Stamboom Mentink » Johannes Antonius MENTINK (1811-1899)

Persoonlijke gegevens Johannes Antonius MENTINK 


Verwantschap Johannes Antonius MENTINK


Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Antonius MENTINK


Gezin van Johannes Antonius MENTINK

Hij heeft/had een relatie met Antonia Johanna HATTINK.


Kind(eren):

 1. Gerharda MENTINK  1838-????
 2. Hendrikus Wilhelmus MENTINK  1840-????
 3. Wolter Jan MENTINK  1841-????
 4. Johanna MENTINK  1843-????
 5. Gerharda Johanna MENTINK  1845-????


Notities over Johannes Antonius MENTINK

Uit de aantekeningen in de acte is duidelijk dat zowel Johannes Antonius als Martinus het beroep van vader Hendrikus hadden gekozen, nl. het vervaardigen van papier. Dat is niet zo verwonderlijk. De Veluwe was in die dagen bij uitstek het gebied in ons land waar de fabricage van papier plaatsvond. In actes - omstreeks het eind van de 17e Eeuw opgemaakt, beroep "lompengaerder". Lompen dienden als grondstof voor de papiermakerij. In Uchelen bij Apeldoorn was de eerste ondernemer met papier maken begonnen.
Henrikus Mentink en later zijn zoon Johannes Antonius hebben van mei 1808 - mei 1867 "de Gele Molen" gepacht voor de pacht van f. 450 per jaar, van de familie d' Isendoorn à Blois eigenaren van de Cannenburgh. Johannes Antonius is tot 1871 pachter gebleven, daarna is 26-9-1871 de Gele Molen gekocht door zijn jongere broer Martinus (IV), terwijl Johannes Antonius op dezelfde dag de molens "Het Hattum" en "Moskou" respectievelijk met 11. 4 Hectaren en 7. 3 Heet aren voor f. 9400 koopt. Slechts 8 jaren worden deze beide molens voor de papiermakerij aangewend, daarna voor wasserij. Aan het eind van de vorige eeuw hebben vele watermolens in dit gebied een andere bestemming gekregen en werd de tak van bedrijvigheid omgezet in wasserijen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Antonius MENTINK?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Antonius MENTINK

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam MENTINK

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam MENTINK.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over MENTINK.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam MENTINK (onder)zoekt.

Historische gebeurtenissen


 • De temperatuur op 2 augustus 1811 lag rond de 19,0 °C. Er was 48 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noorden. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
 • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
 • In het jaar 1811: Bron: Wikipedia
  • 21 februari » Ontdekking van chloor wereldkundig gemaakt door Humphry Davy.
  • 5 juli » Venezuela is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich onafhankelijk verklaart van Spanje.
  • 18 augustus » Bij keizerlijk decreet beveelt de Franse keizer Napoleon een ieder in Nederland die nog geen geslachtsnaam heeft binnen een jaar een geslachtsnaam aan te nemen.
  • 18 november » Napoleon Bonaparte voert in de Lage Landen de burgerlijke stand in.
  • 16 december » Zwaarste geregistreerde aardbeving in de Verenigde Staten, bij New Madrid (Missouri).

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 24 september 1899 lag rond de 10,7 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 82%. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
 • In het jaar 1899: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
  • 4 februari » De Duitse voetbalclub Werder Bremen wordt opgericht.
  • 2 april » Priesterwijding van Eugenio Pacelli in Rome door aartsbisschop Francesco di Paola Cassetta.
  • 10 augustus » De Amerikaanse baanwielrenner Marshall Walter Taylor wordt als eerste zwarte wereldkampioen sprint.
  • 3 september » Ernest Grisar richt beerschot VAC op.
  • 21 september » Oprichting van de Duitse voetbalclub SV Stuttgarter Kickers.
  • 22 september » Oprichting Rotterdamse hockeyclub HV Victoria.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Stamboom Mentink is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marcel Mentink, "Stamboom Mentink", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-mentink/I629.php : benaderd 21 februari 2024), "Johannes Antonius MENTINK (1811-1899)".