De temperatuur op 22 augustus 1917 lag tussen 10,4 °C en 24,2 °C en was gemiddeld 18,3 °C. Er was 11,0 uur zonneschijn (77%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
25 januari » De Maagdeneilanden (Deens-West-Indië) worden voor 25 miljoen dollar aan de Verenigde Staten verkocht.
26 februari » In Utrecht wordt de eerste Jaarbeurs gehouden.
2 maart » Gedwongen aftreden van tsaar Nicolaas II van Rusland.
8 juli » De opstand in Petrograd (Sint-Petersburg) mislukt en Lenin vlucht naar Finland.
8 december » De Turken, onder bevel van Erich von Falkenhayn, plannen een aanval op de Britse linies van Edmund Allenby. De Slag om Jeruzalem is begonnen.
20 december » Oprichting van de Tsjeka, een Russische geheime dienst.
Trouwdag 8 mei 1942
De temperatuur op 8 mei 1942 lag tussen 3,3 °C en 13,2 °C en was gemiddeld 7,9 °C. Er was 11,2 uur zonneschijn (73%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
13 maart » Het dragen van een Jodenster wordt verplicht voor de joden in Nederland, België en Frankrijk.
20 maart » Oprichting van de Chileense voetbalclub Deportes Temuco.
5 april » Japanse strijdkrachten voeren een bombardement op Colombo en de marinebasis daar uit, maar de geallieerde schepen hadden al op 30 maart de haven verlaten.
22 juli » Tweede Wereldoorlog: de systematische deportatie van joden uit het getto in Warschau begint.
9 augustus » In het bezette Kiev winnen fabrieksarbeiders een voetbalwedstrijd van een Duits team met 5-3, waarna het Oekraïense elftal door de Duitsers gevangen wordt gezet. De wedstrijd zou later de geschiedenis ingaan als de 'Dodenwedstrijd'.
15 augustus » Voor het eerst worden in Nederland door de Duitse bezetter gijzelaars gefusilleerd als represaille of vergeldingsmaatregel. De slachtoffers zijn Robert Baelde, Willem Ruys, Otto Ernst Gelder, graaf van Limburg-Stirum, Christoffel Bennekers en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oye.
Dag van overlijden 30 mei 1995
De temperatuur op 30 mei 1995 lag tussen 9,0 °C en 19,8 °C en was gemiddeld 14,9 °C. Er was 8,1 uur zonneschijn (50%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
27 maart » In Milaan wordt Maurizio Gucci neergeschoten voor zijn kantoor.
9 mei » De staatssecretarissen Elizabeth Schmitz van Justitie en Michiel Patijn van Europese Zaken overleven een motie van afkeuring in de Nederlandse Tweede Kamer.
14 mei » AFC Ajax wordt met een record van 32 wedstrijden zonder nederlaag kampioen van Nederland.
19 mei » De vier verdachten die sinds februari vanwege het Agusta-schandaal in de Luikse Lantin-gevangenis zaten, worden vrijgelaten. De Kamer van Inbeschuldigingstelling acht hun aanhouding niet langer noodzakelijk voor het onderzoek.
21 mei » Dordrecht '90 degradeert uit de eredivisie na een 3-3 gelijkspel in Maastricht tegen MVV.
11 juli » Bosnische Serviërs nemen de moslimstad Srebrenica in. Zo'n achtduizend mannelijke inwoners worden afgevoerd en vermoord.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Michael Jacobs, "Stamboom Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-michael-jacobs/I45100.php : benaderd 8 mei 2025), "Harm Poelman (1917-1995)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.