Stamboom Noorlander » Derck "Dirk" Harmsen (Hermsen) (1753-1840)

Persoonlijke gegevens Derck "Dirk" Harmsen (Hermsen) 


Gezin van Derck "Dirk" Harmsen (Hermsen)

(1) Hij is getrouwd met Catrina Pijfers (Peiffers, Phijffers Peijsers).

Zij zijn op 17 oktober 1777 te Klundert in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 9 november 1777 te KLundert.

Zij zijn getrouwd op 19 oktober 1777 te Klundert.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Barbara van Kaam.

Zij zijn op 7 oktober 1785 te Klundert in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 23 oktober 1785 te Klundert.


Kind(eren):

  1. Gerardina Harmsen  1786-1823
  2. Cornelis Harmsen  1789-1857 


(3) Hij is getrouwd met Adriana de Greef.

In het blad van de Heemkunde kring "die Overdraghe" werden in 1993 en volgende jaren, een reeks van opmerkelijke zaken geplubliceerd. Deze "Criminele en andere zaken" werden gevonden bij verhandelingen van de gemeenteschout van Klundert.
Daar stond per data 27 september 1832 het navolgende bericht onderde kop "Mishandeling".
Adriana de Greef, huisvrouw van Dirk Harmsen, gemeentebode, klaagt dat zij ernstig mishandeld is door haar man.
Cornelis Zwijs, senior, kleermakker, Jan Korteweg en Michiel van Eekeren, beide bakkers en bekenden bevestigen de verklaring.
Men heeft de veltwachter ingelicht welke bevond dat Dirk Harmsen vreselijke dreigende taal uitsloeg en riep dat hij zijn vrouw wilde vermoorden.
Dirk Harmsen is hierop ingesloten.
Het bestuur weet dat de verdachte bekend staat als "een zeer driftig en als een zeer gevaarlijk mensch".

Zij zijn getrouwd op 24 augustus 1820 te Zevenbergen.

Huwelijk tussen Derck Hermsen, oud ruim 67 jaren, waarvan de ouders Hermanus Hermsen en Hendrika beide overleden, en waarvan de bruidegom verklaart, dan de namen en overlijdenstijden en plaatsen van zijn grootouders hem niet bekend zijn, doch zijn reeds langen tijd geleden overleden, zodat hij geen doodsextracten van hen kan overleggen, en Adriana de Greef, oud 23 jaren, dochter van Pieter Hermanus de Greef, overleden en Maaijke Dick, arbeidster, present en consenterende.

Vertaalde huwelijksakte.
Huwelijk tusschen Hermsen (Derek) en Greef (Adrianan)
In'tjaar Eenduizend Agt honderd en Twintig, den Vier en Twintigste Augustus, s'morgens om half Twaalf Uren, Kompareerden voor ons Burgemeester, beambte van de Burgelijken staat der Stede Klundert, Provincia Noord Brabant, den persoon van Derek Hermsen oud ruim Zeven en Zestig jaren, blijkens Doop Extract afgegeven voor den heer President Burgemeester der stad Doesburgh, Provincie Gelderland, Wedunaar van Barbara van Kaam blijkens dood is. Extract door ons is afgegeven, Stadsbode van beroep, geboren te Doesburgh tevens gemeld en wonende alhier, meerdejarige Zoon van Hermanus Hermsen en Hendrica Orlemams, beide overleden, blijkens de door Extracten mede door den Heere President Burgemeester van de Stad Doesburgh afgegevenen verklaard dat even gemelden Derek Hermsen onder Eede dat zijn Grootouders van 's vaders en 's moeders zijde beide lange tijd zijn overleden, dog uit hoofde hem de tijd en plaats wanneer, en waar deszelven zijn gestorven en begraven, onbekend is zoo kan hij daarvan geene dood Extracten produceren, En Adriana de Greef oud Drie en Twintig jaren, blijkens doop Extract afgegeven door de Heer Burgemeester van Zevenbergen, zonder beroep geboren en woonende mede alhier, meerdejarige jongedochter van Pieter Hermanus de Greef overleden, blijkens door ons afgegeven Dood Extract, en van Maaike Dick, Arbeidster van beroep, wonende ook alhier, present en Contrenanda: -- De welke ons hebben verzogt tot het voltrekken van hun voorgenomen Huwelijk over te gaan, waar van de publicatien in deze Gemeente zonder eenige verhindering zijn geschied, te weeten de eerste Zondag den dertiende, en de tweede daaraan volgende den Twintigste dezen, beide des morgens om elf uren; aan welk verzoek voldoende, zoo hebben wij erna alvorens hun alle de in Deze gemelde Stukken, in het Ze hebben voorgelezen, en de afvraging gedaan te hebben of zij elkander willen nemen tot Man en Vrouw, en ieder hunner hierop afzondelijk en bevestigend geantwoord hebbende of in naam van Zijne Majesteit der Koning der Nederlanden, Prinse van Oranje van Nassau, Groot Hertog van Luxenburg enz.enz.verklaard, dat de personen van Derek Hermsen en Adriana de Greef door een wettig Huwelijk zijn verenigd:- Van alles het welke wij deze acte hebben opgemaakt in presentie van Hermanus Hermsen oud negen en dertig jaren, Bakkersknecht van beroep, zoon van den Man, Dirk van Gool oud vier en veertig jaren, Bakker en Schipper van beroep aangehuwde zoon van de Man, Adrianus van Rijsoort oud vier en veertig jaren, hoefsmit van beroep, wonende allen alhier, de welelkes deze acte na alvorens onder Eede verklaard te hebben dat zij wel den in dezen gemelden Derek Hermsen Kennen, dog zijne Grootouders van 's vaders en 's moeders zijde niet gekend hebben, en ook niet weeten wanneer, en waar ten plaatse de selve zijn overleden en begraven. Naar gedane voorlezing met ons hebben ondertekend. Behalve de Moeder van de Vrouw die verklaard heeft niet te kunnen schrijven.

Mr.Elemans; D. Hanasis; Adriana de Greef; H.Hermsen; D.van Gool; A.van Rijsoort' J.van der Meij.

In het blad van de Heemkunde kring "die Overdraghe" werden in 1993 en volgende jaren, een reeks van opmerkelijke zaken geplubliceerd. Deze "Criminele en andere zaken" werden gevonden bij verhandelingen van de gemeenteschout van Klundert.
Daar stond per data 27 september 1832 het navolgende bericht onderde kop "Mishandeling".
Adriana de Greef, huisvrouw van Dirk Harmsen, gemeentebode, klaagt dat zij ernstig mishandeld is door haar man.
Cornelis Zwijs, senior, kleermakker, Jan Korteweg en Michiel van Eekeren, beide bakkers en bekenden bevestigen de verklaring.
Men heeft de veltwachter ingelicht welke bevond dat Dirk Harmsen vreselijke dreigende taal uitsloeg en riep dat hij zijn vrouw wilde vermoorden.
Dirk Harmsen is hierop ingesloten.
Het bestuur weet dat de verdachte bekend staat als "een zeer driftig en als een zeer gevaarlijk mensch".
Getuigen: Hermanus Hermsen, 39 jaar, bakkersknecht,

Kind(eren):

  1. Dirk Pieter Harmsen  1821-1911 
  2. Anna Harmsen  1829-????
  3. Adrianus Harmsen  1831-1865 
  4. Adriana Harmsen  1833-1836


Notities over Derck "Dirk" Harmsen (Hermsen)

Op 2 januari 1776 door Generaal-Majoor Baron van Hardenbroek op eigen verzoek ontslagen uit het leger als soldaat uit het tweede batallion regiment infanterie waar hij drie jaar en negen maanden had gediend.
Attestatie afgegeven op 08-11-1777 (naar Klundert) 22 jaar oud.
In enkele huwelijksakten van zijn kinderen tijdens de Franse overheersing wordt hij Thierry Harmsen/Harmken genoemd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Derck "Dirk" Harmsen (Hermsen)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Derck "Dirk" Harmsen (Hermsen)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 januari 1753 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost ten noorden. Typering van het weer: omtrent helder zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
    • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
    • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
    • 5 april » Oprichting van het British Museum.
    • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
  • De temperatuur op 24 augustus 1820 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1820: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Staatsgreep in Spanje door generaal Rafael del Riego.
    • 11 januari » In Frankrijk wordt het eerste roestvrij staal geproduceerd.
    • 30 januari » Edward Bransfield ontdekt Antarctica.
    • 14 maart » Victor Emanuel II van Italië, koning van Italië († 1878)
    • 15 maart » Het noordoostelijke deel van de Amerikaanse staat Massachusetts wordt afgesplitst, en vormt de staat Maine.
    • 11 mei » Tewaterlating van de HMS Beagle.
  • De temperatuur op 7 november 1840 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1840: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 17 januari » De Republiek van de Rio Grande verklaart zich onafhankelijk van Mexico.
    • 22 januari » Britse kolonisten komen aan in Nieuw-Zeeland.
    • 2 april » De Republiek Los Altos wordt geannexeerd door Guatemala.
    • 6 mei » In het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland verschijnen de eerste postzegels ter wereld.
    • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Luxemburg.
    • 6 november » De Republiek van de Rio Grande geeft zich over aan Mexico.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Harmsen (Hermsen)


De publicatie Stamboom Noorlander is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Arie Noorlander, "Stamboom Noorlander", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-noorlander/I10023.php : benaderd 24 september 2024), "Derck "Dirk" Harmsen (Hermsen) (1753-1840)".