Stamboom Seelemeijer » Dirk Christiaan Endert (1879-1951)

Persoonlijke gegevens Dirk Christiaan Endert 

  • Hij is geboren op 30 januari 1879 in Heemstede.
  • Registratie van geboorte op 1 februari 1879.Bron 1
  • Beroep: directeur van een scheepswerf.
    Endert [jr.], Dirk Christiaan, directeur van een scheepswerf (Heemstede 30-1-1879 - Noordwijk 30-3-1951). Zoon van Dirk Christiaan Endert, hoofdinspecteur van de machinedienst bij de Gemeentelijke Drinkwaterleiding van Amsterdam, en Johanna Margaretha Wolter. Gehuwd op 9-6-1910 met Sophia Maria Ooms. Uit dit huwelijk werden 2 zoons en 1 dochter geboren.
    afbeelding van Endert [jr.], Dirk Christiaan

    Endert heeft zijn roeping en vorming gevonden in het duingebied van de Amsterdamse Waterleiding onder de inspiratie van zijn vader. Hij behaalde het eindexamen HBS te Haarlem in 1898 en ontwikkelde zijn technische aanleg door zelfstudie op cursussen en met soortgelijke lessen. De fabriek van Werkspoor aanvaardde in 1899 deze autodidact als volontair. Niet zo heel lang na zijn twintigste jaar wist hij daar een leidende rol te gaan spelen als drijvende kracht bij de ontwikkeling van dieselmotoren.

    Op 1 november 1914 stapte Endert naar Rotterdam over. In die jaren waren de leidende posities op de Nederlandse scheepswerven vooral nog in handen van Engelse en Schotse technici. In het genoemde jaar zag de in 1902 opgerichte Rotterdamsche Droogdok Maatschappij een deel van deze staf overgaan naar een door een groep van Engelsen huize opgerichte concurrerende werf. Zij zocht toen versterking door het aantrekken van de veelbelovende technicus uit Amsterdam als hoofdingenieur werktuigbouw. Deze aanduiding was bepaald geen wetenschappelijke titel, Endert had immers nooit een instelling van hoger onderwijs bezocht, doch eenvoudig een feitelijke aanduiding van zijn werkkring. Overigens bleek de Droogdok Maatschappij met Endert een man van ongekende veelzijdigheid te hebben verworven: op een geheel ander terrein van praktische werkzaamheid dan waarop hij zich voordien had bewogen ontwikkelde hij zich tot een specialist op het gebied van scheeps- zowel als werktuigbouw, om nog te zwijgen van activiteiten op nevengebieden.

    De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij beleefde in 1918 weer een kritiek ogenblik door het op betrekkelijk jeugdige leeftijd overlijden van de heer M.G. de Gelder, medeoprichter en directeur. Een ogenblik dreigde overheersing door een verwant bedrijf, doch ten slotte werd de voorkeur eraan gegeven de leiding te leggen in handen van eigen medewerkers, de heer A.F.J. Dijkgraaf en Endert jr., terwijl kort daarna A. Knape, die eerder de werf voor een positie elders verlaten had, weer werd aangetrokken.

    Endert toonde zich een bekwaam bedrijfsleider bij de ingrijpende modernisatie van de werf. Hierbij wijdde hij zijn aandacht zowel aan de mechanische uitrusting als aan gebouwen, transportmiddelen, dokken en waterbouwkundige voorzieningen. In de jaren dertig zette hij ook zijn volle werkkracht in ter bestrijding van de verlammende economische crisis, een inspanning, die werd beloond met de kiellegging op zijn werf van de Nieuw Amsterdam, die daar op 10 april 1937 te water werd gelaten.

    Endert deed zich naar buiten kennen als een streng, zwijgzaam en weinig plooibaar man, wiens werk zijn gehele leven vulde. Hij had zelfs een eigen tekenbord waaraan hij thuis in zijn vrije tijd kon werken. Zelfs in de auto die hem naar zijn kantoor en werf reed, handelde hij administratieve zaken af. Hij kreeg voor dit laatste te meer gelegenheid, toen hij zich in 1931 metterwoon te Noordwijk vestigde. Endert was ook een trouwe en rechtvaardige steun voor allen die in zijn levenshouding met hem medestreefden. Na de oorlog zou hij tonen mild te kunnen oordelen ten aanzien van vakgenoten aan wie naar zijn gevoelen niet geheel terecht verwijten over hun houding in die moeilijke jaren werden gemaakt. Zelf had hij tijdens de bezetting de medewerking van zijn onderneming met succes weten te beperken.

    Buiten eigen bedrijf was hij slechts in bepaalde mate actief. Voornamelijk zette hij zich in voor de bevordering van samenwerking tussen de vakgenoten in het belang van 's lands oorlogsmarine, waaraan hij een warm hart toedroeg. Ook toonde hij metterdaad belangstelling voor het vakonderwijs als bestuurslid en later als voorzitter van de Vereniging 'De Technische School', op welker werkzaamheid hij een duidelijk stempel drukte.

    In de oorlogsjaren begon hij zich meer te interesseren voor de bevordering van het algemeen belang. In 1940 werd hij lid van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Rotterdam. Hij behoorde tot de kring van zakenlieden die, zich groeperend om haar voorzitter, K.P. van der Mandele, zoveel mogelijk de toekomst van een bevrijd vaderland trachtte voor te bereiden. Voordien moest hij nog beleven, dat de bezetters zijn bedrijf in het najaar van 1944 grondig verwoestten. Met grote energie wijdde hij zich tot aan zijn dood aan de wederopbouw. In de dezelfde geest spande hij zijn kracht in voor de totstandkoming van de tentoonstelling Ahoy, waarmee Rotterdam in 1950 de voltooiing van het herstel van de haven vierde. Ook de aanleg van een nieuw vliegveld voor deze stad had zijn belangstelling.

    P: 'Klinkinrichting voor scheepshellingen', in De Ingenieur 34 (1919) 25 (21 juni) 467; 'Beschouwingen over de Nationale Scheepsbouw', in De Ingenieur 60 (1948) 31 (30 juli) A255-259; 32 (6 augustus) A264-267; 33 (13 augustus) A278-283.

    L: Ir. A. Knape, in De Ingenieur 63 (1951) 18 (4 mei) A215-216; K.P. van der Mandele, in Rotterdams Jaarboekje 1952, 209-210; Een halve eeuw "Droogdok" 1902-1952 (Rotterdam, 1952); H.D. Hamer-van der Harst, Honderd jaar beroepsonderwijs in Rotterdam (Rotterdam, 1968).

    W.F. Lichtenauer
  • Hij is overleden op 30 maart 1951 in Noordwijk, hij was toen 72 jaar oud.
  • Een kind van Dirk Christiaan Endert en Johanna Margaretha Wolter
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 28 februari 2012.

Gezin van Dirk Christiaan Endert

Hij is getrouwd met Sophia Maria Ooms.

Zij zijn getrouwd op 9 juni 1910 te Amsterdam, hij was toen 31 jaar oud.Bron 2

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk Christiaan Endert?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk Christiaan Endert

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk Christiaan Endert

Dirk Christiaan Endert
1879-1951

1910

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Akte: 4
  2. Aktenummer: reg.4C;fol.48v

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 januari 1879 lag rond de -1.8 °C. De winddruk was 5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1879: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 22 januari » De Zoeloes verslaan de Britten in de Slag bij Isandlwana.
    • 14 maart » Albert Einstein, Duits theoretisch fysicus († 1955)
    • 19 april » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC St. Gallen.
    • 15 september » In Haarlem wordt de eerste voetbalclub van Nederland opgericht, door de 14-jarige Pim Mulier. Hij noemt de club HFC, de Haarlemsche Football Club.
    • 21 oktober » Eerste demonstratie van de gloeilamp door Thomas Edison.
    • 31 december » Thomas Edison laat rondom een park tientallen gloeilampen branden als feestversiering en demonstreert daarmee zijn nieuwste uitvinding: het elektrisch licht.
  • De temperatuur op 9 juni 1910 lag tussen 15,0 °C en 26,2 °C en was gemiddeld 20,1 °C. Er was 2,8 mm neerslag. Er was 7,0 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
    • 23 januari » Het vissersschip MD 1 uit Middelharnis zinkt tijdens een storm, 13 doden.
    • 21 februari » De Egyptische premier Pasha Ghali overlijdt 1 dag na een aanslag op zijn leven door een schutter.
    • 6 mei » George V wordt koning van Groot-Brittannië en Ierland na de dood van zijn vader Eduard VII.
    • 15 september » Theodor Wulf publiceert in Physikalische Zeitschrift over de door hem ontdekte kosmische straling.
    • 30 november » Oprichting van de Chileense voetbalclub Audax Club Sportivo Italiano.
    • 16 december » Henri Coandă maakt de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor.
  • De temperatuur op 30 maart 1951 lag tussen -1.1 °C en 7,0 °C en was gemiddeld 2,6 °C. Er was 4,4 mm neerslag gedurende 1,5 uur. Er was 5,0 uur zonneschijn (39%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1951: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 10,2 miljoen inwoners.
    • 6 maart » Proces tegen Ethel en Julius Rosenberg begint
    • 8 maart » Splitsing van het Apostolisch vicariaat van de Kleine Soenda-eilanden in Indonesië in de Apostolische Vicariaten Endeh, Larantuka en Ruteng.
    • 18 april » Frankrijk, West-Duitsland, Italië en de Benelux vormen de EGKS of Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (zie ook Europese Unie).
    • 17 juli » Prins Boudewijn wordt Koning der Belgen.
    • 31 oktober » De eerste zebrapaden worden in Groot-Brittannië in gebruik genomen.
    • 28 december » Oprichting van Het Apostolisch Genootschap


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Endert

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Endert.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Endert.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Endert (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Robert Seelemeijer, "Stamboom Seelemeijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-seelemeijer/I82590.php : benaderd 7 mei 2024), "Dirk Christiaan Endert (1879-1951)".