Stamboom Schrik » Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman (1770-1827)

Persoonlijke gegevens Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman 


Gezin van Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman

(1) Hij is getrouwd met Aagje (Aagje Pieterse - Agie Pieter - Agie Pieterse) Marees (Maries).

Zij zijn getrouwd op 31 oktober 1795 te Den Helder (Nh), hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Willem Hendrik Doorman  ± 1799-1873 
  2. Jacob Doorman  ± 1801-???? 


(2) Hij is getrouwd met Alida Jacoba Gerlach.

Zij zijn getrouwd op 3 april 1818 te Heusden, Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 47 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman

Beroep: Generaal-Majoor der Artillerie

Johannes Diederik was Nederlands militair in de rang van Generaal-Majoor. Hij werd op 19 februari 1824 door Koning Willem I der Nederlanden tot Ridder in de Militaire Willems-Orde derde klasse bevorderd. Reeds op 8 juli 1815 was hij tot Ridder in de Militaire Willemsorde-Orde vierde klasse benoemd. De "Directeur-generaal voor het materieel der artillerie en der genie" was een van de weinige in het jaar 1824 benoemde ridders in de Militaire Willems-Orde.

Secretaris van Staat De Mey van Streefkerk had de Commissaris-generaal van Oorlog d'Aubremé in een brief laten weten dat de koning had bedacht dat hij, wanneer hij militairen voor verdiensten in vredestijd Officier in de Militaire Willems-Orde maakte, in geval van latere "uitstekende krijgsdaden voor de vijand verrigt" geen beloning meer kon bedenken. De commandeursgraad van de Willemsorde was immers gereserveerd voor generaals die een veldslag of veldtocht wonnen of een vesting innamen. De bewindsman verving daarom de meeste al opgemaakte voordrachten door voordrachten voor benoemingen in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat voor kolonel Doorman een uitzondering werd gemaakt lag besloten in de omstandigheid dat ook de eerdere decoraties voor verbeteringen van de vestingen aan de zuidgrens kruisen in de Willemsorde waren geweest. Men kon Doorman en de op dezelfde dag geridderde Eerste-Kapitein-ingenieur D. Bos niet bij hun collegæ achterstellen. Generaal Doorman was de overgrootvader van schout-bij-nacht Karel Doorman en schermer/kapitein Jetze Doorman.

Staat van dienst Johannes Diederik:

Kannonier bij het korps artillerie, sinds 17 december 1787.
Korporaal; 11 februari 1793.
Bombardier; 14 december 1793.
Luitenant bij het tweede bataljon artillerie; 2 juli 1795.
Eerste luitenant bij het tweede bataljon artillerie; 31 augustus 1799.
Aangesteld als Chef van het Bureau der Artillerie bij het Ministerie van Oorlog; 17 juni 1808.
Ontslagen als Chef van het Bureau der Artillerie bij het Ministerie van Oorlog; 31 december 1810, vanwege de vereniging van Holland met Frankrijk.
Benoemd door de luitenant-generaal Krayenhoff, gouverneur van Amsterdam, tot Chef van zijn staf; 25 november 1813.
Commissaris bij het Bureau der Genie van het Departement van Oorlog; 10 april 1814.
Luitenant-kolonel bij de generale staf; 6 oktober 1814.
Kolonel bij de generale staf; 19 augustus 1815.
Generaal-majoor; 20 oktober 1825, als directeur voor het Materieel der Artillerie en Genie bij het Departement van Oorlog.
Hij staakte zijn activiteiten op 28 december 1826 en overleed nauwelijks een half jaar later op 1 juli 1827.

Tijdens zijn militaire carrière heeft Doorman deelgenomen aan de veldtochten van de jaren 1793 (onder andere het beleg van Willemstad) en 1794 in Brabant en Vlaanderen. Op 6 juli 1794 raakte hij licht gewond bij schermutselingen in de buurt van het dorp Waterloo (B). In 1796 in Duitsland, geëmbarkeerd te Texel in 1797 en in Noord-Holland in 1799.

Enkele bijzonderheden:

Doorman begon in 1810 een boekhandel te Amsterdam aan de Warmoesstraat. Deze zaak werd in 1828 voortgezet als "De Erven Doorman" te 's-Gravenhage.

Hij was de chef van de staf van de generaal Krayenhoff, de gouverneur van de stad Amsterdam, en speelde zo een rol bij de omwenteling aldaar in november 1813.

Op 20 mei 1815 spreekt prins Frederik der Nederlanden zijn dank uit voor het door Doorman uitgebrachte handboekje voor kanonniers. Op 20 januari 1822 herhaalt de prins dit voor het uitbrengen van het vervolgstuk van het Memoriaal voor de officieren van Artillerie en Genie en op 2 juni 1824 voor het laatst uitgekomen stuk van het zevende deel van het genoemde Memoriaal.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 30 december 1770 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten zuiden. Typering van het weer: regen zeer betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1770: Bron: Wikipedia
      • 29 april » James Cook ontdekt Botany Bay, Australië.
      • 16 mei » De 14-jarige Marie Antoinette van Oostenrijk trouwt de 15-jarige Louis-Auguste, de latere koning Lodewijk XVI van Frankrijk.
      • 22 augustus » James Cooks expeditie komt aan op de oostkust van Australië.
      • 22 december » Het IJzerkoekenoproer in Coevorden.
    • De temperatuur op 3 april 1818 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: betrokken winderig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1818: Bron: Wikipedia
      • 5 februari » In Zweden begint de heerschappij van het Huis Bernadotte.
      • 2 maart » Ontdekking van de grafkamer van de piramide van Chefren door Giovanni Battista Belzoni.
      • 18 juni » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Kaap de Goede Hoop.
      • 30 juni » Verheffing van het Bisdom Warschau in Polen tot Aartsbisdom Warschau.
      • 30 september » Willeskop wordt een gemeentewapen verleend.
      • 24 december » Stille Nacht, gecomponeerd door Franz Gruber, wordt voor het eerst uitgevoerd.
    • De temperatuur op 1 juli 1827 lag rond de 23,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
      • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
      • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
      • 2 april » Joseph Dixon produceert voor het eerst potloden op industriële schaal.
      • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
      • 20 oktober » Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.
      • 18 november » Opening van het kanaal van Gent naar Terneuzen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Doorman

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Doorman.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Doorman.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Doorman (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Schrik is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelf Schrik, "Stamboom Schrik", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schrik/I2767.php : benaderd 12 mei 2024), "Johannes Diederik (Jan Diederik - Johan Diederich - Johannes Didericus - Diderikus) Doorman (1770-1827)".