Stamboom Meyvisch » Jan van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius (± 1527-1579)

Persoonlijke gegevens Jan van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius 

  • Hij werd gedoopt rond 1 mei 1527 in Loenhout.Bron 1
    natuurlijke zoon van Peeter de oude.
    Komt in conflict met o.m. familie van Hilleken Henrick Marien Zibs (wettige kinderen van Peeter de oude)
  • Beroep: magister.Bron 2
    wiskunde, sterrenkunde,aardrijkskunde en geschiedenis
  • Woonachtig: Schalienhoeve, Loenhout, Belgie.Bron 3
    De oudste blijk van de bemoeienis der van Elsackers met het Schaliënhuis dateert van 26-08-1560. Op die datum kocht Michiel van Elsacker het huis van Jacob van der Vloet, schout te Wernhout. Het Schaliënhuis was vanouds een brouwerij en een herberg, waar de schout en de schepenen van Loenhout hun vergaderingen hielden. Het brouwen van bier, dat van zeer groot belang was in een tijd dat veilig drinkwater schaars was, werd door zeer vele landbouwers aan huis gedaan als nevenbedrijf, even als het houden van een herberg overigens.
  • Hij is overleden op 17 juni 1579 in Parijs.Bron 4
  • Een kind van Peeter de oude van Ostaeyen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 november 2008.

Gezin van Jan van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius

Hij is getrouwd met Teuntken NN.

Zij zijn getrouwdBron 1


Kind(eren):



Notities over Jan van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius

'Oudheid en Kunst-1827-Jos Ernalsteen' vermeld deze belangrijke geleerde die o.m. in Italië is terug te vinden.In Turijn in 1554 waar hij in dienst treedt van de Hertog van Turijn.
Studeerde aan de univ. van Leuven bij R.Gemma Frisius, wiskundige en sterrekundige, aardrijkskunde en geschiedenis.
Zie voor meer details:vlaamse Stam 1977 p.583
Verlatijnst zijn naam in 1556 tot Stadius.

Verdere details:vlaamse Stam 1977 p.583 en volgenden

Joannes Stadiuslaan
Joannes Stadius is de verlatijnste naam van Jan Van Ostaeyen. Jan Van Ostayen werd geboren te Loenhout op 1 mei 1527. Rond de geboorte van deze beroemde telg van Loenhout hingen veel geheimen. De plaats en de datum van zijn geboorte zijn niet juist gekend en zijn moeder was niet de echtgenote van zijn vader. Hij was zoals men dat toen noemde een bastaardzoon.

Over de jonge jaren van Van Ostayen is niet veel te vinden. Wel weten wij dat hij in ’t Schaliënhuis woonde, een geklasseerde woning in de Oud Dorpsstraat. Na zijn studies in de Latijnse school van Brecht ging Jan naar de universiteit van Leuven en kreeg er les van de toen beroemde professor R. Gemma Frisius. Jan was zeer knap in wiskunde en sterrenkunde. Aardrijkskunde en geschiedenis behoorden tot zijn hoofdvakken. Na zijn studies te Leuven ging hij in Deurne wonen, om er onderwijzer te worden. In 1554 ging hij naar Turijn.

Tijdens een verblijf in Brussel verscheen het eerste werk van Joannes Stadius: “Ephemerides”, gedrukt bij Arnold Birckman van Keulen. Het werk vangt aan met het leggen van een verband tussen wiskunde en geneeskunde. Het geloof in de invloed van maan en sterren op de gezondheid, en de bestemming van de mens was in die tijd zo groot dat een werk over geneeskunde steeds gepaard ging met bedenkingen over sterrekunde.

Joannes Stadius werd te Parijs begraven. Op zijn grafschrift stond vermeld dat hij stierf op 17 juni 1579 en dat hij 52 jaar en bijna 2 maanden had geleefd. Het is daarom dat de geboortedatum van Joannes Stadius vermoedelijk 1 mei 1527 was (bron: flapuit)

Johannes Stadius werd als Johannes Van Ostaeyen geboren in Loenhout op 1 mei 1527. Hij was de zoon van Peter Van Ostaeyen (1484-1555) en huwde met Margareta Zylia. Ze hadden drie kinderen: Hieronymus, Catharina en Martina. De familie Van Ostaeyen leefde op Popendonck. Het waren landbouwers. Jan Van Ostaeyen bracht zijn jeugd door in Het Schaliënhuis in de Oud Dorpsstraat in Loenhout, thans een bekend restaurant - taverne. Na zijn lagere school studeerde Jan aan de Latijnse school van Johannes Custos in Brecht. Daarna trok hij naar de universiteit van Leuven waar hij koos voor de richtingen wiskunde, aardrijkskunde, sterrenkunde en geschiedenis. Hij liet zijn naam verlatijnsen tot Johannes Stadius. Omwille van zijn uitgebreide kennis van de sterrenkunde maakte hij naam en faam. In 1554 vertrok Stadius naar Turijn waar hij als sterrenkundige/wiskundige in dienst trad van de hertog van Savoye. In maart 1556 komt hij terug naar Brussel en draagt zijn werk "Ephemerides" op aan Phillips II. In 1559 neemt hij de conjunctie (samenstand) waar van de planeten Mercurius en Venus.In 1560 schrijft hij "Tabulae Bergenses". Stadius begint naam te krijgen en gaat werken voor de prins-bisschop in Luik. Van daaruit reist hij regelmatig naar Keulen. Men vermoedt dat het de bedoeling was om toezicht te houden op de uitgave van zijn werken. In 1565 is Stadius professor in de wiskunde en klassieke geschiedenis in Leuven. Na vier jaar trekt hij weer naar Antwerpen. In 1576 gaat hij op verzoek van Hendrik III, de koning van Frankrijk, naar Parijs. Hij wordt er titularis van een leerstoel aan de universiteit. Hij doceert er drie jaar wiskunde en overlijdt in Parijs op 17 juni 1579. Na zijn dood krijgen zijn wetenschappelijke werken grote aandacht en verschijnen er meerdere herdrukken. Dat Stadius gewaardeerd werd in verband met zijn werken rond sterrenkunde bewijst het feit dat een verzonken maankrater, naast de bekende Copernicuskrater, naar hem genoemd werd. Met Stadius is er dus een stukje Loenhout op de maan!

Bron: De Spiegel van Wuustwezel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. vlaamse Stam 1977 p.583
    2. Vlaamse stam 1977;http://www.bloggen.be/astro/archief.php?ID=3
    3. http://users.pandora.be/GenealogieVanElsacker/loenhout.htm
    4. http://www.bloggen.be/astro/archief.php?ID=3

    Historische gebeurtenissen

    • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
    • In het jaar 1579: Bron: Wikipedia
      • 6 januari » De Unie van Atrecht wordt opgericht.
      • 23 januari » De Unie van Utrecht wordt getekend in de kapittelzaal van de Domkerk in Utrecht. Deze unie legt de grondslag voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
      • 6 februari » Oprichting van het Bisdom Manila in de Filipijnen.
      • 12 maart » Begin van het beleg van Maastricht.
      • 17 juni » Sir Francis Drake eist Californië voor Engeland op.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius


    De publicatie Stamboom Meyvisch is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    José Meyvisch, "Stamboom Meyvisch", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-meyvisch/I13679.php : benaderd 12 juni 2024), "Jan van Ostaeyen,Van Staeyen,Stadius (± 1527-1579)".