Stamboom Naessens Kint Gaytan Bovyn Peers » Floris I (Florent) van Holland (1017-1061)

Persoonlijke gegevens Floris I (Florent) van Holland 


Gezin van Floris I (Florent) van Holland

Waarschuwing Let op: Echtgenote (Geertrude Prinses van Saksen-Billung) is ook zijn nicht.

Hij is getrouwd met Geertrude Prinses van Saksen-Billung.

Zij zijn getrouwd op 8 juni 1050 te Montreuille, Pas-de-Calais, Frankrijk, hij was toen 33 jaar oud.

Graaf Dirk IV, de broer van Floris, werd gedood door een leger van de bisschoppen van Utrecht, Metz en Luik. Dirk was kinderloos en zijn jongere broer was erfgenaam, maar moest aanvankelijk vluchten. Toen Floris eenmaal tot graaf was benoemdbleef de relatie met de keizer en de bisschoppen slecht. Floris raakte in conflict met de keizer over de tol op de Merwede (vermoedelijk bij Vlaardingen, dus stroomafwaarts van de huidige Merwede). Bovendien probeerde hij zijn bezit in het rivierenland uit te breiden en kwam daardoor in conflict met bisschop Willem van Cuijk. Regentes Agnes gaf in 1058 bisschop Willem van Cuijk van Utrecht, Hendrik II van Leuven, Wichard van Gelder, Anno II aartsbisschop van Keulen, Diederik bisschop van Luik en Egbert I van Meißen, de markgraaf van Friesland (Friesland en Groningen), opdracht om Floris tot de orde te roepen. De eerste echte slag werd in 1061 uitgevochten bij Oudheusden. Het Friese leger van Floris was zwaar in de minderheid en had daarom het slagveld met grote aantallen valkuilen voorbereid. Zo raakten zijn tegenstanders in grote verwarring en werd een groot aantal direct al buiten gevecht gesteld. Floris wist daarna de slag eenvoudig te winnen. De volgende slag vond op 28 juni 1061 plaats bij Nederhemert. Floris viel de troepen van Keulen, Brunswijk en Cuijk aan en wist ze snel te verjagen. De Friezen gingen vervolgens rusten in de schaduw van de bomen langs de Maas. Herman van Cuijk, burggraaf van Utrecht, hergroepeerde zijn troepen en overviel het nietsvermoedende leger. Floris werd samen met honderden van zijn mannen gedood.

Floris is oorspronkelijk begraven in de eerste abdij van Egmond. Hij ligt nu na opgraving in het nieuwe mausoleum in de in 1935 herstichte Abdij van Egmond - hoewel eraan wordt getwijfeld of het in 1935 gevonden skelet wel van Floris was.

Floris trouwde met Geertruida van Saksen. Zij was de dochter van Bernhard II, hertog van Saksen, en Eilika van Schweinfurt. Hun kinderen waren:

Dirk V (1054 - 1091)
Floris, jong overleden te Luik, waar hij mogelijk naartoe was gestuurd voor zijn opvoeding
Bertha van Holland (ca. 1058 - 1094), gehuwd met Filips I van Frankrijk
mogelijk Adelheid (1045 - 1085), gehuwd met Boudewijn I van Guînes

Kind(eren):

  1. Filips van Lo  ????-1127
  2. Dirk V van Holland  1054-1091 
  3. Floris van Holland  ± 1060-± 1062

  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • Notities over Floris I (Florent) van Holland

    Floris I (ca. 1025 - Nederhemert, 28 juni 1061) was een Friese graaf (comes Fresonum) die van 1049 tot 1061 het bewind voerde over de gebieden die later bekend zouden worden als het graafschap Holland. Hij volgde zijn broer Dirk IV op na diens dood in 1049.

    Geschiedenis:
    Graaf Dirk IV, de broer van Floris, werd gedood door een leger van de bisschoppen van Utrecht, Metz en Luik. Dirk was kinderloos en zijn jongere broer was erfgenaam, maar moest aanvankelijk vluchten. Toen Floris eenmaal tot graaf was benoemd bleef de relatie met de keizer en de bisschoppen slecht. Floris raakte in conflict met de keizer over de tol op de Merwede (vermoedelijk bij Vlaardingen, dus stroomafwaarts van de huidige Merwede). Bovendien probeerde hij zijn bezit in het rivierenland uit te breiden en kwam daardoor in conflict met bisschop Willem van Cuijk. Regentes Agnes gaf in 1058 bisschop Willem van Cuijk van Utrecht, Hendrik II van Leuven, Wichard van Gelder, Anno II aartsbisschop van Keulen, Diederik bisschop van Luik en Egbert I van Meißen, de markgraaf van Friesland (Friesland en Groningen), opdracht om Floris tot de orde te roepen. De eerste echte slag werd in 1061 uitgevochten bij Oudheusden. Het Friese leger van Floris was zwaar in de minderheid en had daarom het slagveld met grote aantallen valkuilen voorbereid. Zo raakten zijn tegenstanders in grote verwarring en werd een groot aantal direct al buiten gevecht gesteld. Floris wist daarna de slag eenvoudig te winnen. De volgende slag vond op 28 juni 1061plaats bij Nederhemert. Floris viel de troepen van Keulen, Brunswijk en Cuijk aan en wist ze snel te verjagen. De Friezen gingen vervolgens rusten in de schaduw van de bomen langs de Maas. Herman van Cuijk, burggraaf van Utrecht, hergroepeerde zijntroepen en overviel het nietsvermoedende leger. Floris werd samen met honderden van zijn mannen gedood.

    Floris is oorspronkelijk begraven in de eerste abdij van Egmond. Hij ligt nu na opgraving in het nieuwe mausoleum in de in 1935 herstichte Abdij van Egmond - hoewel eraan wordt getwijfeld of het in 1935 gevonden skelet wel van Floris was.

    Floris trouwde met Geertruida van Saksen. Zij was de dochter van Bernhard II, hertog van Saksen, en Eilika van Schweinfurt. Hun kinderen waren:

    Dirk V (1054 - 1091)
    Floris, jong overleden te Luik, waar hij mogelijk naartoe was gestuurd voor zijn opvoeding
    Bertha van Holland (ca. 1058 - 1094), gehuwd met Filips I van Frankrijk
    mogelijk Adelheid (1045 - 1085), gehuwd met Boudewijn I van Guînes

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Floris I (Florent) van Holland?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Floris I (Florent) van Holland

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Holland


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Christiaan Naessens, "Stamboom Naessens Kint Gaytan Bovyn Peers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-naessens-kint/I11198.php : benaderd 6 mei 2024), "Floris I (Florent) van Holland (1017-1061)".