Stamboom Scholtens - Jansen » Willem Hamming (± 1610-± 1675)

Persoonlijke gegevens Willem Hamming 


Gezin van Willem Hamming

Hij is getrouwd met Lamme ten Rodengate.

Zij zijn getrouwd


Notities over Willem Hamming

'''Willem Hamming''' is een zoon van [[Hamming-102|Jan Hamming]], stam-overgrootvader van [[Scholtens-35|Roelof Scholtens]], die dit profiel begon op 7 April 2020.

== Biografie ==: Willem werd geboren omstreeks 1610. Hij was de zoon van [[Hamminge-3 | Jan Hamminge]] en [[Eling-92 | Johanna Eling]]. Hij stierf in 1675.

=== Geboorte ===
: Willem Hamming, geboren circa 1610,

=== Ouders ===
* Vader: [[Hamminge-3|Jan Hamminge]]
* Moeder: [[Eling-92|Johanna Eling]]

=== Huwelijk ===: Gehuwd met Lamme ten Rodengate, geboren circa 1615, overleden na 1676, dochter van Jan ten Rodengate, ette Zuidenveld 1633-1665, en N. N.* Waarschijnlijk was ook de vrouw van Willem Hamming een ten Rodengate. Willem erft namelijk in de zijlinie van Geesje ten Rodengate. Geesje was een zuster van Roelof ten Rodengate, die gehuwd was met een zuster van Willem Hamming. De enige logische reden, dat Willem Hamming erft van Geesje ten Rodengate, is, dat hij is gehuwd met een zuster van haar. Zijn vrouw heette Lamme. In 1676 is de weduwe van Willem Hamming, over de 60 jaar oud, getuige bij een zaak van Roelof ten Rodengate tegen Jan Buitinck. Willem Hamming is de zwager van Roelof ten Rodengate, en heeft "100 gulden genoten wegens zijdtval van zijn suster Geesje ten Rodengate".GrA Gerecht Selwerd, inv. no. 120 d.d. 17-11-1676

=== Kinderen ===: Omstreeks 1675 overlijdt Willem Hamming, zonder kinderen na te laten. Als die er zijn geweest, zijn ze jong overleden. Leenopvolger van het Avinge-goed te Anderen wordt namelijk zijn oomzegger Jan ten Rodengate te Zuidlaren. Zie biografie van Willem.

=== Wonen ===: Willems oudste vermelding dateert van 1630, als hij als hoofdbewoner van een erf in de Veenhof wordt vermeld, samen met zijn moeder en zusters. OSA 841. [https://www.archieven.nl/nl/zoeken?miadt=34&mizig=210&miview=inv2&milang=nl&micols=1&micode=0001&mizk_alle=841 vermelding als hoofdbewoner van een erf in de Veenhof] In totaal woonden toen acht personen op de boerderij, waarbij knechten en meiden werden meegerekend. Toch zal hij toen slechts een jaar of twintig zijn geweest. In 1642 geeft hij namelijk op 32 jaar oud te zijn. OSA 845 folio 301 [https://www.archieven.nl/nl/zoeken?miadt=34&mizig=210&miview=inv2&milang=nl&micols=1&micode=0001&mizk_alle=301 In 1642 geeft hij namelijk op 32 jaar oud te zijn] Het lijkt, dat zijn vader op relatief jonge leeftijd is gestorven, waardoor diens nog jonge - en blijkbaar enige zoon - als hoofdbewoner staat vermeld. In 1642 wordt dit (dubbel) huis omschreven als (gewaardeeld met een vol waar):
:huis: 7 gebint 24 voet
:kamer: 4 gebint 21 voet
:huis: 10 gebint 24 voet
:kamer: 4 gebint 19 voet
:schuur: 5 gebint 18 voet
:veehuis: 5 gebint 13 voet
:bakhuis: 4 gebint 17 voet:In 1645 blijkt dan ook sprake te zijn van twee aparte huizen. Blijkbaar is het erf dus gesplitst.

=== Willem en zijn bezittingen ===: Van zijn moeder Johanna Elinge erft Willem in 1636 het Avinge-goed te Anderen, een leen van de Staten van Overijssel (en daarvoor van de bisschop van Utrecht).[36] Te Anderen bezit hij nog een erf. Meijers van deze beide erven zijn Roelof Hovinge en Hendrick Dummeringe, hoewel niet duidelijk wordt wie meijer is op welk erf.[37]: Tenslotte bezit Willem in Bonnerveen nog twee (van de in totaal acht) boerderijen. De ene plaats wordt in 1640 door Berent Stuerwolt en van 1642-1655 door Jan Cornelis gebruikt. De andere boerderij wordt omstreeks 1640 door olde Jan Huising gebruikt, waarna het enige tijd leegstaat. In 1645 wordt op deze boerderij Geert Geerts Trip als meijer vermeld.

=== Aanstelling als Ette ===: In 1643 doet Willem Hamming de eed als ette, welk ambt hij tot 1674 regelmatig uitoefend. In hetzelfde jaar is sprake van verdeling van diverse gronden te Bonnen, waarbij onder andere Willem Hamming en Jan Hamming) mede voor zijn overleden broers erfgenamen) een deel krijgen toegewezen. Drentse rechtsbronnen, pg. 65

=== Koop Pietertjesbarch ===: In 1653 koopt hij samen met zijn vrouw Lamme een akker, de Pietertjesbarch, van Jan Schoninck en Willem van Aem.Archief Mensinge inv. no. 1447 In 1672 wordt de boerderij van Willem Hamming als enige Veenhofse boerderij voor slechts een half erf aangeslagen in het Haardstedengeld. Mogelijk bewoont hij de kleinere boerderij van de twee boerderijen op zijn erf?

=== Familieverbanden na overlijden Willem ===: Omstreeks 1675 overlijdt Willem Hamming, zonder kinderen na te laten. Als die er zijn geweest, zijn ze jong overleden. Leenopvolger van het Avinge-goed te Anderen wordt namelijk zijn oomzegger Jan ten Rodengate te Zuidlaren. Diens moeder moet derhalve wel een Hamming zijn geweest, zuster van Willem Hamming. Jan ten Rodengate is de oudste van vier broers, van wie een Jan Hamming ten Rodengate heette. Hieruit kan worden geconcludeerd, dat Willem een zoon moet zijn geweest van een echtpaar Jan Hamming/Johanna Eline. Dat de vader in de bronnen niet voorkomt, is verklaarbaar vanwege diens vroege overlijden.

=== Overlijden ===
: Overleden voor 1675.

== Bronnen ==
* http://www.homanfree.nl/Hamming/hamming1/hamming1-frm2.htm
Externe link: https://www.WikiTree.com/wiki/Hamming-98

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Hamming?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Hamming

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Hamming

Willem Heines Hamming
± 1535-± 1587
Johan Eling
± 1560-????
Roelofje Unknown
± 1560-????
Jan Hamming
± 1575-< 1636
Johanna Eling
1580-± 1636

Willem Hamming
± 1610-± 1675


Lamme ten Rodengate
± 1615-± 1676


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam Hamming

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hamming.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hamming.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hamming (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelof Scholtens, "Stamboom Scholtens - Jansen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-scholtens-hollandganger/I1760.php : benaderd 25 juni 2024), "Willem Hamming (± 1610-± 1675)".