Stamboom Ocken » Klaas Woldring (1877-1966)

Persoonlijke gegevens Klaas Woldring 

Bron 1

Gezin van Klaas Woldring

Hij is getrouwd met Hendrikje Boerma.

Zij zijn getrouwd op 29 mei 1904 te Groningen, hij was toen 27 jaar oud.Bron 2


Kind(eren):

  1. Sievert Woldring  1905-1984 
  2. Albertje Woldring  1907-1980 


Notities over Klaas Woldring

1904 PAKHUISKNECHT
1905-1925 EIGENAAR EN UITBATER CAFÉ "DIANA", HOEK PELSTERSTRAAT/NIEUWSTAD, GRONINGEN
1925-1954 EIGENAAR EN UITBATER PAVILJOEN "DUINOORD", ZEEGSE

Klaas Woldring werd geboren te Kolham in 1877 als zoon van een kleine landbouwer. Hij trouwde in 1904 Hendrikje (Henny) Boerma uit Hoogkerk. Haar ouders hadden een café in Groningen aan het Noorderplantsoen. Mogelijk was dat de reden dat ook Klaas en Henny een café begonnen in de Pelsterstraat 45, (hoek Nieuwstad) te Groningen. De keuze van een naam voor dit café was simpel; Als fervent jager lag voor Klaas maar een naam voor de hand: Diana, de godin van de jacht. De cliënten waren veelal jagers en veeboeren, die na hun wekelijks bezoek aan de veemarkt een afzakkertje namen in café Diana. Klaas en Henny kregen twee kinderen; Sievert (Siep) in 1905 en Albertje (Zus of Alie) in 1907. Café Diana was zo succesvol, dat Klaas in 1924 al besloot de zaak te verkopen en te gaan rentenieren in de provincie om zich uitsluitend te wijden aan de jacht en het fokken van jachthonden.
Op 10 januari 1925 kocht Klaas voor Fl.470 een stuk grond aan de Spoorstraat in Vries-Zuidlaren, waar nog datzelfde jaar Huize “Henny” werd gebouwd. Het was de eerste burgerwoning die daar verrees, voor de som van Fl.7000. Klaas was in zijn element, maar voor echtgenote Henny en dochter Zus lag dat iets anders. Het leven in de stad was vol van uitdagingen geweest, in Drenthe bleek er weinig meer te doen dan wandelen met de honden. Tijdens een van die wandelingen, in Zeegse, boog Henny zich mismoedig naar de grond en liet het fijne duinzand langs haar vingers glijden. “Zie je”, zei ze, “waardeloos, je kunt er nog geen aardappel op verbouwen”. “Nee” antwoordde Zus, “maar het is hier heel mooi en voor recreatie zou dit gebied wél geschikt kunnen zijn.” Hierop werd voortgeborduurd en zo werd, met lauwe instemming van Klaas, een stuk van het duinlandschap van Zeegse aangekocht, waarop nog in hetzelfde jaar de eerste versie van “Duinoord” verrees. Het was een vierkant paviljoen met gallerij rondom. Er waren 24 tafeltjes, in eerste instantie met ijzeren stoeltjes, maar die werden al gauw vervangen voor houten- en rieten exemplaren. Men schonk koffie, thee, limonade en bier. Hoewel het paviljoen in het zomerseizoen een doorslaand succes bleek bij dagjesmensen uit Groningen en Assen, die en masse met de fiets erop uit trokken, bleef Klaas zijn twijfels houden. Hij had zich een renteniersleven voorgesteld en werk kwam in de definitie daarvan niet voor. Gedurende de tweede helft van de jaren twintig probeerde hij diverse malen Huize Henny en Duinoord te verkopen. Klaarblijkelijk lukte dit niet en uiteindelijk legde hij zich neer bij zijn lot. De beide dames genoten echter zichtbaar. Henny runde de zaak, terwijl Zus en Siep met vrienden uit Zuidlaren een bandje vormden, dat in de weekends in Duinoord optrad. Deze band was het ook die het orchestrion van de Gouden Leeuw in Zuidlaren verving en daarmee de opmars van deze dancing inluidde.
Al in 1930 moest worden uitgebreid, de veranda’s werden verbreed en omdat de afstand tussen huis en Duinoord in het zomerseizoen te groot werd geacht, bouwden Klaas en Henny in 1941 een tweede huis naast het paviljoen. Klaas werd voorzitter van de buurtvereniging Vries-Zuidlaren en bleef dat vele jaren. In 1940 nam hij deel in een commissie ter voorbereiding van de electrificatie van Zeegse. Na 1941 werd Duinoord gesloten tot 1945. Na de oorlog probeerde men nog even op de oude voet door te gaan, maar Klaas was nu 70 en voor hem was het genoeg geweest. De opstallen werden gesloten en uiteindelijk in 1954 verkocht aan de familie Daamen, die de vaart er weer in bracht en het oude paviljoen uitbouwden tot het latere Golden Tuliphotel Drenthe, nu in 2012 Hotel De Zeegser Duinen. Klaas en Henny verkochten ook hun huis aan de Spoorstraat en betrokken een aanleunwoning van Kornoeljehof in Vries, waar hij in 1966 overleed.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Klaas Woldring?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Klaas Woldring

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Klaas Woldring


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Klaas Woldring



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. familiegegevens
  2. Genlias
  3. Ocken, L.A.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 11 januari 1877 lag rond de 2,1 °C. Er was 11 mm neerslag. De winddruk was 8 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
  • In het jaar 1877: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 5 maart » Rutherford B. Hayes wordt beëdigd als 19e President van de Verenigde Staten
    • 10 mei » Roemenië verklaart zichzelf onafhankelijk van Turkije, dit wordt op 26 maart 1881 doorgevoerd na het einde van de Roemeense burgeroorlog.
    • 15 juni » Henry Ossian Flipper studeert als eerste zwarte Amerikaan af aan de militaire academie van de Verenigde Staten.
    • 2 december » Voor het eerst wordt zuurstof vloeibaar gemaakt, door Louis-Paul Cailletet.
    • 6 december » De eerste editie van The Washington Post verschijnt.
    • 14 december » Servië wordt bondgenoot van Rusland in de oorlog tegen Turkije.
  • De temperatuur op 29 mei 1904 lag tussen 11,2 °C en 14,3 °C en was gemiddeld 12,8 °C. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1904: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,4 miljoen inwoners.
    • 7 februari » Een groot deel van de Amerikaanse stad Baltimore brandt af.
    • 12 februari » Eerste editie van de Deense sensatiekrant Ekstra Bladet.
    • 3 maart » Keizer Wilhelm II van Duitsland wordt de eerste persoon die een politieke opname maakt met behulp van Thomas Edisons cilinder.
    • 14 maart » Isabella Richaards, Surinaams politica († 1985)
    • 29 juni » In Drenthe worden twee prehistorische veenlijken gevonden: het paar van Weerdinge.
    • 31 oktober » Het Nationaal Congres van Brazilië keurt de Wet voor Verplichte Vaccinatie goed, wat de aanleiding is voor de "Vaccinrevolte".
  • De temperatuur op 6 mei 1966 lag tussen 5,5 °C en 16,1 °C en was gemiddeld 10,6 °C. Er was 0.8 mm neerslag gedurende 0.7 uur. Er was 8,7 uur zonneschijn (57%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 14 april 1965 tot 22 november 1966 was er in Nederland het kabinet Cals met als eerste minister Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
  • Van 22 november 1966 tot 5 april 1967 was er in Nederland het kabinet Zijlstra met als eerste minister Prof. dr. J. Zijlstra (ARP).
  • In het jaar 1966: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,4 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Een uitspraak van John Lennon, "We (The Beatles) are more popular than Jesus", doet later veel stof opwaaien in de VS.
    • 3 april » De Russische Loena 10 brengt voor de eerste keer een ruimtesonde in een baan om de maan.
    • 12 augustus » De vulkaan Awu barst uit en blijft actief tot oktober 1966; bij de uitbarsting komen 39 mensen om het leven.
    • 7 september » De Schipholtunnel wordt opengesteld.
    • 20 september » De installatie van het Boerenpartij-Eerste Kamerlid Hendrik Adams, die omstreden is vanwege zijn oorlogsverleden, leidt tot een handgemeen tussen hem en VVD-collega Jan Baas. Adams treedt korte tijd later af.
    • 8 december » De Griekse veerboot Heraklion zinkt in de Egeïsche Zee waarbij 220 mensen omkomen.
  • De temperatuur op 11 mei 1966 lag tussen 8,1 °C en 16,2 °C en was gemiddeld 11,8 °C. Er was 7,2 uur zonneschijn (47%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 14 april 1965 tot 22 november 1966 was er in Nederland het kabinet Cals met als eerste minister Mr. J.M.L.Th. Cals (KVP).
  • Van 22 november 1966 tot 5 april 1967 was er in Nederland het kabinet Zijlstra met als eerste minister Prof. dr. J. Zijlstra (ARP).
  • In het jaar 1966: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 12,4 miljoen inwoners.
    • 29 januari » Het Akkoord van Luxemburg treedt in werking. Het beoogt een einde te maken aan een institutionele crisis die in juni 1965 in de Europese Gemeenschappen was ontstaan.
    • 28 februari » De Cavern Club in Liverpool, waar de Beatles hun carrière begonnen, gaat failliet.
    • 29 mei » In Mexico-Stad wordt het Aztekenstadion officieel in gebruik genomen.
    • 26 augustus » De People’s Liberation Army of Namibia (PLAN) lanceert de eerste aanval op bezetter Zuid-Afrika bij het trainingskamp Omugulugwombashe. Daarmee begint de onafhankelijkheidsoorlog in Namibië.
    • 30 september » Het Britse protectoraat Beetsjoeanaland wordt onafhankelijk onder de naam Republiek Botswana.
    • 21 oktober » Het dorp Aberfan in Wales raakt gedeeltelijk bedolven onder een ingezakte afvalberg uit een nabijgelegen steenkoolmijn. De afvalberg bedelft onder andere een basisschool waardoor er 116 kinderen om het leven komen. In totaal vinden 144 mensen de dood.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Woldring

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Woldring.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Woldring.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Woldring (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Ocken is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas A. Ocken, "Stamboom Ocken", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ocken/I00006.php : benaderd 4 mei 2024), "Klaas Woldring (1877-1966)".