Stamboom Schepers-Bergmans » Walterus Bac van Baescot (± 1246-± 1309)

Persoonlijke gegevens Walterus Bac van Baescot 

  • Hij is geboren rond 1246 in Oisterwijk ,NB.Bron 1
    WALTERUS BAC VAN BAESCOT (Wouter Bac van Tilborch), geboren circa 1246 te Oisterwijk. Geboortejaar bij anderen: marco Burgman 1241; 1241 1250 Bruno Claessens; 1250 Hans Bus.
  • Hij is overleden rond 1309 in Berkel ,NB.Bron 1
    Overleden na 27 12 1309 te Berkel. Bron: (Geni; na 1312), bruno claessens/Coolen/Hans Bus 12 12 1309.
  • Een kind van Walterus (of Johannes) Bac en Gertrudis NN
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 september 2021.

Gezin van Walterus Bac van Baescot

Hij is getrouwd met NN van Goerle.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Walterus Bac van Baescot

Bron: Genealogie van Son.

Walterus of Wouter Bac van Baescot was waarschijnlijk gegoed te Baescot (buurtschap in Diessen) of woonde daar. Hij was ook eigenaar van het Oude Goed (Antiqua Bona) Broechoven. Walterus had het "gruitrecht" (fermenteit, of gruittol) van het "oude goet van Broeckhoven". Dit recht evenals het Oude Goed gingen over op zijn zoon Willem Bac van Broechoven. Dit blijkt uit 2 akten uit 1347 en 1350. Later heeft hertogin Johanna van Brabant dit gruitrecht verpacht aan Johannes de Jode. In een Bossche schepenakte van 1 februari 1395 beloven zeven aanzienlijke inwoners van Tilburg en Goirle aan deze Johannes de Jode een zekere som te betalen waarop deze afstand doet van de gruit, dat in deze akte wordt aangeduid als maheria villarum de Tilborch et de Goerle et totius jurisdictionis dicte dincbanc de Tilborch et de Goerle.
(Bron: Trommelen, J.R.O. & M.P.E./Tilburgse toponiemen in de 16e eeuw.). (http://www.geheugenvantilburg.nl/component/option,com_raadplegen/Itemid,11/id,2068/limitstart,345/)
"vermoedelijk zal door huwelijk van een Bac met een erfdochter Van Broechoven het oude stamgoed in het geslacht Bac zijn gekomen. Merkwaardig is dat Walterus Bac de Baescot nog een tweede zoon had, Jan geheten ook Van Broechoven werd genoemd, mogelijk doordat hij ook goederen in die buurschap erfde.(HJA van Son).

9 augustus 1317: Schepenen van Antwerpen, Willem Bornecolve, Gerard van Wispelaer en Jan van der Elst, oorkonden, dat Nicolaas zoon van wijlen Rutger de Ouden voor een zekere prijs, waarvoor hij kwitantie verleent, heeft verkocht aan abt Hubert en het convent van Tongerlo al zijn allodiale en cijnsgoederen met opstanden in Baest (onder de parochie Oostelbeers), zoals ze voorheen eigendom waren van Nicolaas, Rutger zijn vader, Emond Arnoldszoon Rover, burger van 's Hertogenbosch en meer anderen. Nicolaas heeft met zijn borgen, ridder Gerard van Vorsselaer, ridder Jan de Ouden, Goeswijn van Sterthoven van Brecht, Gielis van Busenghem en Simon van Ykele, beloofd de goederen te rechter plaatse op te leveren, vrij van lasten behalve: 9 pond oude Tourse groten als lijfrente aan Dirk Rover burger van 's Hertogenbosch, 2 Tourse groten aan Wouter Bac van Baescot, 2 Tourse groten aan de weduwe van Sprinc van Dinther (relicte Spirincs de Dyntere), 4 pond Tourse groten als cijns aan de hertog van Brabant, en met alle bescheiden, die voor de abdij van belang kunnen zijn.
Aude Goet Broechoven: Het "Aude Goet" strekte zich oorspronkelijk uit van Broekhoven in het noorden tot Baarschot in het zuiden en bevatte behalve Broekhoven ook Biest Houtakker, Westerwijk (de Westrik), de Haghorst en Diessen. De grens van het grote domein zal in het noorden bij benadering gevormd zijn geweest door de Nieuwe Leije tussen Goirle en het Ezelsven, de Oerlese waterloop Nustraet en Korvelse waterloop, tot deze weer in de Leije stroomt. Het Oude Goed ('antiqua bona') omvatte een mansio, een huis of hof, al dan niet omgeven met een wal of een gracht en verbonden met een of meer aangrenzende hoeven. Het bijbehorende land wordt omschreven als: zaailand van 7 mud rogge en 7 bunder wei. Dit goed was en bleef niet leenroerig (was steeds een allodiaal bezit) en is nooit aan de hertog van Brabant overgedragen. De mansio groeide uit tot een omwaterd kasteel dat tot in de 16e eeuw eigendom was van het geslacht Van Broechoven. Het kasteel stond op de plaats van het huidige Elisabethziekenhuis(2014). In het kohier van de honderdste penning van 1569 wordt Broekhoven omschreven als "een steenen huys, brauwhuys, stallingen, poorte ende andere zijne toebehoorten in alder vuegen zoe tselve met hoven ende boomgarden omgraven ende omwatert is. In juni 1581 werden de twee kastelen van Tilburg (Hasselt en Broekhoven) door Staatse troepen belegerd en volledig verwoest. (de goederen bestonden uit: "bonorum de broechoven, hoc est terre continentis semen septem modiorum et septem bonariorum pratorum"( dus zaailand van 7 mud rogge het huis Broechoven en 7 bunder wei. Wouter liet 't oude goet' Broechoven op 27 12 1309 aan zoon Willem na. (Bron: 27 december 1309.(Camps 808).(M.A. Erens en M. Koyen, de oorkonden der abdij Tongerlo (4 delen) 1948 1958. II, 202 nr. 419).
1309: Schepenen van Oisterwijk oorkonden dat Wouter Bac van Baschot de oude goederen van Broekhoven bij schepenvonnis heeft overgedragen aan zijn zoon Willem, waarna deze verkocht heeft aan Hendrik Bac van Westtilburg ten behoeve van de abdij Tongerlo 6 mud rogge jaarlijks op de helft van de goederen van Broekhoven (te weten uit de helft van een stuk zaadland van 7 mud roggezaad, de helft van de mansio Broechoven en de helft van 7 bunder weide) en beloofd heeft een cijns van 3 1/2 schelling te zullen betalen.
1309 december 27 (Camps 808).(Bron: Origineel niet voorhanden. Afschrift: Abdij Tongerlo, cart. A fol. 201v 202r, 14e eeuw (naar orig.).(ook:H.J.A. van Son, 1946).
Familierelatie: Over de ouders van Bac van Baescot bestond lang geen volledige zekerheid. H.J.A. van Son (Genealogie en geschiedenis van het geslacht Van Son, eertijds geheeten Van Broechoven) gaat ervan uit dat een Jan Bac de waarschijnlijke vader is. De kans op de relatie tussen de familie Bac en Van Broechoven is zeer groot. Er kon namelijk bewezen worden dat Aert Janssone van Broechoven, die in 1525 als schepen van Breda zegelde, dat deed met een zegel dat identiek is aan dat van de familie Bac. Zo werd bewezen dat hij een rechtstreekse afstammeling is van Walter Bac van Baescot (Bron:W.J.F.Juten, Noord Brabantse zegels II, Taxandria 16, 1909, blz 133 136).
Het familiewapen van de Tilburgse Bac's was:"in zilver een rood schildhoofd, beladen met een gaande zilveren leeuw". Een eventuele derde zoon van Wouter Bac van Baescot zou Gerardus van Broeckhoven kunnen zijn!. (H.J.A. van Son: Geschiedenis en genealogie van het geslacht 'Van Son,eertijds geheeten 'Van Broechoven','s Gravenhage 1946).
Op 20 mei 1301 was Wouter Bac van Baescot getuige van een transactie tussen Laurens Volkart en zijn broer Jan Volkart, beiden ridders. Jan Bac van Bommel heeft het bedoelde leen in achterleen van de hertog.: Laurens Volkart, ridder, oorkondt dat zijn broer, Jan Volkart, ridder, een jaarlijkse cijns van 6 pond te Udenhout, op hoeven in het bezit van de abdij Tongerlo en op hoeven die Jan Bac van Bommel in achterleen heeft van de hertog, verkocht heeft aan de abdij Tongerlo, op voorwaarde dat de abdij hem, Laurens Volkart, jaarlijks een penning, genoemd ghewere, zal betalen. De overeenkomst wordt door de hertog bekrachtigd met zijn zegel. (Bron: 1301, 20 mei(Camps 615). Origineel niet voorhanden. Afschrift: Abdij Tongerlo, cart. A fol.205rv, 14e eeuw (naar orig.). Oorkonden uit Midden-Brabant voor 1418, periode 1300-1324 (Wim de Bakker).
1301 mei 20 afschriften, Laurens Volkart, ridder, oorkondt dat zijn broer, Jan Volkart, ridder, een jaarlijkse cijns van 6 pond te Udenhout, op hoeven in het bezit van de abdij Tongerlo en op hoeven die Jan dicti Bac de Boemale in achterleen heeft van de hertog, verkocht heeft aan de abdij Tongerlo, op voorwaarde dat de abdij hem, Laurens Volkarts Volkart, jaarlijks een penning, genoemd ghewere, zal betalen op St. Thomas in Oesterwijc. De overeenkomst wordt door de hertog bekrachtigd met zijn zegel. (bron: H. Camps, Oorkonden- boek van Noord Brabant tot 1312, I, 's Gravenhage 1979, nummer 615.
Familie van Broechoven: Basisinformatie: H.J.A. van Son: De Nederlandsche Leeuw 53 (1935) kolom 1 11 en 65 80, De geslachten van Broechoven in de Meijerij van 's Hertogenbosch in de tweede helft van de 14 de eeuw. Idem 54 (1936) kolom 289 294 en 336 339, Nieuwe gegevens over de geslachten van Broechoven uit Tilburg en St. Oedenrode Veel getallen/ jaartallen in dit artikel zijn door zet en leesfouten onjuist!); voorts uitgebreid onderzoek door Hans van Broekhoven, Dordrecht); M.A. Erens: De oorkonden der Abdij Tongerlo, 4 delen, 1948 / 1958, Uitgeverij St. Norbertus drukkerij Tongerlo: Zoals beschreven in oorkonde 419 van de abdij Tongerloo, droeg hij op 27 december 1309 de "antiqua bona de Broechoven" onder Tilburg over aan zijn zoon Wilhelmus van Broechoven (folio 201 verso) De goederen bestaan uit: Bonorum de Broechoven, hoc est terre continentis semen septem modiorum silignis, mansio de Broechoven et septem bonnariorum pratorum.(Dus : zaailand van 7 mud rogge, het huis Broechoven hier zullen ook de daar bij horende 3 hoeven en overige gronden toe gerekend moeten worden , en 7 bunder weiland)].
1309 december 27 afschriften: Schepenen van Oesterwijc oorkonden dat Wouter Bac van Baschot de oude goederen van Broekhoven bij schepenvonnis heeft overgedragen aan zijn zoon Willem, waarna deze verkocht heeft aan Hendrik Bac van Westtilburg ten behoeve van de abdij Tongerlo 6 mud rogge jaarlijks Bossche maat op St. Andreas in Westilborch supra domum granarii dictorum religiosorum persolvere et pagabiliter deliberare op de helft van de goederen van Broekhoven en beloofd heeft een cijns van 3 1/2 schelling te zullen betalen. (bron: H. Camps, Oorkondenboek van Noord Brabant tot 1312, I, 's Gravenhage 1979.nummer 808).

Naast de buurtschap Baarschot Diessen kende ook Esch een eigen Baerschot. Huize Baerschot is prachtig gelegen aan de Essche Stroom in de nabijheid van de Baerschotsebrug (ook wel Lage Brug genoemd). De veldnaam Baerschot komt reeds in de 14e eeuw voor. Het is echter onduidelijk wanneer de hoeve Baerschot is ontstaan. Kasteel Baarschot is in 1501 gebouwd, maar het feit dat men verplicht was om de rentmeester van de Abdij van Echternach om de 7 jaar gedurende 24 uur in de kost te nemen doet een veel hogere ouderdom vermoeden. In 1501 gaf ene Jacob Henrics van de Merendonk een hoeve bij de brug te Esch, op Baerschot, met een visserij, alsmede twee huizen aldaar, met beesten en getouwen tot de visserij in erfcijns aan Lambert van den Hezenacker.Daarna werd het huis meermalen genoemd, zoals in 1559 en in 1611, toen er sprake was van een akker de Baerschot 9 lopense daer d'omgraven huys opgestaen heeft rontomme in den water geheten d'Aa oft Dommel. In 1558 heeft Lambert van den Hezenacker de Baerschot nagelaten aan zijn schoonzoon Thomas Peterse Lootgieter, die op zijn beurt het goed op 6 november 1604 in cijns geeft aan zijn zoon Thomas Lootgieter. Het wordt dan omschreven als een omgraven huis met visserij. In 1662 was sprake van eene schoone plaizante steen omwaeterde huysinge met eene schoone hoeve lants, verciert met schoone houtwasse ende opgaende boomen, met schoone teullanden, hoylanden, weylanden, hoven, boomgaert, met eene schoone visscherye, gelegen op den Dommelstroom by de LegeBrugge, van outs geheeten Baerschot tesamen metten Esselair ende ronden Colaart. In 1681 was het huis eigendom van Hendrik Sweerts de Landas. 24 In het verpondingregister van 1715 wordt Baerschot vermeld als `kasteel'. Op deze hoeve rustte ook een cijnsplicht aan de abdij van Echternach. (Bron: Hans van Broekhoven).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Walterus Bac van Baescot?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Walterus Bac van Baescot

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Walterus Bac van Baescot


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Genealogie van Son

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Bac van Baescot


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul Schepers, "Stamboom Schepers-Bergmans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schepers-bergmans/I64306.php : benaderd 25 juni 2024), "Walterus Bac van Baescot (± 1246-± 1309)".