Stamboom Rietveld » Dingeman Pleune Rietveld (1737-1818)

Persoonlijke gegevens Dingeman Pleune Rietveld 


Gezin van Dingeman Pleune Rietveld

(1) Hij is getrouwd met Jannigje Dirkse Cooyman.

Toestemming voor het huwelijk is 27 maart 1767 verkregen te Giessen-Nieuwkerk.

Zij zijn getrouwd op 20 april 1767 te Giessen-Nieuwkerk, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Annigje Rietveld  1768-1807 
  2. Eigje Rietveld  1769-1849 
  3. Merrigje Rietveld  1771-± 1779
  4. Dirk Rietveld  1773-1859
  5. Pleun Rietveld  1775-1861 
  6. Herbert Rietveld  1777-????
  7. Marrigje Rietveld  1779-1811
  8. Arie Rietveld  1784-1865 


(2) Hij is getrouwd met Geertje Gerritse Stehouwer.

Toestemming voor het huwelijk is 2 april 1802 verkregen te Noordeloos.

Zij zijn getrouwd op 19 april 1802 te Noordeloos, hij was toen 65 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Cornelia Rietveld  1803-1879
  2. Gerrit Rietveld  1806-1891 
  3. Aaltje Rietveld  1808-1808
  4. Herber Rietveld  1810-1879 


Notities over Dingeman Pleune Rietveld

Dingeman en Jannigje gingen wonen in het huis dat Dingeman in 1761 van Klaas Ottelander had overgenomen. Het contract d.d. 29 augustus 1761 beschrijft dat het ging om "een hofsteede, bestaande in een huis en schuur met al het geen aard ende nagel vast is, benevens de plaaten schermen, haalboomen en seeven, als mede zijn transportants bed en toebehoren, met zijn beste kaststelzel en tinne schotels daar op staande en zestien morgen hennip-, weij- en hooijland, staande en gelegen op den polder Botersloot, strekkende van de Ameideschen opslag aff tot den Blommendaalschen opslag toe." Bovendien nog vier morgen hennip, wei en griendland, genaamd den IJsbrand, eveneens gelegen op Botersloot.
In ruil hiervoor heeft Dingeman deze Klaas Ottelander "zijn leven lang geduurende" te "bezorgen behoorlijke nooddrift als eeten, drinken, vrije wooning op de oostersche kamer, ook op hem te passen zoo in ziekte als gezondheid, als mede tot zijne laste te neemen een somme van vijff hondert gulden, die de Diacony armens alhier, een somme van twee hondert guldens die zijn getransporteerden vader Pleun Rietveld ende een somme van tachtig guldens, die Cornelis Groene van hem transportant te pretendeeren heeft."
Dingeman kwam dus nogal voordelig aan zijn huis, want schout en schepenen taxeerden het geheel op 1.500 gulden.

Aantekening in de kerkeraardshandelingen: Dingeman wordt op 9 oktober 1764 ter verantwoording geroepen omdat hij "sig onbetamelijk in de herberg gedragen soude hebben." Hij belooft beterschap.

16 januari 1799: Dingeman Rietveld heeft zijn tijd van 2 jaren als armmeester voor de grote armen van de Noordzij Noordeloos en Overslingeland getrouw uitgediend. De op het koor in de kerk verzamelde ingezetenen kiezen in zijn plaats, voor de tijd van 2 jaren, Jan Brouwer.
Op 21 juni 1801 komt voor de eerste maal de zaak tussen Gerrit den Besten en Dingeman Rietveld binnen de kerkeraad ter sprake.
"Betreffende de toestand van de gemeente bragt broeder den Beste in dat Dingeman Rietveld hem in de laatste door voorn. Rietveld bijgewoonde gecombineerde vergadering van scheepenen en waardsmannen voor een luijsbos, uitzuiger van weduwen en weezen had uitgemaakt en zich bezwaart vond met zoodanig één het Heilig Avondmaal te gebruiken."
Deze zaak gaat heel wat bladzijden van de kerkeraadshandelingen in beslag nemen, waarbij ook iedere keer de aantekening dat broeder Dirk Rietveld (zoon van Dingeman) om bekende redenen tijdens deze beraadslagingen niet aanwezig is. Dingeman blijft aanvankelijk koppig volhouden, maar na een half jaar neemt hij dan toch zijn woorden terug.
Als voogden voor de minderjarige kinderen van Dingeman en Jannigje verschijnen Bastiaan Bons en Abraham van Wijk op 14 november 1801 voor de schout en schepenen.
[Bron: Geschiedenis van de hoge en vrije heerlijkheden van Noordeloos en Overslingeland (M.W. Schakel)]
In de gemeente archieven in het jaar 1800 is er sprake van een verschil van mening tussen Dingeman en schout, schepenen en waardslieden van Noordeloos.
Deze laatsten hadden de "boom" (brugje) over de Noordeloos laten verbreden, "opdat de ingesetenen van Noordeloos en alle anderen daar met paarden en beesten over soude konne lijden en rijden." Dingeman vond dat hij dat niet hoefde toe te laten, "om redenen dat de grond daar de paarden en beesten op de suijde kant van het verbreede brugie over gingen, sijn grond was."
Schout, schepenen en waardslieden waren het daar niet mee eens. Het zou gemeentegrond zijn, omdat het pad daar sinds jaren "ten kosten van het gemeene dorp was opgemaakt en onderhouden ter breedten van vier voeten." Maar Dingeman hield vol en de zaak, die hoog dreigde op te lopen, werd uiteindelijk toch in der minne geschikt: Dingeman is bereid iedereen van het pad gebruik te laten maken, mits het buiten zijn kosten "sal worden afgehijnd soo daanig dat er geen paarden of beesten, schapen ofte varcens buiten de vier voeten op sijn land kunnen komen en wel soo dat de buijte kan van de paalen niet wijder als vier voeten breedten moogen gegraaven worden." Uiteraard moet het ook buiten zijn kosten worden onderhouden, zoals ook het dwarspad over de Grotewaardsedijk voor zijn land. En "hiertoe sal geen aarde uijt sijn land moogen worden gehaald." Op 7 april 1800 wordt het een en ander in een contract vastgelegd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dingeman Pleune Rietveld?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dingeman Pleune Rietveld

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dingeman Pleune Rietveld


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Dingeman Pleune Rietveld



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. CD Families of South Holland No 1.58
    2. overlijdensakte 2 d.d. 27-02-1818 Genlias
    3. CD Families of South Holland No 2.57

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:


    De publicatie Stamboom Rietveld is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Geert Rietveld, "Stamboom Rietveld", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-rietveld/I6757.php : benaderd 2 mei 2024), "Dingeman Pleune Rietveld (1737-1818)".