Stamboom Serrij » Gerard Iii van Gelre (± 1185-1229)

Persoonlijke gegevens Gerard Iii van Gelre 

  • Hij is geboren rond 1185 in .
  • Hij is overleden op 22 oktober 1229 in Roermond.
    Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk

    Het bouwwerk
    De Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk is gebouwd in het begin van de dertiende eeuw en daardoor een van de mooiste overblijfselen van de Romaanse bouwkunst in Nederland. Zoals het vroeger vaker gebeurde werd de kerk gebouwd in verschillende fases en tijden, waardoor het gebouw Romaanse en gotische kenmerken vertoont. Het oudste deel van de kerk is de klaverbladvormige koorpartij. Het schip verrees waarschijnlijk tussen 1220 en 1244 en is aan de buitenkant sober uitgevoerd. Tussen 1244 en 1260 werd de westkant van de kerk gebouwd. Uiteindelijk kreeg de kerk in de 18de eeuw een vierkante klokkentoren in barokstijl.

    De opdrachtgever: graaf Gerard IV
    Oorspronkelijk werd de kerk gebouwd als onderdeel van een klooster, de cisterciënzer vrouwenabdij. Deze Munsterabdij werd rond 1218 gesticht door graaf Gerard IV van Gelre en zijn moeder Richardis van Scheyern-Wittelsbach. Door haar toetreden tot deorden van de Cisterciënzen nonnen, werd er een nieuwe Abdij in Roermond gesticht. Met Gerards moeder als de eerste abdis.
    Naast de functie als kerk van de kloosterorde, kreeg de kerk ook de bestemming als grafkerk voor de graaf en zijn vrouw Margaretha van Brabant. Hun praalgraf bevindt zich nog steeds voor het hoofdaltaar onder de koepel van de Munsterkerk, al meer dan 750 jaar! Dit graf is bijzonder omdat dit de allereerste dubbeltombe voor een man en vrouw samen betreft.

    De neergang van de Munsterabdij
    Door de stadsbrand in 1665 en verschillende oorlogen daalden de financiën van de abdij én de aanmeldingen voor toetreding tot de orde. De nekslag kwam in 1796 door de Franse inval in Roermond. De Franse bezetters voerden op 18 september 1796 een wetin die alle kloosters verbood omdat de kloosterordes in strijd waren met het recht op vrijheid. De Munsterabdij werd door de Franse troepen ingenomen. Een deel van het complex deed dienst als kazerne en de rest als gevangenis. De Munsterkerk werd tot 1803 gebruikt als paardenstal.
    Het Munstercomplex verpauperde en werd in 1924 definitief gesloopt. Op de plaats waar vroeger het abdissenhuis stond plaatste Pierre Cuypers in 1885 een kiosk. Het enige dat tegenwoordig nog rest van het klooster is de Munsterkerk. Fragmenten van dekloostergebouwen, zoals kapitelen, zijn te zien in het Stedelijk Museum Roermond. Alleen de straat naam ’Abdijhof’ herinnerd nog aan de plek waar ooit de kloostergebouwen stonden.

    Restauratie door Pierre Cuypers
    De Munsterkerk is berucht geworden door een complete en ingrijpende restauratie onder leiding van architect dr. Pierre Cuypers, die duurde van 1864 tot 1891. De binnenzijde van de Munsterkerk werd door hem verbouwd tot een typisch neogotisch interieur. Niet alleen de binnenkant, ook de buitenzijde van de kerk veranderde drastisch. Hij verving de 18e eeuwse barokke klokkentoren door twee vierkante hoektorens. Ook de twee torens boven het koor werden gesloopt en vervangen. Deze dramatische veranderingen staan in de geschiedenis van de monumentenzorg nog steeds bekend als een van de meest omstreden restauraties.
  • Hij is begraven in Roermond ( Munsterabdijkerk ).
  • Een kind van Otto I van Gelre en Richarda van Wittelsbach
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 juni 2020.

Gezin van Gerard Iii van Gelre

Hij is getrouwd met Margaretha van Brabant.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1206 te Leuven.


Kind(eren):

  1. Otto Ii van Gelre  ± 1215-1271 


Notities over Gerard Iii van Gelre

Gerard III van Gelre (ca 1185 - 22 oktober 1229, begraven te Roermond) was graaf van Gelre en Zutphen van 1207 tot 1229.

Hij was een zoon van graaf Otto I en Richarda van Beieren en wordt ook wel aangeduid als Gerard IV of Gerard V. In januari 1206 huwde hij met Margaretha van Brabant, dochter van hertog Hendrik I van Brabant.

Gerard was vader van:
Margaretha, gehuwd met graaf Diederik II van Falkenburg en met graaf Willem IV van Gulik (-1278)
Otto II (-1271)
Hendrik (-1285), bisschop van Luik
Richardis, gehuwd met graaf Willem IV van Gulik (-1278).

Gerard V had in eerste instantie zeer veel invloed aan het hof van keizer Frederik II, maar raakte later met hem in conflict, waarna de keizer Roermond in 1213 verwoestte. Dit was een incident en later werd de relatie met Frederik II beter. In 1220kreeg hij toestemming van Frederik II om de tol bij Arnhem te verplaatsen naar Lobith, wat economisch een succes werd en een van de beste inkomstenbronnen werd van de graaf. Tussen 1224 en 1229 groeide Roermond uit tot een stad, daarvoor was het niet meer dan een handelsnederzetting. Gerard III stichtte vervolgens de Munsterabdij en gaf Roermond stadsrechten (ca.1229). Met bisschop Otto van Lippe van Utrecht had hij strijd over Salland, maar kort daarna steunde hij deze tegen Drenthe.

Tijdens de Slag bij Ane in 1227 werd hij gevangengenomen, en toch weer vrijgelaten door een smoes. Gerard III vroeg aan de Drentse edelman die hem gevangen hield een tijdelijke vrijheid om de nieuwe Utrechtse bisschop mee te kunnen verkiezen, omdatimmers de vorige gedood was bij Ane. Als erewoord beloofde Gerard plechtig weer terug te keren, zwaar gehavend van de strijd trok hij naar de verkiezingscommissie in Utrecht en verkondigde daar dat hij niet meer terug hoefde te keren omdat ze in Drenthe verdoemd waren.

Hij gaf in 1227 de Veluwe landrecht. In 1229 overleed Gerard mogelijk aan zijn verwondingen van de slag bij Ane, volgens Johannes de Beke bij een veldslag dat jaar. Andere bronnen beweren bij een veldslag bij Zutphen dat jaar.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerard Iii van Gelre?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerard Iii van Gelre

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerard Iii van Gelre

Agnes van Arnstein
± 1108-< 1179
Agnes van Loon
± 1150-1191
Otto I van Gelre
± 1150-1207

Gerard Iii van Gelre
± 1185-1229

1206
Otto Ii van Gelre
± 1215-1271

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Gelre


    De publicatie Stamboom Serrij is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Paul Serry, "Stamboom Serrij", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-serrij/I5772.php : benaderd 29 april 2024), "Gerard Iii van Gelre (± 1185-1229)".