De temperatuur op 18 mei 1878 lag rond de 12,2 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 71%. Bron: KNMI
Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
2 februari » Griekenland verklaart de oorlog aan Turkije.
19 februari » Thomas Edison verkrijgt een octrooi op de fonograaf.
3 maart » Bulgarije herneemt zijn onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk.
4 maart » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Schotland door oprichting van het aartsbisdom Saint Andrews en Edinburgh met vier bisdommen en het aartsbisdom Glasgow zonder suffragaan-bisdommen.
1 april » Het licht van Lange Jaap, een vuurtoren in Huisduinen, bij Den Helder wordt voor de eerste maal ontstoken. Lange Jaap is de hoogste gietijzeren toren van Europa.
28 juni » Oprichting van de Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus door de Franse priester Leo Dehon.
Trouwdag 29 mei 1902
De temperatuur op 29 mei 1902 lag tussen 10,4 °C en 19,5 °C en was gemiddeld 13,7 °C. Er was 5,0 uur zonneschijn (31%). Bron: KNMI
8 mei » Op Martinique barst een vulkaan uit. Gloeiend hete lava stroomt over de hellingen van de Mont Pelée naar beneden. Ten gevolge van die uitbarsting verliezen vele mensen het leven en wordt de voornaamste stad op het eiland, Saint Pierre, verwoest.
23 juli » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub SBV Excelsior.
18 augustus » Oprichting van de Oostenrijkse omnisportvereniging Grazer AK.
25 augustus » Oprichting van de Uruguayaanse voetbalclub Montevideo Wanderers FC.
31 oktober » Voltooiing van de eerste telegraafkabel door de Stille Oceaan.
Dag van overlijden 19 mei 1977
De temperatuur op 19 mei 1977 lag tussen 8,3 °C en 19,5 °C en was gemiddeld 14,1 °C. Er was 12,3 uur zonneschijn (78%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
15 mei » Freddy Maertens wint met overmacht de Ronde van Spanje. Hij leidt het klassement vanaf de eerste dag en schrijft 13 van de 19 etappes op zijn naam.
15 juni » Wim Polak volgt Ivo Samkalden op als burgemeester van de gemeente Amsterdam.
30 juni » De Oost-Afrikaanse Gemeenschap, een samenwerkingsverband van Tanzania, Oeganda en Kenia, wordt ontbonden. De gemeenschap was al sinds de staatsgreep van Idi Amin in Oeganda, waarmee Tanzania zich nooit heeft kunnen verzoenen, in de versukkeling geraakt.
24 juli » De Franse wielrenner Bernard Thévenet wint de Ronde van Frankrijk.
12 oktober » Het Nederlands voetbalelftal wint in Belfast met 1-0 van Noord-Ierland in de kwalificatiereeks voor het WK voetbal 1978 in Argentinië. PSV'er Willy van de Kerkhof maakt in de 74ste minuut het enige doelpunt. Zijn clubgenoot Willy van der Kuylen speelt zijn 22ste en laatste interland voor Oranje.
16 oktober » Opening van de Amsterdamse Metrolijn 53 (Gaasperplaslijn) en Metrolijn 54 (Geinlijn).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Michael Jacobs, "Stamboom Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-michael-jacobs/I43699.php : benaderd 9 mei 2025), "Aike Pals (1878-1977)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.