Stamboom Robbertsen-Dierks Limburg » Derkje Robbertsen (1770-????)

Persoonlijke gegevens Derkje Robbertsen 

Bron 1

Gezin van Derkje Robbertsen

Zij is getrouwd met Christiaan Heinrich Flöter.

Zij zijn getrouwd op 7 februari 1813 te Amsterdam, zij was toen 43 jaar oud.

Bron: Noord-Hollands archief/Huwelijk van Christiaan Heinrich Flöter, schoenmaker, oud 33 jaar, geboren te Hemmern (D) met Derkje Robbertsen, dienstbaar, oud 40 jaar, geboren te Ede/Getuigen: Johan George Stomp, kleermaker, oud 50 jaar/Hendrik Luman, kleermaker, oud 46 jaar/Anton Richter, schoenmakersknegt, oud 36 jaar/Hendrik Kellerman, schoenmakersknegt, oud 27 jaar, allen wonende te Amsterdam/Ambtenaar BS: G. ten Sande, adjunct-maire

Gebeurtenis (Huwelijksakte) op 7 februari 1813 in Amsterdam .

Bron: Noord-Hollands archief//Gemeente: Amsterdam/Huwelijksakte/Documentnummer:Reg.1 fol. 48/Vader bruidegom: Johan Andreas Flöter/Moeder bruidegom: Catharina Maria Harenbergen/Vader bruid: Jan Robbertsen/Moeder bruid: Weijmpje Gerrits

Notities over Derkje Robbertsen

5e kind van 7 van Jan Robbertse en Weimpje Gerritsen


 


Derkje werd op 19 januari 1770 geboren te Ede, als dochter van Jan Robbertsen en Weimpje Gerritsen. Zoals gebruikelijk in die tijd kreeg zij als achternaam Jansen, naar de voornaam van haar vader Jan.


In het jaar 1811 werd het voor iedereen verplicht een vaste familienaam aan te nemen, zo wilde keizer Napoleon Bonaparte tenminste. Ten gevolge van de keizerlijke decreten van 20 juli 1808 nr. 3589 en 18 augustus 1812 nr. 7178 was iedereen verplicht om zich hier voor aan te melden. Velen hebben zich echter nooit gemeld en hebben de familienaam aangenomen die men het laatst had of die men opgaf bij de gemeente bij aangifte van geboorte, huwelijk of overlijden.


Van Derkje is na het overlijden van haar vader in 1775 en haar moeder in 1777 niets in de archieven terug te vinden. Op 7 februari 1813 treedt zij te Amsterdam in het huwelijk met Christiaan Heinrich Flöter op de leeftijd van 43 jaar. De huwelijksakte vermeldt de namen Derkje Robbertsen en Christiaan Heinrich Flöter, leeftijd Derkje is dan 43 jaar en niet zoals op de akte is vermeld 40 jaar. Wanneer zij de naam Robbertsen is gaan gebruiken is niet duidelijk. In elk geval is deze naam dus op de huwelijksakte vermeld.


De doopakte geeft als geboortedatum 19 januari 1770, doopuittreksel (huwelijksbijlage) geeft als geboortedatum: 19 januari 1773 ! Deze laatste datum is ook op de huwelijksakte overgenomen, maar is dus onjuist. Waarschijnlijk is dit een verschrijving van de ambtenaar van de burgerlijke stand te Ede die het uittreksel heeft gemaakt.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Derkje Robbertsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Derkje Robbertsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Derkje Robbertsen

Gerrit Jansen
1703-1776
Jan Robbertse
1728-1775

Derkje Robbertsen
1770-????

1813

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Bettink Web Site, Koos Kieft, Derkje Robbertsen, 14 september 2015
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Bettink Web Site
      Stamboom: Bettink

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 19 januari 1770 lag rond de 7,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west ten noorden. Typering van het weer: regen zeer betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1770: Bron: Wikipedia
      • 29 april » James Cook ontdekt Botany Bay, Australië.
      • 16 mei » De 14-jarige Marie Antoinette van Oostenrijk trouwt de 15-jarige Louis-Auguste, de latere koning Lodewijk XVI van Frankrijk.
      • 22 augustus » James Cooks expeditie komt aan op de oostkust van Australië.
      • 22 december » Het IJzerkoekenoproer in Coevorden.
    • De temperatuur op 7 februari 1813 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt winderig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1813: Bron: Wikipedia
      • 16 maart » Pruisen verklaart Napoleon de oorlog.
      • 1 mei » In Den Haag wordt Adriana Bouwman door middel van de guillotine onthoofd: de tweede en tevens laatste executie op deze wijze in Den Haag
      • 21 juni » Slag bij Vitória in Spanje. Arthur Wellesley overwint het Franse leger in Spanje.
      • 30 augustus » De Slag bij Kulm vindt plaats tussen de Fransen en een geallieerd Oostenrijks-Russisch-Pruisisch leger.
      • 30 november » Zware strijd in en rond Arnhem. De Franse bezetter wordt door een uitermate bloedige Pruisische stormaanval uit de stad verdreven.
      • 29 december » Britse soldaten steken Buffalo (New York) in brand tijdens de Oorlog van 1812.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Robbertsen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jos Robbertsen, "Stamboom Robbertsen-Dierks Limburg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-robbertsen-dierks/I2451.php : benaderd 4 juni 2024), "Derkje Robbertsen (1770-????)".