Stamboom Rottink en Poelhekken » Hermina "Mijntje" Lobeek (1781-1821)

Persoonlijke gegevens Hermina "Mijntje" Lobeek 

  • Ook bekend als Lobik/ Loofbeek/ Lobeck.
  • Roepnaam is Mijntje.
  • Zij is geboren op 1 januari 1781 in Winterswijk.
  • Ze werd gedoopt op 6 januari 1781 in Winterswijk.Bron 1
    Geloof: NG
  • Beroep: spinster (1821).
  • Woonachtig in het jaar 1821: het huis bezijden de kerk, nummer 260., Veenendaal.
  • Zij is overleden op 30 januari 1821 in Veenendaal, zij was toen 40 jaar oud.Bron 2
    Tijdstip: 11:00
    Aangevers: Jan VONK, 66 jaar, winkelier, en Sander BUNT, 42 jaar, wolkammersknecht, beiden geburen van de overledene.
  • Een kind van Lammert Lobeek en Jenneke Meenk
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2019.

Gezin van Hermina "Mijntje" Lobeek

Zij is getrouwd met Jan Slotboom.

De Franse tijd begon in 1795 toen het Franse leger over de bevroren rivieren ons land binnentrok en stadhouder Willem V naar Engeland vluchtte. De patriotten maakte van de bezetting gebruik om veranderingen op bestuurlijk gebied door te voeren. De Fransen voerden de burgerlijke stand en de dienstplicht in. In 1813 vertrokken zij, nadat Napoleon bij Leipzig was verslagen.

Bezetting
In de tweede helft van de 18e eeuw was ook in Veenendaal de tegenstelling gegroeid tussen de patriotten en prinsgezinden, aanhangers van stadhouder Willem V. De patriotten, die zich Bataven noemden, hadden kritiek op het bestuur en wilden allerlei veranderingen doorvoeren. Nadat de Fransen ons land hadden bezet, namen zij hun kans waar en riepen de Bataafse Republiek uit. Oude bestuursvormen verdwenen en 'provisionele representanten' namen de macht over.

Op 17 januari 1795 bezetten Franse troepen de stad Utrecht en in de middag kwamen zij aan in Veenendaal. Op de dagen die volgden, arriveerden steeds meer soldaten in het dorp dat in deze tijd uit twee delen bestond, te weten een Gelders deel dat bij Ede hoorde en een Stichts deel dat bestuurlijk onder Rhenen viel. In Veenendaal waren slechts weinig patriotten; de meeste inwoners waren Oranjegezind. Dat bleek overduidelijk toen de vrijheidsboom die enkele officieren samen met Veenendaalse patriotten op de Markt hadden geplant, werd vernield.

Afscheiding van Rhenen
Een groepje patriotten onder leiding van schoolmeester Wulphert van Ginkel greep de komst van de Fransen aan om bij de Provisioneele Representanten 'Lands, het orgaan dat in de plaats was gekomen van de Staten van Utrecht, te pleiten voor afscheiding van Rhenen. Hoewel Rhenen zich verzette, kregen de inwoners van Stichts Veenendaal hun zin en op 30 juni 1795 werd Stichts Veenendaal een zelfstandige gemeente. Gelders Veenendaal bleef bij Ede horen. Pas op 1 januari 1812 kwam Ede bij Veenendaal en werd het ‚‚n gemeente.

Anthonie de BIJLL, zoon van Jochem de BIJLL en Willemijntje de GOOIJER, zie stamboom nrs 954 en 955, werd schout in Stichts Veenendaal en er kwam een municipale raad die acht leden telde. Wulphert van Ginkel kreeg de taak van secretaris toebedeeld. De veenraden, die tot de Franse machtsovername de macht in handen hadden, en de kerkenraad van de Gereformeerde kerk negeerden het nieuwe bestuur zoveel mogelijk.

Napoleon alleenheerser
Veenendaal behoorde vanaf nu tot het kwartier Eemland en moest net als de overige plaatsen in ons land een kiezer aanwijzen voor de kwartiersvergadering. Van Ginkel werd kiezer. Met andere leden van de kwartiersvergadering koos hij mannen die afgevaardigd werden naar de provinciale volksvertegenwoordiging. Dit bestuursorgaan zond leden naar de Staten-Generaal. In 1796 verdween de Staten-Generaal en kwam de Nationale Vergadering ervoor in de plaats. Twee jaar later verdween de municipale raad weer, werd de functie van maire of schout opgeheven en kwam er een gemeentebestuur.

In 1799 werd Napoleon alleenheerser. De macht van de volksvertegenwoordiging nam af en er vond een inperking van het kiesrecht plaats. Vier jaar later keerde de schout terug die samen met het gerecht aan het hoofd van de gemeente kwam te staan. Anthonie de Bijll werd opnieuw schout in Stichts Veenendaal. Nadat Napoleon zich in 1804 tot keizer had gekroond, benoemde hij zijn broer Lodewijk Napoleon tot koning van Nederland.

Verplichte leveranties
Niet alleen aan de bestuurlijke veranderingen merkte de Nederlandse bevolking dat zij in bezet gebied leefde; zij kreeg ook te maken met verplichte leveranties, inkwartiering van Franse soldaten en nieuwe wetgeving. De Fransen eisten naast soldaten voor het leger ook paarden, vervoermiddelen en voerlieden op. In 1799 bestonden de verplichte leveranties van Stichts Veenendaal uit twee wagens, vier paarden en twee voerlieden. De eigenaren van de karren en paarden kregen een vergoeding.

Inkwartiering van soldaten vond drie keer tijdens het Franse bewind plaats in het Utrechtse dorp, namelijk in 1795, direct na de invasie, in 1799, toen de Fransen naar Noord-Holland trokken om de Engelsen en de Pruisen te verdrijven en in 1805, tijdens troepenverplaatsingen in verband met Napoleons veldtocht tegen Pruisen.
bron: kunst-en-cultuur.infonu.nl

Zij zijn getrouwd c.1798 te Veenendaal, zij was toen 17 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Aard Slotboom  1799-1888 
  2. Jenneke Slotboom  1804-1863 
  3. Evertje Slotboom  1806-1879 
  4. Dirk Slotboom  1809-1811
  5. Janna Slotboom  1811-1836
  6. Dirk Slotboom  1815-1847 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hermina "Mijntje" Lobeek?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hermina "Mijntje" Lobeek

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hermina Lobeek

Jenneke Meenk
1751-1791

Hermina Lobeek
1781-1821

1798

Jan Slotboom
1767-1833

Aard Slotboom
1799-1888
Dirk Slotboom
1809-1811
Dirk Slotboom
1815-1847

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. doopboek Winterswijk 1770-1781
  2. kantoorplaats Amerongen, akte 83
    nummer op film 1217, e.v. Jan Slotboom.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 januari 1781 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1781: Bron: Wikipedia
    • 6 januari » Op de Royal Square in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey verslaan de Engelsen de Fransen in de Slag om Jersey. Zowel de Britse aanvoerder majoor Peirson als de Franse aanvoerder baron De Rullecourt komen om het leven.
    • 13 maart » Astronoom William Herschel ontdekt de planeet Uranus.
    • 5 augustus » De Slag bij de Doggersbank, een zeeslag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. De slag eindigt feitelijk onbeslist.
    • 4 september » Los Angeles wordt gesticht.
  • De temperatuur op 6 januari 1781 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1781: Bron: Wikipedia
    • 6 januari » Op de Royal Square in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey verslaan de Engelsen de Fransen in de Slag om Jersey. Zowel de Britse aanvoerder majoor Peirson als de Franse aanvoerder baron De Rullecourt komen om het leven.
    • 13 maart » Astronoom William Herschel ontdekt de planeet Uranus.
    • 5 augustus » De Slag bij de Doggersbank, een zeeslag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. De slag eindigt feitelijk onbeslist.
    • 4 september » Los Angeles wordt gesticht.
  • De temperatuur op 30 januari 1821 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1821: Bron: Wikipedia
    • 5 maart » James Monroe wordt beëdigd voor een tweede termijn als 5e President van de Verenigde Staten
    • 25 maart » Griekenland verklaart zich onafhankelijk.
    • 24 juli » Slag om Carabobo.
    • 28 juli » Peru verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
    • 27 september » Mexico's onafhankelijkheid wordt erkend na 11 jaar oorlog.
    • 1 december » De Republiek Santo Domingo verklaart zich onafhankelijk van Spanje.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Lobeek

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Lobeek.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Lobeek.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Lobeek (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Erik Rottink, "Stamboom Rottink en Poelhekken", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-rottink-en-poelhekken/I13116.php : benaderd 13 mei 2024), "Hermina "Mijntje" Lobeek (1781-1821)".