Stamboom Severijn » Verhalen » FAMILIEWAPEN SEVERIJN

Mogelijke oorsprong

Een mogelijke link naar Essen lijkt te worden ondersteund door het gevonden mogelijke familiewapen.
H. Severijn (1888-1970) kreeg in de jaren 1929/1930 een overtrekje van zijn achternicht uit den Haag van dit wapen.

Deze achternicht was een dochter van Stephanus Severijn, steenhouwer en geboren in Utrecht op 30 juli 1838 als kleinzoon van voorvader Johannes Severijn, geboren 11 september 1768 te Utrecht tevens zoon van onze oudst bekende stamvader Hendrik Severijn. De genoemde achternicht kreeg het overtrekje van haar broer, die sigaren kocht bij een winkelier in de Heulstraat in Den Haag en die gehuwd was met ene juffrouw Severijn en zij had dit overtrekje in haar bezit. Zij bleek ook nog familie te zijn van genoemde achternicht.

Het wapen vertoonde grote gelijkenis met het bestaande wapen van de familie Severin uit Essen, Bochum en Dortmund. Deze familie is bekend vanaf ca 1500 tot over 1770 en leden vestigden zich ook in Nederland, o.a. in Leiden (wapensmid in de Breestraat) , Den Haag en Utrecht.

H. Severijn, publiceerde in Wapenheraut van 1914, was overtuigd dat stamvader Hendrik Severijn dezelfde persoon was als Johann Henrich Severin (zoon van de apotheker Severin) uit Bochum. Echter in 2007 stuurde het Stadsarchief van Bochum op mijn verzoek een akte, waarin werd vermeld dat genoemde Severin als kind is gestorven. Zie de akte in de pagina van de stamvader.

Er is momenteel geen enkel bewijs dat de stamvader afkomstig is uit genoemde steden in Duitsland. Ook wordt zijn naam juist gespeld in het trouwregister van de kerkelijke boeken in het Utrechts Archief.

Vele geraadpleegde zoekmachines en het Utrechtse Archief kennen geen geboortedatum van deze stamvader.

Opmerkelijke verschillen en overeenkomsten.

Het wapen van de achternicht toont in de kwartieren 1 en 4 klaverblaadjes zoals ze voorkomen in het kaartspel (gestyleerd) en in het wapen van Essen zijn de klaverblaadjes in de natuurlijke vorm weergegeven .
Verder zijn de eendjes in kwartier 3 afgebeeld zonder snavels en zonder pootjes (z.g.n. Merlettes), terwijl in het wapen van Essen deze eendjes compleet zijn afgebeeld.
In kwartier 2 zijn de eendjes in beide wapens compleet getoond. De kleuren van de kwartieren 1 en 4 zijn sinopel en van 2 en 3 zijn zilverkleurig. De horizontale band in het schild is rood van kleur. De versiering rondom is sinopel met zilverkleurige tinten.
Mogelijke gaat het hier om hetzelfde geslacht, ondanks de geringe verschillen.
Of het wapen van de achternicht te beschouwen is als het Wapen van onze familie Severijn is vooralsnog niet bewezen.

Andere verhalen