Stamboom Meijer / de Vroome » Simon Jansz Fortuyn (± 1560-1616)

Persoonlijke gegevens Simon Jansz Fortuyn 


Gezin van Simon Jansz Fortuyn

Hij is getrouwd met Sjouck Pouwelsdr.

Toestemming voor het huwelijk is 5 oktober 1586 verkregen te Amsterdam.Bron 2

Zij zijn getrouwd oktober 1586 te Amsterdam.Bron 1


Kind(eren):

  1. Renske Simonsd Fortuyn  ± 1588-1659 


Notities over Simon Jansz Fortuyn

Bron: Van der AA, Biografisch Woordenboek der Nerderlanden
Fortuyn (Simon Jansz)
Werd een aanzienlijk koopman in zijn woonplaats Amsterdam en behoorde met een zestal anderen tot de oprichters van de Nieuwe Compagnie van de vaart op Oost-Indië te Amsterdam (1597), die zich in 1598 met de Compagnie van Verre vereenigde.

Bron: Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
FORTUYN (Simon Jansz.), geb. omstr. 1560, overl. te Amsterdam 30 Nov., begr. ald. in de Nieuwe Kerk 2 Dec. 1616, letterkundige. Zijn vader Jan Jacobsz. Fortuyn, gesegd Fortuyntgen, komt in 1562 als schipper voor en behoorde in 1589 met Jan Pietersz., Joost Ewoutsz. en Jan Evertsz. van Barnevelt tot de oudsten van de doopsgezinde gemeente der Jonge Friezen te Amsterdam, die Robbert Robbertsz. le Canu (dl. I, kol. 561) uitbanden; deze woonde in de St. Jansstraat en was bij zijn overlijden (hij werd begr. in de Oude Kerk te Amsterdam 20 Dec. 1606) kapitein van een oorlogsschip, hetgeen echter moeilijk met zijn doopsgezinde overtuiging te rijmen is.
Zijn moeder heette Elsge Wichersdr. Ramp; na haar overlijden hertrouwde zijn vader met Tiet Gijsbertsdr.

De zoon werd een aanzienlijk koopman in zijn woonplaats Amsterdam en behoorde met een zestal anderen tot de oprichters van de Nieuwe Compagnie van de vaart op Oost-Indië te Amsterdam (1597), die zich in 1598 met de Compagnie van Verre vereenigde.
In 1611 werd hij regent van het Dolhuis. Hij bewoonde een fraai huis met pakhuis op den Singel aan den Zuiderhoek van de Bergstraat te Amsterdam, welk complex zijn weduwe 17 April 1620 voor ƒ 17.000 verkocht aan Hillebrand Schellinger, raad van Amsterdam.
Op 5 Oct. 1586 was hij te Amsterdam ten huwelijk aangeteekend met Syouck Pouwelsdr., die te Leeuwarden woonachtig was. Zijn vriend, de doopsgezinde schrijver Pieter Jansz. Twisck (dl. V, kol. 979), maakte op hem een ‘graff-dicht’, te vinden voor in diens Chronyck van de onderganc der tyrannen (1619) I; daarin wordt Fortuyn beschreven als een vroom man, scherp van verstand, op de hoogte van ‘de scheepvaart en de water-wetten’, tevens als een boekenliefhebber en een ‘broeder int ghelove’.
Na zijn dood verzamelde zijn zoon Pieter Simonsz. Fortuyn zijn gedichten en gaf ze uit o.d.t. Geestelijck lietboeck genaemt de basuyn, door wijlen Symen Iansz. Fortuyn (Amsterdam 1626, bij Jacob Aertsz. Colom). Deze bundel, die vrij zeldzaam is (exx. in de Doopsgezinde bibl. te Amsterdam en de bibl. van de Mij. der Ned. Letterkunde te Leiden) bevat een voorrede van Pieter Jansz. Twisck, benevens lofdichten van Colom (dl. IX, kol. 156), Pieter Simonsz. Fortuyn en Jan Volckertsz. (zie art. in dit dl.). De gedichten, waaronder talrijke naamverzen, hebben zeer weinig poëtische waarde; men vindt enkele er van onder de zinspreuk van den dichter (‘t Mist wel meer’) in latere liedboekjes overgenomen, o.a. in 't Kleyn Hoorns liet-boeck (Hoorn 1644), 't Kleyn Lusthofje van H. Zoeteboom (1649) en 't Lusthofje Sions (Hoorn 1668). Buitendien vindt men reeds een gedicht van zijn hand op blz. 675 van Sommighe leerachtighe geestelijcke liedekens (Hoorn 1626).
Behalve een zoon Pieter had hij een dochter Reynsje (Renske), die 6 Nov. 1610 op 22-jarigen leeftijd ondertrouwde met den graankooper Jacob Jansz. Hop; van hen stamt het amsterdamsche regentengeslacht Hop af. Blijkens opdrachten zijner gedichten waren Giertie, Pietertie en Aertie eveneens dochters van Simon Fortuyn.
Een zuster van Fortuyns moeder, Geerte Wichersdr. Ramp, huwde met Cornelis Jansz. Geelvinck. Hun zoon was de burgemeester Jan Cornelisz. Geelvinck (dl. VI, kol. 546).
Zijn portret is gegraveerd door J. Matham.
Zie: P.J. Twisck, Chronyck (1620) II, 1494; De Navorscher (1856) V, 222, 292; J.A. van der Chijs, De stichting der Vereenigde O.I. Compagnie (1856), 55; Ned. liederen uit vroegeren tijd, uitg. door J.H. Scheltema (1885), 338, 346, 351, 352; J.G. Frederiks en F.J. van den Branden, Biographisch woordenb. der noord- en zuidned. letterkunde, 2e dr. (1892), 256; J.E. Elias, De vroedschap van Amsterdam (1902) I, 300, 355 (1905), II, 739; C.P. Burger Jr., Amsterdamsche rekenmeesters en zeevaartkundigen (1908), 82.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Simon Jansz Fortuyn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Simon Jansz Fortuyn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Simon Jansz Fortuyn


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
  2. Wie was wie

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1616: Bron: Wikipedia
    • 29 januari » Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten ontdekken de doorgang naar de Grote Oceaan bij Kaap Hoorn
    • 3 maart » Stichting van de Colombiaanse stad Medellín door Francisco Herrera y Campuzano onder de naam Poblado de San Lorenzo.
    • 20 maart » Walter Raleigh wordt vrijgelaten na dertien jaar gevangenschap in de Londense Tower.
    • 19 september » Paus Paulus V creëert zes nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse aartsbisschop van Bologna Alessandro Ludovisi.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1616: Bron: Wikipedia
    • 29 januari » Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten ontdekken de doorgang naar de Grote Oceaan bij Kaap Hoorn
    • 3 maart » Stichting van de Colombiaanse stad Medellín door Francisco Herrera y Campuzano onder de naam Poblado de San Lorenzo.
    • 20 maart » Walter Raleigh wordt vrijgelaten na dertien jaar gevangenschap in de Londense Tower.
    • 19 september » Paus Paulus V creëert zes nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse aartsbisschop van Bologna Alessandro Ludovisi.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Fortuyn

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Fortuyn.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Fortuyn.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Fortuyn (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
MMJ Meijer Ettema, "Stamboom Meijer / de Vroome", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-meijer-de-vroome/I2222.php : benaderd 4 mei 2024), "Simon Jansz Fortuyn (± 1560-1616)".