Stamboom De Boer » Simon Maassen van Methorst (< 1510-1565)

Persoonlijke gegevens Simon Maassen van Methorst 

  • Hij is geboren voor 1510.Bron 1
  • Hij werd gedoopt.Bron 1
  • Vermelding: De Boer Blad 1-13-12-1.
  • Vermelding: Thieme de Boer Blad 1-4-3-13.
  • Hij is overleden maart 1565.Bron 2
    Nalatende 3 kinderen
  • Een kind van Maas Simons van Methorst
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 oktober 2020.

Gezin van Simon Maassen van Methorst

Hij heeft/had een relatie met Gijsbertje (Onbekend).

De relatie startte


Kind(eren):

  1. Maas Simons van Methorst  ± 1538-> 1612 


Notities over Simon Maassen van Methorst

--Symon Maes van Methorst daagt in 1537 Wylhelm Thoniss en Evert Lubbers voo0r het gericht om te laten getuigen wat zij weten van een zeker goed genaamd Methorst, dat de vader van Symon Maess voorheen en nu Symon Maess zelf hiertoe bezeten hebben in eigendom. Zij moeten getuigen wat voor "hout" er op stond toen zijn vader het goed kreeg en wie dat hout er op heeft gepoot. De twee getuigen verklaren eensluidend dat op 't voorselde goed geen hout stond toen de oude Maess er kwam dan één appelboom en één of twee andere boomkens. De bomen die er nu op staan zijn er op gewassen gedurende de tijd dat Symon en wijlen zijn vader dit goed in bezit hadden en zij zijn door beiden erop gepoot. Symon en zijn vader hebben dit goed Methorst naar hun beste weten ca 40 ogf 50 jaar in bezit
--In de rekeningen van het Hertogelijk Archief komt Simon afwisselend met zijn vader voor. In de schattingslijst van 1515 komt Symon Maess voor met een schatting van twee stuivers. In die van 1541 komt hij voor het bedrag van 4½ stuivers, de op één na hoogste schatting.
--In de akten van het gericht Ede komt hij voor als Symon Maess op Methorst en wordt als zodanig vermeld van 1534-1565. Ook treed hij verscheidene malen op met zijn vrouw Gijsbertien.
--Symon Maess leefde in de rumoerige tijden van de Gelderse oorlogen. In 1543 ( het jaar van het verdrag van Venlo) wordt hij op de dag "dat de prins Arnhem Besogt" door Cornelis van Zweeten met 10-12 knegten te voet en te peerde gevangen genomen en voor een losprijs weggevoerd. Hij werd gevangen gezet te Vianen, Utrecht en Amersfoort en zijn paard werd verbeurd verklaard. Na zijn terugkeer deed hij in 1544 Cornelis van Zweeten een proces aan voor schadevergoeding, dat eerst in 1553 na de dood van Cornelis door een minnelijke schikking tussen diens erfgenamen en Symon Maess werd beëindigd. In het Rechterlijk Archief Veluwe komen met betrekking tot dit voorval de volgende akten voor:
---Gericht Barneveld, 24-6-1544: Symon Maess spreekt aan Cornelis van Zweeten en beschuldigt hem, dat hij Symon ten tijde van het verdrag van Venlo heeft gevangen genomenmop een paard naar Vianen heeft gevoerd, hem daar 10 dagen heeft vastgehouden en hem zijn paard heeft ontstolen.
---Gericht Ede, 9-5-1547: Gijsbertgen, echte huisvrouw van Symon Maess op Methorst, wil Ot Everts en gerrit Lubbers laten getuigen dat dat haar man op de dag dat de prins Arnhem bezocht door Cornelis van Zweeten met 10 of 12 knechten te voet of te peerd is gevangen genomen en weggevoerd. Hij heeft Symon toen te Utrecht en te Amersfoort gevangen gezet en zijn paard afgenomen. het doel van Cornelis zal een losgeld zijn geweest.
--- Op 16-5-1558 heeft Symon Maess van methorst , met enige buren, een rechtsgeding tegen Johan Mom, de koster van Scherpenzeel, over het recht van afgraving van 7 à 8 morgen veen, gelegen te Ederveen.
--- Het Rechterlijk Archief Veluwe vermeldt op 4-3-1565 het volgende: Symon Maess op Methorst en Gijsbertgen, zijn vrouw, verhuren en verpachten aan Adriaen hendriks en Grytgen zijn vrouw hun erf en goed "de Spronthorst" in Ede in 't Wold gelegen, gelijk Arnt Wolters dit tegenwoordig gebruikt, met 3 scharen op Butselers Buyttenvelt, Het Broeck genaamd. Hun zoon Maess Symons verkoopt dit goed later aan Hendrik Reynerss van Lichtenberg, die ook Lichtenhorst wordt genoemd.
--- In een opgave van het jaar 1566 staat dat Symon Maess op Methorst bezat: 40 vim rogge, nog in een berg 40 vim haver, nog 25 vim boekweit en 6 mudde rogge in zakken.
BronnenRA Veluwe, inv 26; fol 208v; fol 222v;inv. 84, proces nr 18; Archief Hofman Gelderland dossier 2368.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Simon Maassen van Methorst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Simon Maassen van Methorst

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Simon Maassen van Methorst

Simon Maassen van Methorst
< 1510-1565



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Genealogieonline; Genealogie de Vos-Verschuur
  2. BJB B.J. Boerrigter

Over de familienaam Van Methorst


De publicatie Stamboom De Boer is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Piet de Boer, "Stamboom De Boer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-piet-de-boer/I619.php : benaderd 12 mei 2024), "Simon Maassen van Methorst (< 1510-1565)".