Stamboom Peijsel » Arij Willemsz van Dobbe (± 1700-????)

Persoonlijke gegevens Arij Willemsz van Dobbe 


Gezin van Arij Willemsz van Dobbe

Hij is getrouwd met Ariaantje Hocke.

Zij zijn getrouwd op 8 april 1725 te Nieuw Hellevoet.


Kind(eren):

  1. Leentje van Dobbe  1732-????


Notities over Arij Willemsz van Dobbe

Uit het streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg:

Rekening van Huig Willems Kwak als administrerend en Arent Pieters Kwak als toeziend voogd over Gerrit Pieters Kwak, aangesteld door Trijntje Arens Kwak, in leven weduwe van Pieter Pieters Kwak (akte dd 14-10-1726 voor not. George van Hoogwerf) en op grond van het testament van Pieter Pieters Kwak de jonge (akte dd. 8-6-1728 voor not. Pieter Bax) over de goederen hem geprelegateerd en tenslotte vermaakt, gedaan in handen van de nu meerderjarige Gerrit Pieters Kwak zelf. Er is landpacht ontvangen over 12 G 75 R onder de Nieuwe Goote in de Kloostervolgerhoek nr. 15, in gebruik geweest in de boedel van Pieter Pieters Kwak, later door Frederik van der Poel. Verder werd landpacht ontvangen van de weduwe van Andries Jans Lagerwoude. Aan Gerrit Pieters Kwak werd door wijlen zijn broer Gerrit Pieters Kwak 3 G 95 1/2 R in de Kloostervolgerhoek nr. 18 geprelegateerd. Uit de verkoop van hafelijke goederen komt hem f 129. Uit de van Arie Willems van Dobbe ontvangen pacht over 6 G 150 R op de grond van Naters komt Gerrit een derde part toe. Ook krijgt hij 1/3 van hetgeen Jan Hollaar als beschadigde borg van Kornelis van Prooien op een schuldbrief betaalde. Een vordering op Teunis Wageveld is niet te innen. Van Jan Beijer is een rente ontvangen. Van een afbetaalde obligatie tlv Nicolaas Langstraat komt eveneens 1/3 ten bate van deze rekening. Jan Willems Kraak betaalde voor boonschoven. Veel graan is te velde staande verkocht. Kornelis Kroon, Klaas Muis en Willem de Graaf kochten tarwe. Adrianus Hogendorp leverde klaverzaad. Rendant brengt het bewerken van het land in rekening. Landarbeid werd verricht door Ewout Mastenbroek, Hendrik Arens Bogaard, Jan Pieters en Steven van de Waal. Jacob Lotwester maaide de bonen. Gerrit Pieters Kwak heeft in Delft bij de bakker Huibrecht Steenwijk het bakkersvak geleerd. Voordien was hij in Zwartewaal in de kost bij schoolmeester Mattheus Voorbeitel. Arie Hogendijk, Pieter van Heinsbergen en Magdalena de Wit leverden toen stoffen voor zi
datum akte : 15-04-1737 inventaris nr : 1047

Aarnout van der Meer en Maartje Jans Kuit, echtelieden in de Nieuwe Goote, verklaren ten verzoeke van Kornelis Preuijt te Zwartewaal, dat comparante in 1717 is komen wonen als dienstmaagd bij Leendert de Wit, met wie zij in 1721 is getrouwd. Zij heeft daar meermalen ontmoet Hendrik van der Werf en Leendert Klaas Drogendijk, aangetrouwde ooms van Kornelis Dekker de oudste en Kornelis Dekker de jongste. Hun vrouwen zijn de enige tantes van moederszijde. Leendert de Wit was een volle broer van de moeder van de kinderen. Zij heeft er vaak horen zeggen dat de kinderen het erg droevig en arm hadden bij hun stiefmoeder Maartje Dirks, toen weduwe van Arie Dekker. Zij kwam acht maanden na de dood van haar man in de kraam en had onvoldoende middelen om de jongens op te voeden. De ooms hadden toen besloten de jongens bij zich te nemen en ze op te voeden uit de revenuen van de erfenis die ze hadden gekregen van hun grootmoeder Arentje Kornelis, weduwe van Kornelis de Wit. De oudste, ziekelik, ging naar oom v.d.Werf, de jongste kwam bij deposante en haar man. Nooit is beweerd dat deze opvoeding louter om niet zou geschieden. Toen zij in 1722 met haar huidige man trouwde, hebben zij de jonge Kornelis, toen 11 tot 12 jaar oud, voor een half jaar uitbesteed als melkjongen bij Arie Willems van Dobbe. Zij zijn daar nooit voor betaald en fourneerden in die periode zelfs het zakgeld en kleding. Later is de jongen naar oopm v.d.Werf gegaan, die hem naar school deed bij meester Voorbeitel te Zwartewaal. Daarna heeft de jongen enkele reizen ter haringvangst gedaan en daarbij voor f 40 uitrusting meegekregen. Op zijn laatste reis heeft de jongen een lendenbeen gebroken en hield daarvan een bult op de rug over; hij overleed in 1737, zonder ooit in staat te zijn geweest de eigen kost te verdienen. Getuige Jan van der Lucht.
datum akte : 27-03-1743 inventaris nr : 1051

Arie Willems van Dobbe, bouwman wonend onder Naters, transporteert aan Nicolaas Langstraat, koopman te Brielle, twee paarden en vier runderen, waarvan de waarde zal worden afgeboekt van zijn verschuldigde landpacht. Het vee blijft onder comparant berusten. Getuigen Jacobus Bos en Josias Wasmoet
datum akte : 04-05-1729 inventaris nr : 1055

Compareren Kornelis van Selderen, weduwnaar van Adriana Steiaart, en Adriaan van Selderen, voor zich en als thans in huwelijk hebbend Adriana de Haas, enerzijds en anderzijds Jacob Haak, vaandrig in dienst van de Republiek als in huwelijk hebbende Sara de Haas, en Abraham Antonie de Haas samen erfgenamen van voornoemde Adriana Steiaart. Men komt overeen dat eerste comparant aan Jacob Haak zal uitreiken f 220 en twee zilveren kandelaars en dat alle comparanten aan Abraham Antonie de Haas zullen toebedelen 10 G 266 R land onder Naters in Slik Boshoek nr. 2, in huur bij Arie Willems van Dobbe voor f 80 per jaar, een gemenelandsobligatie van f 1000 , een familiepenning, een diamanten roos ring met 8 stenen in het zilver en f 90 contant. Getuigen Leendert Warnaar en Willem van Rij.
datum akte : 29-11-1729 inventaris nr : 1055

Compareren Arent Pieters Kwak, als erfgenaam van Trijntje Kwak, in leven weduwe van Pieter Pieters Kwak de oude en nog als ususfructuair erfgenaam van Pieter Pieters Kwak de jonge, als voogd over de minderjarige Gerrit Pieters Kwak mede een zoon van Trijntje Arens Kwak , enerzijds, en anderzijds Huig Willems Kwak als testamentair voogd over de minderjarige erfgenamen van Pieter Pieters Kwak de oude en Trijntje Arens Kwak en nog als mede-voogd van Gerrit Pieters Kwak. Er is nog landpacht te vorderen van Andries Lagerwoud, Arie Willems van Dobbe en Leendert Willems Kwak. Schulden op obligatie hebben Jan Hollaar, Willem de Gaai, Nicolaas Langstraat en Jan Beiers. Teunis Wageveld moet gekocht vlas nog betalen. Volgt kaveling van de boedel.
datum akte : 31-01-1731 inventaris nr : 1056

Rekening van Huig Willems Kwak en Arent Pieters Kwak als door Pieter Pieters Kwak gestelde voogden over diens minderjarige erfgenamen, doen rekening voor laatstgenoemde in diens kwaliteit van administrateur van de boedel van zijn moeder Trijntje Arens Kwak, in leven weduwe van Pieter Pieters Kwak, gewoond hebbend en overleden in de Nieuwe Goote. Ontvangsten van Nicolaas Langstraat (kocht vlas en graan), Abraham Nieuwland (graan), Neeltje Huigen Kwak (landpacht), Kornelis Schoon (haver), Willem de Graaf (haver), Jan Beinders (graan), Jacobus Ruis (gerst) , Leendert Egberts (tarwe), Bastiaan van der Meer (tarwe) en Arie Willems van Dobbe (landpacht). Nicolaas Langstraat betaalde rente over een geleend kapitaal van f 3000. Van Floris Arens Dekker, optredend voor Jan Beier, werd rente ontvangen over een hypotheek op een huis en erf in Vekhoek. Timmerman Jacobus IJdel maakte de doodkist. Op het rouwmaal werd zoute vis, suiker, kaneel, rijst, bier, jenever en tabak gebruikt. Jacobus Hodenpijl ontving wagenmakersloon, Andries van der Hoef smidsloon, Arent van der Hoef schoenmakersloon, Ewout Hofstede timmermansloon. Arie Hogendijk leverde winkelwaren en kleding. Aan Job Smeerdijk werd hengstengeld betaald. De weesmeesters van Brielle ontvingen namens Maria Sas van den Bos landpacht. Landpacht werd ook (o.m.) betaald aan Herbert Briel, George van Hoogwerf de ervfgenamen van Jacob Verheien, Kornelis Taal, Jan Keiser en Johan van Asten.
datum akte : 23-06-1730 inventaris nr : 1056

Arie Willems van Dobbe, bouwman wonend onder Naters, transporteert aan Nicolaas Langstraat, koopman te Brielle, 9 paarden, 16 runderen, wagens en bouwgerei tot een totaal bedrag van f 964. Alles blijft tot nader order onder eerste comparant berusten.
datum akte : 04-05-1731 inventaris nr : 1056

Arij Willems van Dobben wonende in den lande van Voorne verkoopt Pieter van Baelde wonende den Briel een aantal stuks vee en roerende goederen voor 700 gld welke hij in bruikleen zal blijven bezitten. Getuigen Jan Jacobs 't Jongh en Jan Broekhuijsen.
datum akte : 01-07-1725 inventaris nr : 1038

Kornelis van Selderen weduwnaar Adriana Steijaard levert boedelinventaris over in bijzijn van Pieter Bax, Adrianus van Selderen en Anthony de Haas. Onroerende goederen een huis en erf in de Visstraat alhier op 500 gld; een huis met tuin en erf in het Noordeinde op 720 gld; landerijen onder Nieuwenhoorn 10 gemet 276 roe in de Steenhoek op no 31 op 880 gld; 3 gemet 276 roe als voren in de Kouwenoordsehoek op 9 op 200 gld; landen onder Rugge 2 gemet 216 roe in de Koolhoek op 4 op 450 gld; landen onder Rockanje 2 gemet 111 roe in de Ommeloop van Strijpe op no 25 op 192 gld; landen onder de Quak 3 gemet 39 roe in de Moolhoek op 13 en 14 gebruikt door de weduwe van Leendert Wittens Paling die insolvent is, op 280 gld; landen onder Vierpolders 5 gemet 24 roe in de Coosenhoek op 23 en 24 op 400 gld; van de obligaties tlv het gemene land van Holland en West-Friesland worden alleen de renten opgevoerd; obligaties tlv de stad den Briel de 3 hiervoor vermelde obligaties verkocht aan Gomar; opbrengst van de rente op lijfrenten; onder de inschulden komen de volgende namen voor: Jannetje Roodenburg, Jan van der Hart, Jannetje Bloem, Govert Kornelis Oostdijk, Frank Valkenburg, Aaltje Brouwer, Jan Kuijp, Huig van den Handel, Christiaan Hendricij, Wiggert Mathol, Abraham van Willigen en Eeuwout Hofstede; juwelen getaxeerd op 934 gld 17 st; meubelen 917 gld 11 st 8 p; winkelwaren 3300 gld; onder de schulden vinden we de volgende personen: de erfgenamen van Abraham Goudswaard, Johan Aalbert Gravius, de heer de Graaff; de heer van Buureen; Jan Bouckhorst mr timmerman; Jan Waardenburg mr loodgieter; Jacob Spaan metselaar: Kornelis van Wijngaarden leverantie van spijkers; Gerrit Minheer; Kornelis Swartwout met Geertje Langstraat als taxateurs van de meubelen; de glazenmaker Poel; vaderlijk bewijs van Abraham Anthony de Haas 2000 gld; Adriaan van Selderen; Kornelis van IJzendoorn: Pieter Bax; Arij Willems van Dobben. Volgen de doodschulden: Elsje de aflegster; de heer Gomar als boekhouder
Akteddatum akte : 14-11-1729 inventaris nr : 1040

Kornelis van Selderen weduwnaar van Adriana Steijaard bevoren weduwe van Anthony de Haas en Adriaan van Selden voor hem zelve als in huwelijk hebbende Adriana de Haas ter eenre en Jacob Haak, vendrig ten dienste dezer lande gehuwd met Sara de Haas en Abraham Anthony de Haas ter andere. Zij stellen dat Kornelis met Adriana gehuwd is geweest in gemeenschap van goederen en op 20/02/1728 voor nts Pieter Bax hun mutueel testament hebben gemaakt, hetwelk door Adriana Steijaard met haar dood in 1729 was geconfirmeerd, waarna er een inventaris werd overgeleverd. Zij zijn overeengeomen bij forme van uitkoop, zulks om processen te voorkomen, bij akte op 29/11/1729 voor nts Ploos van Amstel gepasseerd dat door Kornelis van Selderen aan Jacob Haak als zijn erfdeel nomine uxoris zal worden uitgekeerd en deze verklaart ontvangen te hebben 2200 gld en 2 zilveren kandelaars, waartegen hij zijn schuld aan de boedel zal verrekenen; aan Abraham Anthony de Haas wordt uitgekeerd hetgeen hij ook verklaart te hebben ontvangen 10 gemet 266 roe land in de Natris in Slikboshoek op no 2, verhuurd aan Arij Willems van Dobben om 80 gld per jr; een obligatie van 1000 gld tnv het gemene land ten comptoire den Briel tnv Jobje Ariens van 06/07/1668 alsmede een zekere familiepenning en een diamant roos ring met 8 stenen in het zilver en nog 96 gld en dat Kornelis van Selderen de rest zal behouden.
datum akte : 02-01-1730 inventaris nr : 1040

Jacob Leenderts 't Gilde en Aarnoud van der Meer beiden schepenen van de Nieuwe Goote attesteren tvv Arij Willems van Dobben bouwman in Natris dat het in 1724 is gebeurd dat er zeer vele en zware hagelstenen zijn gevallen en particulier op de landen en bouwerij van de requirant en dat deze buiten anderen zeer veel schade daardoor heeft geleden en dat de tarwe staande op 11 gemet onder de Nieuwe Goote in de Kloosterhoek op 8 en 9 aankomende de armen te Maarland binnen den Briel genoegzaam door de hagel is verhageld en geruïneerd. Getuige Johannes Bruggeman.
datum akte : 24-07-1730 inventaris nr : 1040

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arij Willemsz van Dobbe?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Arij Willemsz van Dobbe

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Arij Willemsz van Dobbe

??
????-
Neeltje Cornelisdr
± 1653-????

Arij Willemsz van Dobbe
± 1700-????

1725

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Van Dobbe


De publicatie Stamboom Peijsel is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ben Peijsel, "Stamboom Peijsel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-peijsel/I100744.php : benaderd 16 mei 2024), "Arij Willemsz van Dobbe (± 1700-????)".