25 februari » Het Londense publiek staat versteld bij de demonstratie van de eerste stofzuiger door Hubert Booth.
13 maart » Voor het eerst wordt een weg met asfalt bestreken, in Monte Carlo. Uitvinder van dat asfalt is de Zwitserse dokter Ernest Guglielminetti.
19 april » De pogrom van Chisinau.
8 mei » Op Martinique barst een vulkaan uit. Gloeiend hete lava stroomt over de hellingen van de Mont Pelée naar beneden. Ten gevolge van die uitbarsting verliezen vele mensen het leven en wordt de voornaamste stad op het eiland, Saint Pierre, verwoest.
20 mei » Cuba wordt onafhankelijk van de Verenigde Staten.
15 november » In Brussel pleegt de Italiaanse anarchist Gennaro Rubino een mislukte aanslag op koning Leopold II.
Trouwdag 28 september 1923
De temperatuur op 28 september 1923 lag tussen 11,0 °C en 19,6 °C en was gemiddeld 14,9 °C. Er was 3,9 uur zonneschijn (33%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
16 februari » Howard Carter opent het graf van farao Toetanchamon dat gevuld bleek met schatten.
12 juni » Oprichting van de Rooms-katholieke Apostolische Prefectuur IJsland.
23 juni » Oprichting van de Roemeense voetbalclub Rapid Boekarest.
14 september » Miguel Primo de Rivera wordt dictator van Spanje.
12 november » Adolf Hitler wordt gearresteerd wegens zijn mislukte poging om op 8 november de macht te grijpen.
23 november » Eerste officiële en regelmatige uitzendingen van Radio Belgique.
Dag van overlijden 18 september 1994
De temperatuur op 18 september 1994 lag tussen 10,7 °C en 17,1 °C en was gemiddeld 13,1 °C. Er was 2,7 mm neerslag gedurende 1,3 uur. Er was 7,7 uur zonneschijn (61%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
22 mei » Met zijn Apostolische brief Ordinatio Sacerdotalis werpt paus Johannes Paulus II een onoverkomelijke dam op tegen de priesterwijding van vrouwen.
30 juni » Een Airbus A330 stort tijdens een testvlucht neer, alle 7 inzittenden komen om.
25 juli » Koning Hoessein van Jordanië en premier Yitzchak Rabin van Israël ondertekenen in Washington DC een verklaring, die een einde maakt aan de vijandelijkheden tussen beide landen.
5 augustus » Een militaire rechtbank in Chili veroordeelt vijf leden van de guerrillabeweging Lautaro ter dood, onder wie leider Guillermo Ossandon.
14 oktober » Het Azerbajdzjaanse parlement bekrachtigt het arrestatiebevel tegen premier Suret Huseynov. De premier wordt gezocht wegens "hoogverraad" in verband met zijn vermeende betrokkenheid bij een poging tot een staatsgreep.
30 december » De leider van de populistische Vrijheidspartij in Oostenrijk (FPÖ), Jörg Haider, kondigt plannen aan voor de vorming van een volksbeweging, die de macht van de twee grote partijen, de socialisten en de Oostenrijkse Volkspartij, moet breken.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Michael Jacobs, "Stamboom Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-michael-jacobs/I42479.php : benaderd 10 mei 2025), "Henderikus Oortwijn (1902-1994)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.