Stamboom Meiling » Rijertje Meiling (1854-1932)

Persoonlijke gegevens Rijertje Meiling 


Gezin van Rijertje Meiling

(1) Zij is getrouwd met Joannes Carolus Mortier.

Zij zijn getrouwd op 11 oktober 1878 te Putten, Gelderland, The Netherlands, zij was toen 23 jaar oud.Bron 1

Gehuwd (1) op 23-jarige leeftijd op 11-10-1878 te Putten (aktenummer: 29) met Jacques HUGO (Mortier), 34 jaar oud, gepens. militair, geboren op 15-04-1844 te Bocholt, (zn van Joseph Hugo en Anna Maria Stuijven volgens huwelijksacte. en volgens overlijdensacte geboren te Gent op 28-12-1847, als zn van Frederic Livien Mortier en Françoise Jacqueline Carlier). (gezindte: r.k.), overleden op 11-05-1898 te Putten op 54-jarige leeftijd (aktenummer: 59).
Gehuwd (2) op 46-jarige leeftijd op 16-01-1901 te Harderwijk (aktenummer: 1), ( bruid als R. Meijling, weduwe van Joannes Carolus Mortier). Echtgenoot is Peter KNUIJVER, timmerman, geboren circa 1860 te Barneveld, zn van Johannes Knuijver en Jannetje van de Pol. Overleden op 09-01-1934 te Nijmegen

BruidegomJacob Hugo
Beroepzonder beroep
Leeftijd34
BruidReijertje Meiling
Beroepzonder beroep
Leeftijd23
Vader van de bruidegomJoseph Hugo
Beroeparbeider
Moeder van de bruidegomAnna Maria Stuijven
BeroepArbeidster
Vader van de bruidJan Meiling
Beroeparbeider
Moeder van de bruidBerendina van Essen
BeroepArbeidster
GebeurtenisHuwelijk
Datum11-10-1878
GebeurtenisplaatsPutten
DocumenttypeBS Huwelijk
ErfgoedinstellingGelders Archief
Plaats instellingArnhem
CollectiegebiedGelderland
Archief0207
Registratienummer3336
Aktenummer29
Registratiedatum11-10-1878
AkteplaatsPutten
CollectieBurgerlijke stand

Kind(eren):

  1. Berendina Hugo  1881-1945
  2. Jansje Hugo  1883-1956
  3. NN Hugo  1885


(2) Zij is getrouwd met Peter Knuijver.

Zij zijn getrouwd op 16 januari 1901 te Putten, Gelderland, The Netherlands, zij was toen 46 jaar oud.

Huwelijksregister Putten, akte nr. 1

Notities over Rijertje Meiling

Gelders Archief
Algemeen Toegangnr: 0207
Inventarisnr: 3336
Gemeente: Putten
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 29
Datum: 11-10-1878
Bruidegom Jacob Hugo
Leeftijd: 34
Geboorteplaats: Bocholt
Bruid Reijertje Meiling
Leeftijd: 23
Geboorteplaats: Putten
Vader bruidegom Joseph Hugo
Moeder bruidegom Anna Maria Stuijven

Nadere informatie beroep bg.: zonder beroep; beroep bruid: zonder beroep; beroep vader bg.: arbeider; beroep moeder bg.: arbeidster; beroep vader bd.: arbeider; beroep moeder bd.: arbeidster

Feit: (vermelding) Bigamie.
De achtergrond
Bij het huwelijk van Reijertje met Jacob Hugo leek alles heel normaal, de akte, de overlegde geboorteakten enz. gaven geen enkele aanleiding tot vragen.
In de geboorteakten van de kinderen is slechts opgevallen dat Jacob Hugo als Jacques Hugo werd beschreven.
Eerst in de overlijdensakte werd vermeld: "Jacques Carolus Mortier, zich ook wel genoemd hebbende Jacques Hugo". Dit wierp natuurlijk de eerste vraagtekens op. Dit werd in eerste instantie niet duidelijker, ook niet bij het hierop volgende huwelijkvan Reijertje met Peter Knuijver. Ook hier werd in overeenkomende bewoordingen de namen van Hugo en Mortier vermeld.
Echter na de vondst van het bericht inzake de bigamie (zie onderstaand) kwam meer duidelijkheid in dit gebeuren.
:
Schuinsmarcheerder
{BRON: Encylo: Een schuinsmarcheerder|s iemand die een losbandig en onzedelijk leven leidt]
Wel dat bleek voor ene Jean Charles Mortier ook van toepassing te zijn.
Tijdens de viering van Oud en Nieuw 1870/1871 ontmoette Jean Charles de mooie Pauline Marie Geerolf. Hun liefdes baby werd negen maanden later op 8 september 1871 te Lille (F) geboren.
Pas op 14 februari 1874 traden zij in Lille (F) in het huwelijk.
Kort hierna bleek dat Jean Charles dienst had genomen bij de KNIL, waarschijnlijk om een extra zakcentje te verdienen.
Na terugkomst uit Nederlandsch Indië keerde hij echter niet terug bij Pauline Maria maar trouwde onder valse naam op 11 oktober 1878 te Putten met Reijertje Meiling. Zij kregen samen 6 kinderen.
Blijkens een bericht in het Algemeen Handelsblad was Pauline Maria op zoek gegaan naar haar echtgenoot en werd daarbij geconfronteerd met het feit dat Jean Charles ondertussen met een ander was getrouwd, en daarmee bigamie had gepleegd!
:
[BRON: Algemeen Handelsblad d.d. 22-12-1881]
RECHTZAKEN EN POLITIE
Morgen zal voor het gerechtshof te Arnhem worden behandeld eene zaak van bigamie.
Jean Charles Mortier was in 1874 te Rijsel in Frankrijk gehuwd, maar zijn huwelijk was niet gelukkig; de sympathieën der echtgenooten liepen in verschillende richting, die van den man in de richting naar de kroeg. Daar was het dan ook dat in 1876 een werver (een van die grijpvogels die overal op den loer zitten) hem met zoo heldere kleuren het groote onderscheid wist te schilderen tusschen zijn huis en het paradijs in Nederlandsch-Indie, dat Mortier besloot zich naar Harderwijk te begeven enaldaar dienst te nemen als soldaat.
Dat hij niet in het bezit was van de nodige papieren, was volstrekt geen bezwaar; hem werden eenvoudig valsche papieren ter hand gesteld, ten name van Jacob Hugo.
Onder dien naam diende hij in de Oost en werd hem in 1878, toen hij uit Indië terugkeerde, een pensioen toegelegd.
Mortier (nu in Hugo herdoopt) was van oordeel, dat de billijkheid vorderde, dat Hollandsch geld ook in Holland werd verteerd; zelfs maakte hij er een gemoedsbezwaar van om het met ene Fransche vrouw te verteren en daarom trouwde hij onder dien naamop 11 October 1878 te Putten op de Veluwe met eene Hollandsche vrouw.
Intusschen zat de eerste vrouw, wetende dat hij wel ongeveer uit Indie moest terugkeeren, met hijgend verlangen naar hem te wachten, vooral naar zijn pensioen, maar de dierbare trouwe echtgenoot kwam niet opdagen en liet ook niets van zich hooren. Toen ging zij hem zoeken en met de eigenaardige scherpzinnigheid eener vrouw, die een echtgenoot zoekt, was zij hem weldra op het spoor; maar hoe groot was hare verbazing toen zij haren echtgenoot terugvond met een nieuwen naam, nieuwe vrouw, nieuwe kinderen, en geen wonder dan ook dat haar hart tot barstens toe vol was, zóó vol zelfs, dat zij behoefte had om het uit to storten voor den officier van justitie te Zwolle, die den ontrouwen echtgenoot achter slot en grendel bracht.
Zoo zal Mortier-Hugo terecht staan voor bigamie en valsheid in geschrift, door het aangaan van een huwelijk onder valschen naam.
Beide echtgenooten zijn als getuigen gedagvaard, en niet onmogelijk is het, dat men hier de praktische toepassing ziet van net zoo ware gezegde: 'On est toujours puni, par oü on a pêche' ["Wij zijn altijd gestraft, waar we zondigen" Red.], en dat het hof den man met twee vrouwen, wiens eenige fout is een sterke trek naar gezelligheid, zal veroordeelen tot eenzame opsluiting.
:
[BRON: Algemeen Handelsblad d.d. 25-12-1881]
De uitspraak van de Rechtbank
Donderdag stond voor het hof te Arnhem terecht J. C. Mortier, beschuldigd van bigamie en valschheid in geschrifte, gelijk reeds is gemeld.
Het hof veroordeelde M. onder het aannemen van zeer verzachtende omstandigheden, tot 3 maanden celstraf en sprak hem vrij van de valschheden in geschrifte.
:
De kinderen van Reijertje en Jean Charles hebben nu de achternaam "Hugo" gekregen terwijl het eigenlijk "Mortier" zou moeten zijn; de familienaam van hun eigenlijke vader.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Rijertje Meiling?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Rijertje Meiling

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Rijertje Meiling

Jan Meiling
1822-1900

Rijertje Meiling
1854-1932

(1) 1878
Jansje Hugo
1883-1956
NN Hugo
1885-1885
(2) 1901

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. internet

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 9 november 1854 lag rond de 4,4 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 76%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In het jaar 1854: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 31 januari » Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) wordt opgericht. Christophorus Buys Ballot is de eerste hoofddirecteur.
      • 9 juli » In Franeker wordt voor het eerst de kaatswedstrijd PC gehouden.
      • 27 september » Het stoomschip Arctic zinkt met 300 mensen aan boord. Dit was de eerste grote ramp op de Atlantische Oceaan.
      • 25 oktober » Slag bij Balaklava.
      • 3 december » De Eureka Stockade vindt plaats in Ballarat, Australië.
      • 8 december » Paus Pius IX vaardigt het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis uit, dat belijdt dat de Maagd Maria geboren is zonder erfzonde.
    • De temperatuur op 16 januari 1901 lag tussen -4.5 °C en 4,0 °C en was gemiddeld -0.6 °C. Er was 5,9 uur zonneschijn (71%). Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
    • In het jaar 1901: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
      • 25 januari » Goedkeuring van het Gezelschap van het Goddelijk Woord door Paus Leo XIII.
      • 17 februari » Oprichting van de Noorse voetbalclub Ranheim Fotball.
      • 22 juni » Goedkeuring van de Congregatie van de Zonen van de Heilige Familie door Paus Leo XIII.
      • 24 juni » Oprichting van de Engelse voetbalclub Brighton & Hove Albion in Brighton.
      • 2 augustus » André Dumont ontdekt in de Belgische Kempen belangrijke kolenlagen.
      • 14 september » Drie wetenschappers vinden aan de oevers van de rivier Berezovka in Siberië een buitengewoon volledig lichaam van een mammoet.
    • De temperatuur op 27 december 1932 lag tussen 0,4 °C en 3,6 °C en was gemiddeld 2,4 °C. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1932: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,1 miljoen inwoners.
      • 1 maart » Amerikaans piloot Charles Lindberghs zoon wordt gekidnapt.
      • 19 maart » Bisschopswijding van Guillaume Lemmens, bisschop-coadjutor van Roermond in Nederland, door aartsbisschop Joannes Jansen van Utrecht.
      • 26 maart » Guillaume Lemmens wordt bisschop van Roermond na het overlijden van Laurentius Schrijnen.
      • 10 mei » Het Wilhelmus wordt het Nederlandse volkslied.
      • 23 september » Het koninkrijk Hedjaz en het sultanaat Nadjd worden samengevoegd tot het koninkrijk Saoedi-Arabië.
      • 31 oktober » Het Londense metrostation Gillespie Road wordt vernoemd naar Arsenal.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Meiling

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Meiling.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Meiling.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Meiling (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Meiling is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gert Meiling, "Stamboom Meiling", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-meiling/I42.php : benaderd 30 april 2024), "Rijertje Meiling (1854-1932)".