Stamboom Mulder, Müller, Hausani en aanverwanten » Jacques Sambrink (1944-2019)

Persoonlijke gegevens Jacques Sambrink 


Gezin van Jacques Sambrink

(1) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 19 oktober 1993, hij was toen 49 jaar oud.


(2) Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over Jacques Sambrink

Interviews door Gerbrich van der Meer van het Friesch Dagblad

DEEL VII: INTERVIEW MET CONTRABASSIST JACQUES SAMBRINK: jacques sambrink geniet van frisse wind in NNO

Door Gerbrich van der Meer.

Kunst als prikkeling van de geest

Bij contrabassist Jacques Sambrink lagen de instrumenten vroeger thuis voor het grijpen: een accordeon, een drumstel, een contrabas… Vooral die bas intrigeerde jochie Jacques mateloos. ,,Ik hearde dy lege toanen en fielde se yn myn búk triljen.D an hie ik mar ien gedachte: dat wol ik ék!” Heit en mem Sambrink vormden in de vijftiger jaren samen ‘de Sambrinco’s’, een in die dagen in Fryslân beroemd schnabbelorkest. Op bruiloften en partijen waren zij de muzikale gangmakers. Allepopulaire deuntjes van dat moment hadden zij op hun repertoire. Opgegroeid met de top-10 ontwikkelde de jongen toch een voorliefde voor klassieke muziek. ,,Op in stuit haw ik it beslút nommen om nei it konservatoarium te gean.”

Dat gaf heibel in de tent. ,,Us mem fûn it prachtich, mar ús heit begriep der neat fan.’’ Het onbegrip over en weer liet zijn sporen na. ,,Us heit hat noait by in konsert fan my west.” Ja, dat deed pijn. ,,Benammen letter, doe’t it net

mear koe.” Tegelijkertijd wil hij er ook niet weer al te dramatisch over doen. ,,Hy hat noait west, mar ik haw him ek noait meinommen.”

Sambrinks keus voor het conservatorium en klassieke muziek betekende voor de musicus geen breuk met zijn verleden. ,,Doe’t ik op it konservatoarium siet, spile ik mei in soad plezier mei ús heit en mem mei. Sa koe ik jild fertsjinje om destúdzje te bekostigjen.” Van schaamte heeft hij nooit wat willen weten. ,,Dêr is ek hielendal gjin oanlieding ta. Us heit wie in fantastyske muzikant. Freegje mar oan de âldere minsken. Op syn gebiet wie er in perfeksjonist. Ik bin hiel grutskop him.”

Voor Sambrink brak er in de zestiger jaren een nieuw hoofdstuk aan toen cabaretier Rients Gratama hem op een dag vroeg contrabassist te worden in de begeleidingsband van zijn eerste Nederlandstalige programma. Dat avontuur liep uit op eenwerkrel atie van vijftien jaar. Voor musicibegrippen kwam hij dan ook vrij laat bij een orkest terecht. 35 jaar was ’ie toen hij bij het Frysk Orkest in dienst kwam.

Compressor
Bij het NNO zitten zes contrabassisten in vaste dienst. De eerste bassist is de aanvoerder. Die neemt de solopartijen voor zijn rekening en is verantwoordelijk voor de streken. Naast een tweede bassist zijn er dan nog vier tutti-bassisten,waarva n Sambrink deel uit maakt. Ieder concert geeft toch weer de nodige spanning, geeft de bassist toe. ,,Fansels hawwe je in hiel stik ûnderfining, mar dochs sitte je altyd op it puntsje fan je stoel.” De mate van spanning is echter ookafhankelijk v an het programma en de dirigent die ervoor staat. De dirigent? ,,Jaseker, dy bepaalt de kleur fan in orkest. Hy is om sa te sizzen de regisseur. It is werklik frappant hoe oars itselde orkest ûnder in oare dirigent klinke kin. Datis it magyske.” De contrabassist brengt Viktor Liberman te berde die twee seizoenen lang chef-dirigent was van het NNO tot zijn overlijden in juni 1999. ,,Je koene it iens wêze mei syn opfettings of net, mar je koene noait sizze dat it net goedwie.” Wat betref t Michel Tabachnik, die begin november zijn opwachting maakte als chef-dirigent van het NNO, zijn de verwachtingen van Sambrink ook hoog gespannen. ,,Ik tink dat it mei him like ynteressant wurde sil.” Ruimte voor eigeninterpretaties van de spel ers is er nauwelijks. ,,Mar dat is ek ynherint oan in orkest,” stelt de musicus. Sambrink heeft daar geen last van. ,,Ik fyn it moai om te sjen hoe’t oaren oer in bepaald stik tinke. As je dêr gjin nocht oan hawwe,kinne je mar better solistysk f ierder gean.’’ Als speler stel je je dus gedienstig op: ,,De dirigent hat in opfetting, ús taak is te realisearjen wat hy hearre wol.” De spanning die de doorgewinterde bassist bij aanvang van een concertondervindt, is vaak al eerder ingezet. ,, Foaral by de earste útfiering fan in nij programma.” Hij onderbreekt zichzelf. ,,Moatst spanning nammers net trochinoar helje mei senuwen. It is de kompressor dy’tst oansetst. Dy spanning haw ik ek by injûnskonsert. Middeis hawwe je dan miskien wol frij, mar dochs net hielendal om’t je je oplade foar de jûn. Je kinne ek net alles dwaan. As ik jûns in konsert haw, kin ik middeis net yn de tún omwrotte. Dan is myn motoryk fersteurd.”

’s Middags voor een concert neemt Sambrink steevast in zijn werkkamer de cruciale momenten van zijn partij door op zijn ‘thuisbas’. Voor zijn werk heeft de bassist namelijk twee contrabassen. Een voor het orkest en één voor thuis. ,,In bas is sa grut, dêr kinst ommers net hieltyd mei slepe.” Sambrink is gesteld op zijn basinstrumenten. ,,Dêr soargje je goed foar. Sjoch, mei myn kontrabassen bin ik altyd oan it wrakseljen, as je dan net hielendal gek binne fan je ynstrumint, wurdt itnea t.” Heeft hij dan echt geen voorkeur? Het blijft even stil. Dan bekent ’ie aarzelend, ,,ik hâld fan beide ynstruminten, mar fan dy fan thús it aldermeast.’’

Een carrière als contrabassist gaat niet over rozen. ,,It is fysyk swier wurk. Je krije op ’en doer faak ek frjemde klachten.” Zo kampte Sambrink vorig jaar met een hernia; tennisarmen zijn hem ook niet vreemd. Of hij er in de komende drie, vier jaren zonder kleerscheuren van af komt weet hij niet. ,,Mar ien ding wit ik wol. As ik mei dit wurk ophâld, hâld ik der ek hielendal mei op. Ik wol of op dit orkestnivo myn ynstrumint bespylje, of net.”

Schnabbelen verscheidene collega’s van Sambrink in andere orkesten of gezelschappen of geven ze privéles, Sambrink heeft dat allemaal al een poos vaarwel gezegd. ,,Safolle kontrabassisten binne der no ek ienkear net om les te jaan,” lacht hij.Ma ar er is nog een reden. Ook aan de fotografie verpande hij eens zijn hart. De fotograaf won met zijn werk zelfs al eens een prijs in het blad Focus. ,,Lêstlyn haw ik sels de programmaboekjes fersoarge foar Het ruige paradijs, in soarte faniepenl oftspul yn it Westerkwartier. Prachtich wurk wie dat.”

Frisse wind
De bassist die al weer 25 jaar bij het orkest speelt, geniet van de frisse wind die momenteel in zijn nadagen door het NNO waait.,,Foar it NNO is dit in hiel ynteressante perioade. Wy hawwe in hiel jonge stêf, dy’t it orkest ferrassende ympulsen jout. Ik fyn it moai dat ik dat noch meimeitsje mei.” Veel respect heeft hij voor Marcel Mandos, artistiek manager van het NNO, die met zijn gedurfde programmeringen zo nu en dan ook deuren openzet naar andere kunstdisciplines. ,,Ik fyn it o sa moedich fan him dat hy folhâldt syn eigen wei te gean, ek al hat er it net altyd maklik. It is altyd makliker skoaren mei feilige tagonklike programma’s as mei mear moderne.” Zelfs in eigen huis moeten er hindernissen overwonnen worden. ,,Soest it net sizze, mar benammen de jeugd hat der muoite mei as we in wat minder tagonklik stik spylje moatte.”

Sambrink is van mening dat de orkesten veel te lang hebben liggen slapen. ,,Wylst der op it mêd fan dûns, toaniel en skilderkeunst yn ’e rin fan de jierren fan alles feroare is, binne wy hingjen bleaun op ús muzykeilantsjes mei ús eigenstikken.” De inhaalslag waarmee Mandos bezig is, is volgens Sambrink daarom geen overbodige luxe. De musicus zelf is een warm voorstander van samenwerking tussen de verschillende kunstdisciplines. ,,‘Kom uit je ivoren toren en dans met elkaar’,sis ik alt yd. As je toaniel, dûns en muzyk mei elkoar ferbine, wurdt it ommers folle moaier en nijsgjirriger.” Voor Sambrink is muziek niet heilig. ,,Toaniel en fotografy is ék moai. Witst, keunst is belangryk as prikkeling fan de geast. En datfynst net a llinnich werom yn muzyk.”

Misschien heeft hij dáarom ook zo’n plezier in fotografie, erkent hij even later. ,,As fotograaf meitsje je eigen byld. Je sjogge wat en freegje je ôf hoe’t je dat fotografysk sá feroarje kinne, dat it foar jinsels ynteressant wurdt.” Hy lacht., ,Ach, miskien kinst it wol besjen as in soarte fan kompensaasje. Yn it orkest moat ik dwaan wat in oar wol, yn de fotografy bin iksels de baas.”

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacques Sambrink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacques Sambrink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacques Sambrink

Akke Dekens
1926-1963

Jacques Sambrink
1944-2019

(1) 1993
(Niet openbaar)
(2) 
(Niet openbaar)

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 21 juni 1944 lag tussen 11,0 °C en 16,9 °C en was gemiddeld 13,1 °C. Er was 2,5 uur zonneschijn (15%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 17 januari » Met de Slag om Monte Cassino begint een van de langste en bloedigste slagen van de Tweede Wereldoorlog.
      • 12 februari » Oprichting van de Colombiaanse voetbalclub Deportivo Pereira.
      • 19 maart » Nadat Hongarije in het geheim besprekingen heeft aangeknoopt met de Geallieerden wordt het land bezet door Duitsland.
      • 21 september » De Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade landt bij Driel in het kader van Operatie Market Garden.
      • 21 oktober » Aken is de eerste grote Duitse stad die in geallieerde handen valt.
      • 31 oktober » Terugtrekkende Duitse strijdkrachten blazen de brug bij Keizersveer gedeeltelijk op.
    • De temperatuur op 19 oktober 1993 lag tussen -1,7 °C en 9,6 °C en was gemiddeld 3,0 °C. Er was 9,5 uur zonneschijn (91%). Het was vrijwel onbewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1993: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,2 miljoen inwoners.
      • 15 april » De Spaanse voetbalclub Sporting Gijón stelt de Nederlandse trainer-coach Bert Jacobs op non-actief.
      • 2 mei » Nederland eindigt met vijf medailles, waaronder twee gouden, als derde in het medailleklassement bij het EK judo in Athene, achter Frankrijk en Georgië.
      • 30 augustus » De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsorganisatie ANC biedt excuses aan voor de misdaden die hun leden hebben begaan in de gevangenkampen van de beweging gedurende de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw.
      • 25 september » Bisschopswijding van Frans Wiertz, bisschop van Roermond, door kardinaal Simonis.
      • 2 december » NASA lanceert het ruimteveer Endeavour. De astronauten aan boord moeten een optische fout aan de Hubbletelescoop herstellen.
      • 8 december » De Amerikaanse president Bill Clinton tekent het North American Free Trade Agreement (NAFTA).
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Sambrink

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Sambrink.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Sambrink.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Sambrink (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ben Mulder, "Stamboom Mulder, Müller, Hausani en aanverwanten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-mulder-muller/I2186.php : benaderd 7 juni 2024), "Jacques Sambrink (1944-2019)".