Stamboom Meijer / de Vroome » Johannes Samuel van Staveren (1773-1842)

Persoonlijke gegevens Johannes Samuel van Staveren 


Gezin van Johannes Samuel van Staveren

(1) Hij is getrouwd met Catharina Elisabeth (Grietje) Koppen.

Zij zijn getrouwd op 11 maart 1797 te Leiden, hij was toen 23 jaar oud.Bron 4

Plaats Leiden
Datum ondertrouw 23-02-1797
Bron Schepenhuwelijken (1795-1811)
Bruidegom Johannes Samuel van Staveren
Beroep predikant
Bruid Catharina Elisabeth Koppen
Plaats Utrecht
Plaats trouwen Utrecht?
Woonplaats bruidegom Vinkeveen
Woonplaats bruid Utrecht
Folio A - 136
Aktejaar 1797
Opmerkingen Zie voorin boek. Attestatie naar Utrecht/Vinkeveen 11-3-1797. Jacobus van St.
Opmerking Leids Archief:
Zie voorin boek. Attestatie naar Utrecht/Vinkeveen 11-3-1797. Jacobus van St.

Het Utrechts Archief:
Huwelijkse voorwaarden
Aktenummer: 22
Datum: 11-03-1797
Soort akte: Huwelijkse voorwaarden
Notaris: H. N. SCHALKWYK A VELDEN
Personen: Bruidegom: Johannes Samuel van Staveren, onmondig
Rol in akte: Bruidegom
Achternaam: Johannes Samuel van Staveren, onmondig
Beroep: predikant te Vinkeveen
Assistent: Jacobus Wilhelmus van Staveren, vader
Rol in akte: Assistent
Achternaam: Jacobus Wilhelmus van Staveren, vader
Echtgenoot: x Sara Justina Carpentier, moeder
Woonplaats: Leyden
Bruid: Catharina Elizabeth Koppen, onmondig
Rol in akte: Bruid
Achternaam: Catharina Elizabeth Koppen, onmondig
Assistent: Theodorus Koppen, vader
Rol in akte: Assistent
Achternaam: Theodorus Koppen, vader
Echtgenoot: x Gerarda Schuurman, moeder
Beroep: notaris
Woonplaats: Utrecht
Bijzonderheden: lyftocht langstlevende indien kinderen worden nagelaten met benoeming van langstlevende tot voogd by kinderloosheid erft langstlevende; ouders doen afstand van legitieme portie
Toegangsnummer: 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905
Inventarisnummer: U242a024

Kind(eren):

  1. Theodorus van Staveren  1801-???? 


(2) Hij is getrouwd met Cornelia van Oosten.

Zij zijn getrouwd na 21 november 1802.


Kind(eren):



Notities over Johannes Samuel van Staveren

In de kerk van Vinkenveen hangt een plaquette waar zijn naam als predicant op voorkomt (foto)
Na zijn dood verscheen: Twaalftal nagelaten leerredenen (Haarlem 1843).

Bron: Streeekarchief Voorne-Putten en Rozenburg
Johannes Samuel van Staveren, predikant te Brielle, stelde met zijn inmiddels overleden huisvrouw Katharina Elisabeth Koppen op 11 maart 1797 huwelijksvoorwaarden op tov notaris Huibert Nicolaas van Schalkwijk a Velden te Utrecht. Hij stelt thans tot voogden over zijn na te laten minderjarige kinderen aan zijn schoonvader Theodorus Koppen, notaris te Utrecht, en zijn vader Jacobus Wilhelmus van Staveren te Leiden, bij vooroverlijden te vervangen door resp. zijn zwager Antonie Koppen, predikant te Hien en Dodewaard, en zijn broer Christianus Petrus van Staveren, notaris te Leiden.
Aktedatum 14 decmber 1802

Bron: Streeekarchief Voorne-Putten en Rozenburg Johannes Samuel van Staveren predikant bij de Nederduitsche hervormde gemeente binnen den Briel. Hij verwijst naar een acte van 11 maart 1797 met zijn in november 1802 overleden vrouw Katharina Elisabeth Koppen gemaakt voor nts Huijbert Nicolaas van Schalkwijk à Velden te Utrecht, uit welk huwelijk zijn geboren 2 kinderen, als Jacobus Johannes Wilhelmusvan Staveren en Theodorus van Staveren bij het overlijden van hun moeder resp. 4 en 1 jr oud. Hij verwijst nog naar een akte van 14 december 1802 voor nts Johannes Brouwer alhier verleden waarbij door hem tot mede-voogden waren aangesteld zijn behuwd-vader en vader Theodorus Koppen te Utrecht en Jacobus Wilhelmus van Staveren wonende Leiden en bij hun overlijden zijn behuwdbroers Anthony Koppen predikant te Dodewaard en bij overlijden van zijn vader in diens plaats zijn broer Christiaan Petrus van Staveren nts te Leiden met seclusie van de weeskamer. Hij wil gaan hertrouwen en zal - behalve onderhoud en opvoeding van zijn beide kinderen- aan deze bij huwelijk of mondigen dage elk 100 gld uitreiken.

Bron: Streeekarchief Voorne-Putten, notariele akten
Notaris Arnoldus Brocx, belofte. 29 oktober 1806
Compareren mr. Willem Hoijer, mr Pieter Hendrik Hoog, Hugo van Andel, Jan Hendrik Swalmius, Hendrik Kruine, mr. Kornelis Preuijt, mr. Helenus Marius van Andel, Pieter Klompenhouwer, Jan Kordij en Johanna Gresse, weduwe van Assuerus Bresser.
De Brielse predikant Johannes Samuel van Staveren heeft een beroeping naar Kampen afgewezen. Omdat hij daardoor afzag van grotere vergoeding aldaar een een predikant gegeven, verbinden comparanten zich jaarlijks zolang hij predikant in Brielle blijft een toelage op zijn salaris te geven. Eerste en tweede comparant tekeken voor ieder f 100,- , derde comparant voor f 50,- en de overigen voor f 25,- per jaar. Hoog zal de bijdragen inzamelen en tegen kwitantie afdragen.

Tekst bij portret: (Zijn portret werd in prent gebracht door W. Nieuwhoff)
Portret van Johannes Samuel van Staveren, Hervormd predikant te Haarlem, gekleed in een zwarte jas met witte bef. Buste naar rechts in ovaal. Onderaan in de marge een tweeregelige tekst in het Nederlands
Aktedatum: 19 november 1806

Signatuur: Den Haag, KB : 121 C 5
Titel: Albuminscriptie / van Johannes Samuel van Staveren (1774-1842), predikant, voor Isaac Arnold van Beuningen van Helsdingen (1769-1829), predikant
Auteur: Johannes Samuel van Staveren (1774-1842)
Jaar: 20 februari 1792
Localisering: Leiden
Uit: Album amicorum van I.A. van Beuningen van Helsdingen ; p. 37
Materiaal: Papier, 1 fol (scan albuminscriptie aanwezig)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Samuel van Staveren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Samuel van Staveren

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Johannes Samuel van Staveren


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopregister
  2. Nieuw Nederlands biografisch woordenboek
  3. Overlijdensakte
  4. Regionaal Archief Leiden

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 november 1773 lag rond de 9,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: hagel sneeuw regen omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1773: Bron: Wikipedia
    • 17 januari » Het motet Exultate, jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart wordt in Milaan voor het eerst opgevoerd, door de castraat Rauzzini.
    • 17 januari » James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel.
    • 26 april » Paus Clemens XIV creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Angelo Braschi.
    • 21 juli » Opheffing van de Jezuïetenorde door paus Clemens XIV.
    • 27 november » Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weten deze ramp te overleven.
    • 16 december » De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. De Tea Party-beweging ontleent aan deze gebeurtenis haar naam.
  • De temperatuur op 2 december 1773 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten noorden. Typering van het weer: donker zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1773: Bron: Wikipedia
    • 17 januari » Het motet Exultate, jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart wordt in Milaan voor het eerst opgevoerd, door de castraat Rauzzini.
    • 17 januari » James Cook bereikt als eerste de Zuidpoolcirkel.
    • 26 april » Paus Clemens XIV creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Angelo Braschi.
    • 21 juli » Opheffing van de Jezuïetenorde door paus Clemens XIV.
    • 27 november » Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weten deze ramp te overleven.
    • 16 december » De Boston Tea Party was een van de gebeurtenissen die leidden tot de Amerikaanse Revolutie. De Tea Party-beweging ontleent aan deze gebeurtenis haar naam.
  • De temperatuur op 11 maart 1797 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1797: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » De Bank of England geeft het eerste bankbiljet van 1 pond uit.
    • 4 maart » John Adams wordt beëdigd als 2e president van de Verenigde Staten.
    • 12 mei » Napoleon neemt de Republiek Venetië in, wat vanaf 726 een onafhankelijk land was.
    • 11 oktober » Zeeslag bij Kamperduin
    • 22 oktober » Boven Parijs maakt André-Jacques Garnerin de eerste bekende parachutesprong.
    • 31 oktober » Frederika van Baden huwt met koning Gustaaf IV Adolf van Zweden.
  • De temperatuur op 29 augustus 1842 lag rond de 21,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt weerlicht. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1842: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 30 maart » Een verdoving met ether wordt voor de eerste keer gebruikt in een operatie door Amerikaans arts Crawford Long.
    • 17 april » Bisschopswijding van Joannes Zwijsen, coadjutor van de Apostolisch vicaris van Bisdom 's-Hertogenbosch, in de Sint-Dionysiuskerk te Tilburg.
    • 25 mei » Christian Doppler houdt in Praag zijn beroemde voordracht: "Über das farbige Licht der Doppelsterne und einige anderer Gesterne des Himmels".
    • 29 augustus » Het Verdrag van Nanking tussen het Verenigd Koninkrijk en het Qingkeizerrijk maakt een einde aan de Eerste Opiumoorlog.
    • 12 september » Verheffing van de Apostolische Prefectuur Nederlands Guyana of Suriname tot Apostolisch vicariaat.
    • 8 oktober » Huwelijk van erfgroothertog Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach en prinses Sophie der Nederlanden in Den Haag.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Staveren


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
MMJ Meijer Ettema, "Stamboom Meijer / de Vroome", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-meijer-de-vroome/I142.php : benaderd 7 mei 2024), "Johannes Samuel van Staveren (1773-1842)".