hij - hijwas toen 22 jaar - begreep, dat voor de hogere aspiraties, die hij koesterde, een betere vooropleiding dan de zijne gewenst was. Waarschijnlijk dacht hij toen aan een rechtstreekse opleiding tot architect, doch deze bestond als zodanig niet in dietijd. Alle architecten vormden zich in de praktijk. Ook Delft was toen hiervoor nog niet van belang. Daarom koos hij de opleiding aan de zgn. museumschool, gevestigd in het Rijksmuseum onder invloed van de bouwmeester van dat museum Cuypers, die het gebrek aan bekwame hulpkrachten persoonlijk had ervaren. Hier behaalde hij in twee jaren het einddiploma voor tekenonderwijs en tegelijk het vrije diploma M.O. Bouwkunde, waardoor hij, 25 jaar oud, onderwijsbevoegdheid verkreeg en in een andere sfeer van werkzaamheid was gekomen. In hetzelfde jaar 1904 trok hij naar Brussel om als leerling-opzichter te werken onder de architect Prof. Paul Santenoy, op wiens bureau veel studie gemaakt werd van historische bouwwerken. Daar kreeg hij echter spoedig de begeerte om zijn kennis meer systematisch te ontplooien. Daarom aanvaardde hij in 1905 de positie van leraar bij de Burgeravondschool te Utrecht, waardoor hij gelegenheid had colleges van Prof. Vogelsang te volgen. Gedurende een jaar bezocht hij diens colleges Archaeologie en Kunstgeschiedenis tussen allerlei andere werkzaamheden door ter wille van zijn levensonderhoud. Onderwijl was hij ook een tijdje in Pompeji, waar hij colleges volgde van Prof. A. Mau ten einde zich van nabij in de Klassieken in te leven.
Aanvankelijk meer als leerling, doch al vrij gauw als medewerker vergezelde hij Prof. Vollgraff, die de leiding had van de Nederlandse opgravingen in Argos, verschillende malen op zijn tochten daarheen.
Aan studiereizen naar vele andere landen, welke hij voor zijn wetenschap altijd uiterst productief wist te maken, wijdde hij in de loop der jaren veel ,?vrije,? tijd. Wel bijna alle plaatsen, die voor de westerse cultuur van enig belang zijn werden door hem bezocht. In de lacunes in zijn talenkennis tengevolge van het tekort in zijn schoolopleiding, heeft hij door eigen studie weten te voorzien; hij bracht het er zelfs zeer ver in.
Temidden van zijn werk als leraar aan Burgeravondscholen (Utrecht en Vlaardingen) was hij twee jaar hoofdopzichter bij de bouw van het Gemeenteziekenhuis te Gouda, als hoedanig de architect, zijn oud-leermeester Kromhout hem in 1907 aanstelde. In 1910 volgde hij Kromhout op als docent aan de Museumschool. Hij was toen geheel ingeleefd in de architectenwereld, was lid, weldra bestuurslid van het Genootschap Architectura et Amicitia en werd in 1914 bestuurslid van de Vereeniging voor Voortgezet en Hooger Bouwkunst Onderricht te Amsterdam, wier oprichting van dat Genootschap was uitgegaan. Bijna onmiddellijk hierna werd hij penningmeester, wat hij tot 1934 is gebleven, en maakte als zodanig deel uit van het dagelijks bestuur, dat in die tijd uitsluitend de leiding bij het onderwijs in handen had. In 1916 werd hijzelf hier docent in de Kunstgeschiedenis, hetgeen hij tot zijn 65ste jaar is gebleven.
In 1918 volgde hij Jan Six op als hoogleraar aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam in de Aesthetica en Kunstgeschiedenis. Dat was nog onder het directoraat van Derkinderen. Later kreeg hij er de vakken Perspectiefleer en Architectonische vormleer bij (deze vakken waren bestemd voor beeldhouwers en monumentaalschilders). Deze functie bleef hij tot zijn 70ste levensjaar waarnemen. In 1922 werd hij Prof. Six' opvolger ook aan de Gemeentelijke Universiteit. Hij bleef daar tot zijn 76ste jaar als docent in de Geschiedenis der Bouwkunst. In '43 werd hij als opvolger van Huib Luns benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de afdeling Bouwkunde der Technische Hogeschool te Delft. Zijn leeropdracht was: Geschiedenis der Bouwkunst en Schilderkunst. Tevens was hij er belast met het beheer der subafdeling Handtekenen en Kunstgeschiedenis.
Van zijn maatschappelijke nevenfuncties is de volgende lijst te maken.
Bij de Koninklijke Nederlandsche Oudheidkundige Bond in 1917 bestuurslid, driemaal voor drie jaar voorzitter (vanaf 1918, 1931, 1940). Van 1918 tot 1952 lid van de zgn. Bouwplan-commissie der Gemeente Hoorn.
Van 1918 tot 1953 lid en secretaris van de jury voor de Prix de Rome voor bouwkunst.
In 1925 en 1937 bij de grote wereldtentoonstellingen te Parijs lid van de Nederlandse commissie en van de internationale jury.
In 1934 benoemd tot voorzitter der Adviescommissie voor de gouden erepenning van de Gijsberti Hodenpijlprijs.
Ook sinds 1934 lid van de Commissie voor aanwinsten van het Stedelijk Museum te Amsterdam.
In dit zelfde jaar door de Minister van O.K. en W. aangewezen als lid-rapporteur bij de zittingen te Veneti/ der Coop/ration intellectuelle van de Volkenbond.
Lid van de Schoonheidscommissie der stad Amsterdam 1935-1946.
Secretaris van de Rijkscommissie Rijksarchitectuurmuseum.
Tot 1940 voorzitter van de verenigingen Nederland-Egypte en Nederland-Hongarije en ondervoorzitter van de verenigingen Nederland-Frankrijk en Nederland-Itali/.
Sedert 1950 permanent lid van de International Fine Arts Council te New York.
Ook was hij lid van het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen te Utrecht en van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
De volgende onderscheidingen vielen hem ten deel: 1926 ridder, 1939 officier Legioen van Eer; 1937 officier Kroonorde van Itali/; 1951 ridder Ned. Leeuw. Voorts was hij erelid van het Genootschap Architectura et Amicitia en van de Kon. Ned. Oudheidkundige Bond.
GŠ??????????i
In boekvorm publiceerde hij:
De meesterwerken der beeldhouwkunst (in samenwerking met de Luikse hoogleraar Laurat; 1916, 2e dr. 1933; Franse uitg. 1921, Italiaanse 1931).
Het Nederlandsche binnenhuis en zijn meubels, 1ste dl. 145-1650, 2de 1650-1750, 3de 1750-1800, resp. 1941, 1946, 1951.
Vijf eeuwen binnenhuis en meubels in Nederland 1450-1950, 1954.
Leo Gestel. De schilder en zijn werk, 1956.
GŠ??????????i
Hij staat genoteerd als medewerker aan:
Bouwkundig Woordenboek van I. Zwiers 1916-1919.
Thieme-Becker Allgemeines K/nstlerlexikon, dln 21 t/m 23, 1927-'29.
E.N.S.I.E. dl. II, 1947.
Hout in alle tijden o.r.v. W. Boerhave Beekman, dl. II, 1949.
GŠ??????????i
Van zijn hand verschenen enorm veel artikelen en recensies in binnenen buitenlandse kranten en tijdschriften. Het is zeer moeilijk alles te achterhalen, waarschijnlijk echter zal in zijn archief nog veel gevonden kunnen worden, want hij hield van bewaren. In het bijzonder mag worden genoemd zijn medewerking aan het bulletin van de Kon. Ned. Oudheidkundige Bond en aan het maandblad Beeldende Kunsten.
Speciaal worde nog gewezen op zijn artikel over Thomas Chippendale, de grootmeester der Engelse meubelmakers en ,Het Nederlandsche Meubel in zijn omgeving een eeuw geleden,; voorts zijn uitvorige bespreking van Gewelfbouw van Ir. J.H.W. Thuniss.

Karakteristiek voor hem waren de titels van zijn toespraken als: Bouwkunst, historische bevliegingen; Het beleven van Bouwkunst; Kunsthistorische capriolen.
Tot kort voor zijn dood is hij werkzaam gebleven. Hij publiceerde nog artikelen over belangrijke onderwerpen en recenseerde belangrijke uitgaven. Samen met zijn echtgenote reisde hij nog vrij veel en ook onderhield hij vriendschapsbanden met velen.Bij de viering van zijn 80ste verjaardag, 19 augustus 1959, hebben vele kranten en tijdschriften hun aandacht aan hem gewijd, w.o. vele met zeer lezenswaardige artikelen. Elf maanden later is hij overleden.

In mei 1938 is hij verhuisd van de Parlaan 41 in Bussum naar de Koningslaan 51 in Bussum

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Alexander Etienne van der Pluym?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Alexander Etienne van der Pluym

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Alexander Etienne van der Pluym

Willem Alexander Etienne van der Pluym
1879-1960

1908

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 augustus 1879 lag rond de 13,1 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1879: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 22 januari » De Zoeloes verslaan de Britten in de Slag bij Isandlwana.
    • 3 februari » Joseph Swan demonstreert de eerste gloeilamp met een gloeidraad van koolstof.
    • 14 maart » Albert Einstein, Duits theoretisch fysicus († 1955)
    • 19 april » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC St. Gallen.
    • 21 oktober » Eerste demonstratie van de gloeilamp door Thomas Edison.
    • 31 december » Thomas Edison laat rondom een park tientallen gloeilampen branden als feestversiering en demonstreert daarmee zijn nieuwste uitvinding: het elektrisch licht.
  • De temperatuur op 16 april 1908 lag tussen 3,7 °C en 15,1 °C en was gemiddeld 9,0 °C. Er was 11,6 uur zonneschijn (83%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
    • 11 januari » Het Nationaal Park Grand Canyon wordt als nationaal monument ingesteld.
    • 24 januari » Robert Baden-Powell richt de scouting op.
    • 29 juni » Oprichting van de Congregatie voor de Sacramenten van de Romeinse Curie door Paus Pius X.
    • 27 september » In het Amerikaanse Detroit rijdt de eerste T-Ford uit de fabriek; een auto waarvan er 15 miljoen gebouwd zullen worden.
    • 5 oktober » Het autonome vorstendom Bulgarije verklaart zich onafhankelijk van het Osmaanse rijk.
    • 7 november » Ernest Rutherford slaagt er voor het eerst in een atoom te isoleren.
  • De temperatuur op 21 juli 1960 lag tussen 10,2 °C en 19,8 °C en was gemiddeld 14,7 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 0.9 uur. Er was 6,7 uur zonneschijn (42%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
  • In het jaar 1960: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,4 miljoen inwoners.
    • 27 april » De Nederlandse regering besluit tot het zenden van troepen naar Nederlands-Nieuw-Guinea.
    • 7 mei » Premier Nikita Chroesjtsjov verklaart dat de Sovjet-Unie U-2 piloot Gary Powers gevangen houdt.
    • 27 mei » Militaire staatsgreep Turkije.
    • 14 juli » Jane Goodall komt aan in het Gombe Stream-Reservaat in het huidige Tanzania om haar beroemde studie van chimpansees in het wild aan te vangen.
    • 20 augustus » De honden Belka en Strelka, een dag eerder gelanceerd aan boord van Spoetnik 5, keren als eerste dieren levend terug van een ruimtereis.
    • 7 oktober » De Amerikaanse presidentskandidaten John F. Kennedy en Richard Nixon hebben een vierde verkiezingsdebat over de Koude Oorlog.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van der Pluym


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
H. Slierendregt, "Stamboom Slierendregt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-slierendregt/I1525.php : benaderd 26 april 2024), "Willem Alexander Etienne van der Pluym (1879-1960)".