Stamboom Monsou-Plaatsman » Pieter Hendriksz Bais (1892-1977)

Persoonlijke gegevens Pieter Hendriksz Bais 


Gezin van Pieter Hendriksz Bais

Hij is getrouwd met Geziena Bot.

Bruidegom

Pieter Bais

Beroep

zeevisser

Geboorteplaats

Den Helder

Leeftijd

23

Bruid

Geziena Bot

Geboorteplaats

Den Helder

Leeftijd

23

Vader van de bruidegom

Hendrik Bais

Beroep

zeevisser

Moeder van de bruidegom

Lammertje Bakker

Vader van de bruid

Petrus Bot

Beroep

Scheepmaker

Moeder van de bruid

Antje Miljon

Gebeurtenis

Huwelijk

Datum

06-07-1916

Gebeurtenisplaats

Den Helder

Documenttype

BS Huwelijk

Erfgoedinstelling

Noord-Hollands Archief

Plaats instelling

Haarlem

Collectiegebied

Noord-Holland

Aktenummer

124

Registratiedatum

06-07-1916

Akteplaats

Den Helder

Aktesoort

H

Zij zijn getrouwd op 6 juli 1916 te Den Helder, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Hendrik Bais  1917-1999 
  2. Petrus Bais  1919-1955 
  3. Thomas Bais  1924-2019


Notities over Pieter Hendriksz Bais

Piet Bais, bijgenaamd 'De Italianer', 'De Cowboy' en 'Zwarte Piet' vanwege zijn donker uiterlijk was de oudste zoon uit het gezin van Hendrik Bais en Lammertje Bakker.

Als twaalfjarige jongen moest hij al mee naar zee in de tijd dat er alleen nog schepen voeren met de zeilen en geen motor.

De botters waren nog open d.w.z. er was geen stuurhut en het roer werd buiten bediend. Zelf heeft hij later meerdere botters gehad, waarvan de laatste de HD 56, die in de oorlogsjaren gefungeerd heeft als onderkomen voor de gevluchte familie, die in Den Helder het gevaar liep door de vele bombardementen getroffen te worden.

Deze botter heeft op 01-11-1945 een einde gevonden op de Razende Bol, een zandbank in het Marsdiep, waar het in de mist aan de grond raakte. Door het beddegoed in brand te steken heeft Piet met zijn zoon Petrus en een knecht de aandacht weten te trekken van de kustwacht, die de reddingsboot waarschuwde, waardoor zij gered wrden. De botter was onverzekerd en had aan boord een XIVe eeuws bureautje, dat werd nooit meer boven water gehaald.

Typerend voor hem was, dat hij in de tijd die verliep alvorens de redding kwam eerst maar een visje ging bakken, want zo zei hij: "Je kunt beter verdrinken met een volle maag."

Het huis aan de Binnenhaven 73 moest wegens de doorbraak van de Ruyghweg naar de Buitenhaven gesloopt worden, en er volgde een onteigening.

Nu is er de brede toegangsweg over de Binnenhaven via de Moormanbrug naar de Buitenhaven, de Vissershaven en de Marine Emplacementen. De van Kinsbergenbrug, die onder toezicht staat van het Marine Bewakingskorps geeft toegang tot de oorlogshaven.

Het volgende huis dat hij kocht lag aan de Bassingracht naast de ingang van de Mijnendienst. De zijgevel versierde hij met een boter die hijzelf erop heeft geschilderd. Dat schilderen is later zijn hobby geworden, en velen heeft hij een plezier gedaan met een schilderstukje, voornamelijk zeegezichten, met zeilschepen. Na de dood van zijn vrouw Sien is hij een paar jaar alleen blijven wonen. Hij stond al ingeschreven bij het bejaardenhuis 'De Golfstroom', toen hij nog een cruise maakte naar de Middellandse Zee en Israël. Het heeft hem altijd aangetrokken om nog eens het land te bezoeken waar zijn bijzondere belangstelling naar uitging, als bijbelkenner en als Theosoof.

Zijn laatste jaren heeft hij doorgebracht in het verpleeghuis 'Den Koogh', waar zijn geest langzaam achteruit ging, tot zijn dood in 1977.

Op 27-12-1955 verdronk zijn zoon Pé in een vliegende storm. Hij viel overboord en kon niet meer gered worden. Hij liet een vrouw en drie kinderen na.

Kind

Pieter Bais

Geboortedatum

14-10-1892

Gebeurtenis

Geboorte

Datum

14-10-1892

Documenttype

BS Geboorte

Erfgoedinstelling

Regionaal Archief Alkmaar

Plaats instelling

Alkmaar

Collectiegebied

Noord-Holland

Archief

77.1.2.030

Aktenummer

1892/681

Registratiedatum

14-10-1892

Akteplaats

Den Helder

Collectie

Archiefnaam: Burgerlijke Stand Regiogemeenten, Bron: Geboorteregister, Periode: 1892

Boek

Geboorteregister

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Hendriksz Bais?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Hendriksz Bais

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Hendriksz Bais

Pieter Bais
1834-1927
Hendrik Bais
1871-1961

Pieter Hendriksz Bais
1892-1977

1916

Geziena Bot
1892-1968

Hendrik Bais
1917-1999
Petrus Bais
1919-1955
Thomas Bais
1924-2019

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 14 oktober 1892 lag rond de 9,7 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 13 januari » Jaap Eden wordt de eerste Nederlandse wereldkampioen in de schaatsgeschiedenis.
    • 15 maart » Verheffing van de rooms-katholieke apostolische prefectuur Denemarken tot het apostolisch vicariaat Denemarken.
    • 27 maart » In Manresa (Catalonië) wordt de Bases de Manresa, een ontwerp voor een regionale grondwet, goedgekeurd.
    • 14 mei » Oprichting van huidige Arnhemse voetbalclub Vitesse.
    • 7 juli » De Nederlander Janus Ooms wint als eerste niet-Britse roeier de Diamond Sculls in Henley, het officieuze wereldkampioenschap.
    • 25 november » De Franse baron Pierre de Coubertin lanceert het idee de Olympische Spelen in moderne vorm te doen herleven.
  • De temperatuur op 6 juli 1916 lag tussen 12,2 °C en 18,8 °C en was gemiddeld 14,8 °C. Er was 0.4 mm neerslag. Er was 0.7 uur zonneschijn (4%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1916: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,4 miljoen inwoners.
    • 10 januari » Rusland opent een offensief in de Kaukasus tegen de Duitse troepen.
    • 13 januari » Door een zware storm breekt de Zuiderzeedijk op drie plaatsen door.
    • 15 maart » De Universiteit van Gent wordt vernederlandst; dit wordt echter na het einde van de Eerste Wereldoorlog weer teruggedraaid.
    • 27 juni » Oprichting van de Chileense voetbalclub Club de Deportes Green Cross.
    • 19 juli » De Slag bij Fromelles vindt plaats (ook nog op 20 juli). In de Australische geschiedenisboeken staat deze slag vermeld als "de bloedigste 24 uren van Australië". Meer dan 5500 Australiërs komen om in de strijd tegen de Duitsers, die gestationeerd zijn nabij Fromelles.
    • 8 september » Begin van de Slag bij Tabora.
  • De temperatuur op 3 april 1977 lag tussen 0.5 °C en 7,8 °C en was gemiddeld 3,8 °C. Er was 3,3 mm neerslag gedurende 4,2 uur. Er was 0.4 uur zonneschijn (3%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
  • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
  • In het jaar 1977: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 13,8 miljoen inwoners.
    • 25 mei » Star Wars: Episode IV: A New Hope (toen nog gewoon Star Wars genaamd) in première.
    • 28 mei » In de Amerikaanse staat Kentucky komen 165 mensen om bij de brand in de Beverly Hills Supper Club.
    • 13 juli » Een grote brand in vijf opslagloodsen met boter en vlees zorgt in Elst voor vettige rookwolken en veel stankoverlast.
    • 13 juli » In New York en omgeving wordt een belangrijke krachtcentrale getroffen door een blikseminslag, waarna de stroom uitvalt en duizenden mensen plunderend en vernielend door de stikdonkere straten trekken.
    • 23 augustus » Björn Borg lost Jimmy Connors na 160 weken af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals, maar de Zweed moet die positie een week later alweer afstaan aan de Amerikaan.
    • 1 december » Journalist Sietse Bosgra krijgt in Den Haag de Dick Scherpenzeelprijs 1976 uitgereikt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Bais

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bais.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bais.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bais (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M Monsou - Plaatsman, "Stamboom Monsou-Plaatsman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-monsou-plaatsman/I513218.php : benaderd 25 mei 2024), "Pieter Hendriksz Bais (1892-1977)".