Stamboom Meijer / de Vroome » Guillaume Mostaert (????-1596)

Persoonlijke gegevens Guillaume Mostaert 

  • Hij is geboren in Antwerpen (B).
  • Hij is overleden in Alkmaar.
    Plaats Alkmaar
    Bron Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB)
    Periode 1540-1610
    Bevat Begraven (St. Laurentius, Grote Kerk)
    Inventarisnummer 16
    Soort registratie begraafakte
    Aktenummer 3095
    Bijzonderheden 4 gld
    Plaats begraven Alkmaar
    Datum begraven 02-10-1596
    Overledene Guillaem Mostaert
  • Hij is begraven op 2 oktober 1596 in Alkmaar.Bron 1
  • Een kind van Joseph Mostaert en Barbara van Trier
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 november 2017.

Gezin van Guillaume Mostaert

Hij is getrouwd met Marijtje Nannendr. Paling.

Zij zijn getrouwd juli 1573 te Alkmaar.Bron 2


Kind(eren):

  1. Barbara Mostaert  ????-1614
  2. Josina Mostaert  ± 1575-1602 


Notities over Guillaume Mostaert

Geschilderde portretten van Guillaume Mostaert en zijne vrouwe berustten omstreeks 1820 bij den raadsheer J Schronck te 's Gravenhage

Bron Archief Alkmaar:
759 Akte van procuratie, t.o.v. schepenen en raad der stad Halle, van Cornelis Mostaert, lasthebber van zijn zusters en de onmondige kinderen vanwege het sterfhuis van zal. Barbara van Trier, zijn moeder, laatst weduwe van Joseph Mostaert, voor Guillaume Mostaert, om voor schepenen van Alkmaar de gelden in te vorderen wegens de custing van zekere huizinge genaamd het Coninckshuys, gelegen aan de Koningstraat, gekocht door Anne Pauwels, weduwe van Guillaume Meys, 25 mei 1578. 1 charter

787 Lijfrente ten name van Reyer Reyersz, groot 12 carolusgulden per jaar, ten laste van Jorys Cornelisz en Guillaume Mostart, met als onderpand een huis en woninge aan de noordzijde van Luttik Oudorp, 28 september 1575. 1 charter

Bron Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek.
[Mostart, Guillaume]
MOSTART (Guillaume), geb. te Antwerpen, overl. te Alkmaar 1596 (begr. 2 Oct.), zoon van Joseph M., diamantslijper, en Barbara van Trier. Vermoedelijk om den geloove week hij naar Alkmaar, waar hij inAug. 1566 met den barbier Sijbrant, namens verscheidene nieuwgezinden, bij de overheid tevergeefs een verzoek indiende om het gebruik eener kerk, en in de volgende maand met zijn bloedverwant Willem van Trier en vele anderen H. van Brederode een verzoek aanbood tot verkrijging der Minderbroederskerk voor de uitoefening der gereformeerde religie. Gevolgelijk behoorden beiden in 1568 ook tot de op indaging niet verschenen vluchtelingen, die 2 Sept. met verbeurdverklaring hunner bezittingen uit 's Konings landen gebannen werden. In 1572 teruggekeerd, werd hij door Sonoy tot gouverneur van Alkmaar aangesteld. Toen Cabeliau en Ruichaver 16 Juli 1573 binnen de stad gelaten werden om op het stadshuis over het ontvangen van 's Prinsen troepen te spreken, ontving M. uit een huis bij de poort een schot in het been, waardoor hij zijn verder leven mank bleef. Na het overlijden van Cabeliau trad hij weder als gouverneur op, maar April 1574 werd door de vroedschap en kapiteinen der schutterij besloten, dat men ‘die loose’ (het wachtwoord) niet meer bij M. maar bij burgemeesteren zou halen. In 1575 werden hij en [p. 947] Willem van Roon, schout te Niedorp, toegevoegd aan de vier 5 Juni door Sonoy benoemde commissarissen tot het vonnissen van een aantal gevangen genomen en van verraad verdachte landloopers, welke commissie wegens hare wreede handelingen als de ‘nieuwe bloedraad’ is bekend gebleven. Hooft bericht evenwel van beiden, dat zij niet lang in de zaak betrokken waren. Wagenaar zegt, dat Sonoy tevergeefs naar een plaatsvervanger in deze rechtbank zocht voor M., die ontvanger der geestelijke goederen geworden was; in April 1586 maakte Leycester hem tot eenig ontvanger dier goederen in het Noorderkwartier, doch zonder verhooging zijner bezoldiging. De alkmaarsche vroedschap besloot 4 Sept., dat men hem, ‘wezende uitheemsch en niet uit den lande’ [toch was hij in 1579 poorter geworden], niet ontvangen zou als ontvanger der kerkelijke en pastoriegoederen, en zij droeg haren gedeputeerden ter dagvaart op, zulks den Staten aan te dienen en voorziening te verzoeken, ‘ende de huysluyden bij den selven Mostart niet verder gemolesteert en worden’. In 1585 werd M. notaris. In 1588 zond Sonoy hem naar Engeland om bijstand te vragen tegen het leger van Prins Maurits, dat hem (Sonoy), die den eed aan Leycester getrouw bleef, te Medemblik belegerde.
M. huwde in Juli 1573 te Alkmaar met Marijtje Nannendr. Paling. Zijne dochter Josina huwde in Augustus 1601 Jacob Jacob-Florisz. v. Teylingen en overleed 7 Oct. 1602, hare zuster Barbara in Mei 1602 met mr. Jacob Gerritsz. Coren (kol. 332) toen secretaris der stad, en werd 27 Juli 1614 ‘met haar kind’ begraven. Een oom van beiden was Jacques M., begr. 15 Nov. 1587, gehuwd met Trijn Cornelis, van wien 6 April 1582 een kind begraven werd. In 1625 leefde te Alkmaar een kapitein Mostert.
Geschilderde portretten van G.M. en zijne vrouw berustten omstreeks 1820 bij den raadsheer J. Schonck te 's Gravenhage.
Zie: Bodel Nijenhuis, Iets over Guillaume of Willem Mostaert in Zuid- en Noordhollandsche Almanak voor 1845.

Bruinvis

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Guillaume Mostaert?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Guillaume Mostaert


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Archief Alkmaar
  2. Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek.

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1596: Bron: Wikipedia
    • 5 juni » Paus Clemens VIII creëert zestien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Camillo Borghese.
    • 20 juni » Johan Lodewijk I van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn zoon Johan Filips.
    • 3 augustus » De Duitse astronoom David Fabricius neemt lichtvariaties waar in de ster Mira.
    • 17 augustus » Christiaan IV van Denemarken wordt gekroond.

Over de familienaam Mostaert

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Mostaert.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Mostaert.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Mostaert (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
MMJ Meijer Ettema, "Stamboom Meijer / de Vroome", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-meijer-de-vroome/I477.php : benaderd 4 mei 2024), "Guillaume Mostaert (????-1596)".