29 mei » Ndjamena, de hoofdstad van het Afrikaanse land Tsjaad, wordt gesticht door de Franse commandant Émile Gentil onder de naam Fort Lamy.
1 juni » In Rotterdam besluiten enkele schooljongens tot de oprichting van voetbalclub Neptunus, die 43 jaar later ook een honkbalafdeling krijgt.
13 juli » In Den Helder exploderen enkele opgeviste granaten, waardoor vijf mensen om het leven komen.
1 augustus » SCH 282 Dina Elisabeth zinkt, 9 doden.
3 november » De arts W. Poolman sticht de eerste afdeling van het Groene Kruis.
4 december » De Nationale Vergadering van Frankrijk verwerpt een plan van de nationalistische generaal Auguste Mercier om het Verenigd Koninkrijk binnen te vallen.
Trouwdag 22 februari 1923
De temperatuur op 22 februari 1923 was gemiddeld 2,9 °C. Er was 1,2 mm neerslag. Er was 4,9 uur zonneschijn (47%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
15 april » Insuline wordt voor de eerste keer algemeen beschikbaar voor lijders aan suikerziekte.
14 juni » Warren G. Harding gebruikt als eerste Amerikaanse president de radio.
24 oktober » Oprichting van de Albanese voetbalclub KS Flamurtari Vlorë.
29 oktober » Stichting van de republiek Turkije.
1 november » In Antwerpen wordt het Bosuilstadion geopend met een galawedstrijd tussen België en Engeland.
2 december » Het Uruguayaans voetbalelftal wint voor de vierde keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 2-0 te winnen van naaste belager Argentinië.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Michael Jacobs, "Stamboom Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-michael-jacobs/I72959.php : benaderd 8 mei 2025), "Hendrikus Johannes Abelsma (1900-)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.