Stamboom Seelemeijer » Gielis Lucas van der Schoet (1452-1528)

Persoonlijke gegevens Gielis Lucas van der Schoet 

  • Hij is geboren in het jaar 1452 in Oirschot.
  • Beroep: vanaf 1498 Schepen van Oirschot.
  • Vermelding vanaf 21 december 1530.
    Michiel zoon van wijlen Dielis Lucas van den Schoet, Peter Jan Haeckx als man van Heijlwich, Willem Pauwels als man van Elisabeth, verder Dirck Jan Leemans als man van Margriet en Goossen Emmen als man Clara, allen wettige kinderen van Dielis Lucas van den Schoet en van diens vrouw Sophia, hebben met elkaar een boedelverdeling gemaakt van het bezit van wijlen hun vader waarvoor hun moeder afstand van haar recht van vruchtgebruik heeft gedaan.
    Genoemde Michiel krijgt een huis met tuin etc., gelegen in herdgang Verrenbest. b.p. de kinderen van Adriaen Colen, de straat, de kinderen van Geerlack Thomas van den Melckroth, de straat. Nog krijgt hij een bunder broekland dat wordt geruild (rijdend, JT) in de zelfde herdgang, b.p. de weduwe van Jan Peter Haecks, Jan van Rijthoven, de Spijkersbunder daar, de Diepstege. Nog krijgt hij een halve bunder broekland genoemd de Kevie aan de Geenkensdijk onder Verrenbest, b.p. Beertram van den Spijker, Peter Haecks, het gemeenschappelijke broek daar. Nog krijgt hij de helft van een heiveld het achterste stuk ervan, dat tot land wordt gemaakt, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Heijl Steenbackers, de gemeenschappelijke heide, de kinderen van Henrick Scremers, het erf van Dirck Leemans waarvan het is afgedeeld. De lasten hieruit zijn een half mudde rogge aan de St. Odulphuskapel te Best, en 5 stuivers grondchijns. Verder krijgt hij een mudde rogge per jaar te ontvangen uit het bezit van Jan Reijners, nog 9 lopen rogge per jaar te ontvangen van Ijwaen van Col, nog 3 lopen rogge per jaar te ontvangen van Henrick van Col. Hij moet wel wegen en waterlaten onderhouden. Verder krijgt hij 88 lopen rogge en een rente van 5 gulden per jaar zodat hij van elk van de 4 andere erfdelen 22 lopen rogge krijgt en 25 stuivers, zolang Sophia leeft, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag , welke lasten deze Peter, Willem, Dirck en Goessen in hun hoedanigheid hierbij aan Michiel beloven.
    Genoemde Peter krijgt een huis met tuin en de helft van de bocht gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. het erf van Dirck Leemans waarvan is afgedeeld, de gemeenschappelijke kerkpad daar, de straat, de kinderen van Herman van Aerle. Jaarlijkse last uit dit bezit zijn 2 mudde rogge aan Goijaerden Huls. Verder krijgt hij een bunder beemd genoemd de Geenkensdijk gelegen onder Best, b.p. Goijaert van Geloven, het deel van Lucas, Dirck Leemans, het broek daar. Verder krijgt hij eeen beemd genoemd de Braeckerbeemd gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Eelen Moretels, Ijken Slegen, de straat. Nog krijgt hij een beemd genoemd het Roefveldeken, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Goessen Emmen, het gemeenschappelijke broek,Willem Pauwels. Lasten hieruit zijn de grondchijns, wegen en waterlaten te moeten onderhouden, nog 3 gulden en 2 mude rogge per jaar lijfrente aan Katalijn Aert Scomekers.
    Nog krijgt hij een half mud rogge per jaar te ontvangen van Rutger Nagelmakers te Zon, nog 8 lopen rogge per jaar te ontvangen van Claes Ariaen Smollers, nog een mud rogge per jaar te ontvangen van Jan Reijners. Nog krijgt hij een rente van anderhalve gulden per jaar te ontvangen van Dirck Francken zolang Katalijn Aert Scomakers in leven is. Nog krijgt hij 20 lopen rogge, Oirschotse maat en 24 stuivers per jaar steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag te ontvangen van Michiel, Dirck, Willen en Goessen elk 5 lopen en 6 stuivers, zolang Katalijn Aert Scomakers ( is zijn hun grootmoeder of hun tante?, JT) nog in leven is.
    Genoemde Willem Pauwels krijgt een huis met tuin etc., gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p,. heer Jan Pierna, het erf van de Vrijheid van Oirschot en meer anderen, de gemeenschappelijke straat. Hieruit jaarlijks aan het kapittel 4 lopen rogge te betalen. Nog krijgt hij een stuk heide, weiland en akker aan elkaar gelegen en genoemd dat Nuewe Roth gelegen in herdgang Aerle, b.p. Jan Lambrecht, Gerit Stijnen, de gemeenschappelijke straat, de kinderen van Dirck van de Maerselaer. Nog krijgt hij een beemd genoemd de Cruijsbeemd, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Dirck Leemans waarvan het is afgedeeld, het broek daar in de richting naar de steenoven toe, Peter Jan Haecks waarvan is afgedeeld. Nog krijgt hij een akker genoemd de Meijnbraeck gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. de kinderen van Maes Goessens, Aert Lenaerts. De lasten hieruit zijn 6 stuiver een oort als grondchijns en men moet wegen en waterlopen onderhouden. Verder krijgt hij nog een jaarpacht van 44 lopen rogge vervallend op Maria Lichtmisdag en wel van genoemde Michiel, Dirck, Peter en Goessen, elk van hen 11 lopen zolang hun moeder Sophia leeft. Ieder van de verdelers in hun hoedanigheid heeft belooft zulks aan Willem te voldoen uit hun eigen bezit. Verder krijgt hij nog een mud rogge per jaar en een half mud rogge per jaar te ontvangen van Jan Reijners, voor de eerste keer na de dood genoemde Sophia maar niet eerder.
    Genoemde Dirck Leemans krijgt een nieuw huis met de helft van de bocht vanaf de gemeenschappelijke straat tot aan het erf van Hermans van Aerle, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Dirck Verheijden en Elen Mortels, Peter Haecks waarvan het is afgedeeld, de gemeenschappelijke straat, Herman van Aerle. Hieruit jaarlijks aan de weduwe van Goijaert Coppens een mud rogge te moeten betalen. Nog krijgt hij de helft van een heiveld zijnde het voorste stuk, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. de gemeenschappelijke straat, Heijl Steenbackers, het erf van Michiel waarvan het is afgedeeld, Jan Crijns. Nog krijgt hij een deel van een beemd genoemd de Cruijsbeemd, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. het gemeenschappelijke broek, Willem Pauwels waarvan is afgedeeld, Goessen Emmen waarvan is afgedeeld.
    Verder krijgt hij een beemd genoemd de Geenkensdijck, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Dirck Verheijen, de kantorij van Oirschot, Peter Haecks, Willem Belen. De lasten hieruit zijn 6 en een halve stuiver grondchijns, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen, nog een halve stuiver Hinckaert chijns. Nog krijgt hij 2 mud rogge jaarlijks, het ene mud te ontvangen van Rut Nagelmakers, het andere van Jan Reijners te Acht. Nog krijgt hij een jaarrente van 1 gulden uit een pacht van anderhalve gulden jaarlijks te ontvangen na de dood van Katalijn Ardt Scomakers en niet eerder, daarna te ontvangen van Dirck Francken.
    Genoemde Goossen krijgt het huis, tuin etc. gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. de Weverstraat. Dirck Jacops, de gemeijnte, Jan die Legwerker, verder krijgt hij een stuk land genoemd de Braecken gelegen onder Naastenbest, b.p. Goijaert Aelbrechts, Eelen Mortels, Lijsken Deen Daniels, Dirck Verheijen. Nog krijgt hij een akker genoemd de Hoelbraak, ook gelegen in Best, b.p. Dirck Verheijen, Jan Gerit Stijnen, de kinderen van Geerlac Maes. Nog krijgt hij een akker en toebehoren gelegen in Naastenbest (er staat Vorstenbest, JT), genoemd de 3 lopenzaad, b.p. Goijaert Aelbrechts. Nog krijgt hij een akker genoemd die Huijst, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Wellen Wauters, Dirck Verheijen. Nog krijgt hij een deel in een beemd genoemd de Cruijsbeemd, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. het gemeenschappelijke broek daar, Peter Haecks, Dirck Leeman waarvan het is afgedeeld Nog krijgt hij een weiland genoemd de Bijvinck, gelegen in herdgang Aerle, b.p. Rutger van den Staijekker, Jacop van den Schoet, Lijsken Deen Daniels, de gemeenschappelijke straat. Lasten uit dit bezit zijn 11 lopen rogge jaarpacht te Gerwen, nog 4 lopen rogge aan Heijl Belaerts, nog 7 stuiver grondchijns, nog een blank grondchijns, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Nog krijgt hij een mud rogge jaarpacht te ontvangen van Delis Joordens te Son, nog 7 lopen rogge jaarpacht te ontvangen van Joest Rutten te Son, nog 5 lopen rogge per jaar te ontvangen van Jan van den Kerckhof, nog 10 stuivers per jaar uit een rente van anderhalve gulden te heffen op Dirck Francken, na de dood van Katalijn Ardt Somekers, en niet eerder.
    Genoemde verdelers beloven deze boedeldeling gestand te zullen doen. Datum 21 december 1530.
  • Vermelding vanaf 15 februari 1531.
    Willem Pauwels als man van Elisabeth, Dirck Leemans als man van Margriet, Goessen Emmen als man van Clara, zijnde dochters van wijlen Dielis Lucas van den Schoet, hebben aan Michiel Dielis Lucas (van den Schoet, JT) hun aanspraken verkocht inzake een beemd genoemd de Braeckerbeemd, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Jan van den Ecker, Willem Lippen van Berse, Aert Lenaerts, Cornelis Daniels en Denis die Leege. Dat deel hebben zij geerfd en werd hen vermaakt door wijlen Dirck Lucassen (van den Schoet, JT) in diens testament. Datum 15 februari 1531, getuigen Laeck en Schoet.
    Peter Jan Scoemakers ( zijn familienaam is Haecks, JT) als man van Heijlwich heeft aan Michiel Dielis Lucassen die zijn deel verkocht van deze Breackerbeemd. Actum 24 april 1531, getuigen Laeck en Meijen.
  • Vermelding vanaf 15 februari 1531.
    Er is een bepaalde twist ontstaan tussen Lucas Jan Lucassen met Jan Huijskens als man van Oijken dochter van genoemde Jan Lucassen (van den Schoet, JT) als partij enerzijds en alle wettige kinderen van wijlen Dielis Lucassen van den Schoet ter andere zijde. Het handelt over het nagelaten bezit en testament van wijlen Dirck Lucassen (van den Schoet,JT) en ook vanwege een bepaalde schepenbrief van Oirschot die wijlen deze Dirck had gegeven aan zijn broer Dielis Lucassen (van den Schoet, JT). Genoemde Lucas en Jan enerzijds en Michiel Dielis Lucassen (van den Schoet, JT) nog Peter Jan Haecks (soms ook Scomekers genoemd, JT) als man van Heijlwich, Willem Pauwels als man van Elisabeth, Dirck Jan Leemans als man van Margriet en Goessen Emmen as man van Clara, zijnde allen wettige dochters van Dielis Lucassen als partij ter andere zijde hebben de bemiddeling ingeroepen van goede mannen om hun geschil op te lossen. Ze hebben daarom arbiters gekozen waarbij Lucas en Jan kiezen voor Goijart Hoppenbrouwers en Henrick Philips van de Schoet onze collega schepen, en de kinderen van Dielis Lucassen kiezen hierbij Andries van de Laeck onze collega schepen en Henrick Joirden Hoppenbrouwers. Partijen beloven zich aan de uitspraak van die arbiters te houden. Daarop hebben deze arbiters langdurig beraadslaagd en de uitspraak is als volgt. In de eerste plaats zal men het testament van wijlen Dirck Lucasen in alles nakomen en men zal daar geen verweer meer tegen doen. Ieder van de partijen zal voor nu en altijd dat testament in alles respecteren in hetgeen deze Dirck aan hen had vermaakt. Verder is afgesproken dat Lucas en Jan Huiskens verplicht zijn om aan de kinderen van wijlen Dielis Lucassen die 45 gouden guldens te betalen per a.s. Maria Lichtmisdag zonder rente zodat men daarmee jaarrentes kan aflossen. De schepenbrief van 9 gulden eens die Dirck Lucassen aan zijn broer Dielis had gegeven, zal van kracht blijven zoals die nu wordt geheven en hiermee hebben de arbiters het geschil opgelost en partijen beloven zulks na te zullen komen. Datum 15 februari 1531, getuigen Meijen en Aert Henricks.
    Gielis begon een relatie, 36 jaar oud, in 1488 in Oirschot met Sophia Michiel Wilneven, 28 jaar oud. Sophia is geboren in 1460 in Oirschot, dochter van Michiel Wilneven en Lijsbeth Thomas van Oudenhoven. Sophia is overleden in 1525 in Oirschot, 65 jaar oud.
  • Hij is overleden in het jaar 1528 in Oirschot, hij was toen 76 jaar oud.
  • Een kind van Lucas Janss van der Schoet en Heijlwich Dirck de Hoppenbrouwer
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 juni 2010.

Gezin van Gielis Lucas van der Schoet

Hij is getrouwd met Sophia Michiel Wilneven.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1488 te Oirschot, hij was toen 36 jaar oud.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gielis Lucas van der Schoet?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gielis Lucas van der Schoet

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van der Schoet


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Robert Seelemeijer, "Stamboom Seelemeijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-seelemeijer/I49165.php : benaderd 26 april 2024), "Gielis Lucas van der Schoet (1452-1528)".