Stamboom Mulder, Müller, Hausani en aanverwanten » Bernardus Martinus Mulder O.P. (1926-2013)

Persoonlijke gegevens Bernardus Martinus Mulder O.P. 


Gezin van Bernardus Martinus Mulder O.P.


Notities over Bernardus Martinus Mulder O.P.

Een dankbare herinnering aan
Ben Mulder
Dominicaan
Bernardus Martinus Mulder werd geboren op 20 juli 1926 te Leeuwarden. Na het St. Dominicuscollege doorlopen te hebben, legde hij op 18 september 1946 zijn professie af bij de dominicanen. Op 20 juli 1952 werd hij priester gewijd. Hij was alspast or werkzaam in Schiedam, Alkmaar, Utrecht en Nijmegen.
Begin jaren zestig was hij in het Albertinum te Nijmegen magister van de broeders. Gedurende twee termijnen was hij prior van de communiteit in Venlo. Na de sluiting van het Albertinum ging hij wonen in het huis aan de Kronenburgersingel. In die tijd deed hij vrijwilligerswerk voor daklozen. Eind 2006 verhuisde hij naar het Berchmanianum.
Na op woensdag 9 oktober 2013 het sacrament van de ziekenzalving te hebben ontvangen, overleed hij twee dagen later. Hij werd begraven op het kerkhof van de dominicanen te Nijmegen op vrijdag 18 oktober 2013.
Ben is in zijn werkzame leven vooral actief geweest als pastor. Na zijn lectoraatsexamen in 1953 werd hij benoemd tot kapelaan in de Rozenkranskerk in Schiedam en in 1957 volgde hij een opleiding tot reserve-aalmoezenier. Van 1959 tot 1961werkte hij in de parochie aan de Nassaulaan in Alkmaar. Van 1961 tot 1965 was hij subprior op het Albertinum, magister van de broeders en de rechterhand van de magister van de fraters studenten.
Na het sluiten van de eigen opleiding van de dominicanen werd hij eind 1965 pastoor en overste in de Antoniusparochie van Utrecht. In 1978 werd hij benoemd tot pastor-teamleider in de H. Hartparochie van Nijmegen. Op het provinciaal kapittel van 1985 werd hij gekozen tot diffinitor en kwam daarmee in het hoofdbestuur van de Nederlandse provincie van de dominicanen terecht. In juli 1985 werd hij gekozen tot prior in Venlo en bleef dat twee termijnen, tot 1991. In het Limburgse kon hijni et goed wennen. Hij zei: 'Ik voel me eerder Fries-Italiaans dan Limburgs'.
Na nog een paar jaar tot de sluiting in 1995 op het Albertinum verbleven te hebben, ging hij samen met een viertal medebroeders wonen op de Kronenburgersingel in Nijmegen. Hij werkte drie jaar lang als vrijwilliger in 'Het Kasteel', eenontmoetin gscentrum van dak- en thuislozen. Hij heeft van dit werk geen spijt gehad, maar leuk vond hij het niet.
Later sloot hij zich aan bij 'Het Kruispunt', dat vorm gaf aan straatpastoraat en vieringen organiseerde. Zijn luisterende houding kwam in dit werk goed van pas. In die jaren werd hij meer geconfronteerd met lichamelijke beperkingen.
Hij werd hardhorend, snel vermoeid en onzeker bij het lopen. Over zijn tijd in de Kronenburgersingel schreef hij: 'Ik erken dat ik het nog nooit in mijn leven zo goed gehad heb als hier, in deze samenstelling van de groep en in deze manier vanwo nen en samenleven midden in de stad, met alle vrijheid van handelen betreffende de werkzaamheden en zonder teveel verplichtingen.'
Eind 2006 verhuisde hij naar het Berchmanianum. In de loop der jaren ging zijn dementie meer parten spelen en begin dit jaar verhuisde hij intern naar 'De Hof', een gesloten afdeling. Ondanks alles bleef hij goedlachs en optimistisch. Een bezoek aan hem was en bleef altijd plezierig. Ben liet zich kennen als een blijmoedig pastor en een toegewijd dominicaan die tot op het laatst positief in het leven stond. Hij was zeer dankbaar voor de hartelijke zorg die hem vanuit het Berchmanianumw erd geboden.
Moge hij nu in Gods licht zijn.
De dominicanen en de familie van Ben zijn u dankbaar voor alle zorg en aandacht aan hem gegeven tijdens zijn leven en bij zijn afscheid.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bernardus Martinus Mulder O.P.?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bernardus Martinus Mulder O.P.

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Bernardus Martinus Mulder


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 juli 1926 lag tussen 15,2 °C en 19,1 °C en was gemiddeld 16,4 °C. Er was 5,1 mm neerslag. Er was 0.1 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
    • In het jaar 1926: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,4 miljoen inwoners.
      • 16 maart » Robert Goddard lanceert de eerste raket met vloeibare brandstof.
      • 29 mei » De Nederlandse publieke omroep VPRO wordt opgericht.
      • 4 juli » Oprichting van de Bosnische voetbalclub Borac Banja Luka.
      • 23 juli » De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wordt opgericht.
      • 10 november » In Brussel vindt het kerkelijk huwelijk plaats van de jonge Belgische kroonprins Leopold met de Zweedse prinses Astrid.
      • 25 december » Yoshihito, de 123ste keizer van Japan, sterft aan een hartaanval.
    • De temperatuur op 11 oktober 2013 lag tussen 6,2 °C en 8,6 °C en was gemiddeld 7,8 °C. Er was 22,1 mm neerslag gedurende 16,4 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 5 november 2012 tot donderdag 26 oktober 2017 was er in Nederland het kabinet Rutte II met als eerste minister Mark Rutte (VVD).
    • In het jaar 2013: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 16,8 miljoen inwoners.
      • 22 januari » Drie Roemenen worden in Boedapest opgepakt voor de roof op de Kunsthal Rotterdam in oktober.
      • 26 januari » Franse en Malinese troepen heroveren Gao op de islamitische beweging Ansar Dine.
      • 30 januari » Een van de rijkste mensen van Zuid-Afrika, Patrice Motsepe, kondigt aan dat hij de helft van zijn rijkdom weg gaat geven om het leven van de armen te verbeteren.
      • 19 oktober » Boliviaanse cocatelers vallen politieagenten en militairen aan, die belast zijn met de vernietiging van illegale cocaoogsten. Bij de aanval in de plaats Apolo, 140 kilometer ten noorden van La Paz, komt een militair om het leven.
      • 19 november » Het Gibraltarees voetbalelftal speelt in Faro de eerste officiële interland uit de geschiedenis. Het duel tegen Slowakije eindigt in 0-0.
      • 3 december » Het Roemeense hooggerechtshof veroordeelt twee voormalige ministers, Codrut Seres en Zsolt Nagy, tot vijf en zes jaar cel voor spionage en hoogverraad.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Mulder

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Mulder.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Mulder.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Mulder (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ben Mulder, "Stamboom Mulder, Müller, Hausani en aanverwanten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-mulder-muller/I82.php : benaderd 15 mei 2024), "Bernardus Martinus Mulder O.P. (1926-2013)".