Stamboom May(ij)er, Wagner, Rutgers, Keereweer » Franciscus Gerardus de Koning (1828-1899)

Persoonlijke gegevens Franciscus Gerardus de Koning 


Gezin van Franciscus Gerardus de Koning

Hij is getrouwd met Hendrica Broekhuijzen.

Zij zijn getrouwd op 4 juni 1857 te Leimuiden, hij was toen 29 jaar oud.Bron 3

Getuigen zijn Gerrit Mol, 65 jaar, smid, Johannes Schiebroek, 39 jaar, wagenmaker,
Thomas van der Meer, 36 jaar, veldwachter en Jakob Guedemond, 52 jaar.
In de huwelijksakte wordt haar achternaam geschreven als "Broekhuizen". Zij ondertekend ook met Broekhuizen.

Kind(eren):

  1. Hubertus de Koning  1862-1918
  2. Cornelis de Koning  1863-1954 
  3. Maria de Koning  1867-1867


Notities over Franciscus Gerardus de Koning

Notities over Franciscus Gerardus de Koning

In 1864 verhuist Franciscus Gerardus de Koning met zijn vrouw en zijn twee kinderen Hubertus en Cornelis van Oude Wetering, waar zijn timmerbedrijf failliet is gegaan, naar het dorp Amstelveen (Nieuwer Amstel). Hij betrekt daar het huis Dorpsstraat 69. Zijn vrouw Hendrika Broekhuizen heeft het huis van haar ouders geërfd. Hier begint hij opnieuw een timmerbedrijf. Hubertus en Cornelis gaan naar de Openbare Gemeenteschool in Nieuwer-Amstel.
In 1871 werd Joannes Wilhelmus Brouwers benoemd tot pastoor van Bovenkerk. Binnen twee jaar had hij voldoende geld bij elkaar om een grote kerk in Bovenkerk te bouwen ter vervanging van de oude kerk. Het ontwerp was van een goede vriend P.Cuypers. Franciscus Gerardus de Koning heeft een aandeel gehad in de bouw van de St. Urbanus te Bovenkerk.

Het gaat Franciscus Gerardus de Koning kennelijk voor de wind. Hij koopt en verkoopt onroerende goederen. Het kopen en verkopen van onroerend goed wordt door zijn zoon Cronelis voortgezet. Op 23-9-1886 kopt hij op een veiling in het koffiehuis "Het Dorstige Hert" in Amstelveen "een huis, erve en tuin benevens werkplaats en schuur, van ouds genaamd "Poel en Polderzicht" gelegen aan de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en de Hand naar Leiden, gemerkt nummer 12 ". De nieuwe numering is Handweg 99/101; het pand is gesloopt.
Nog steeds zit in de Dorpsstraat een café met de naam "Het Dorstige Hert". Het was in die tijd gewoon zaken te doen in een koffiehuis, herberg of logement. De "Hand naar Leiden" was een richtingsbord in de vorm van een hand, dat wees in de richting van Leiden. De hand stond op de hoek van de Noorddammerlaan en de Bovenkerkerweg en wees de Noorddammerlaan op. In het boek "Acht eeuwen geschiedenis Amstelveen" wordt het pand "Poel en Polderzicht" genoemd. In de Bovenkerkerpolder waren twee kavels, nummers 30 en 31. In 1817 droegen deze kavels de naam "Kent u zelve". Toen beide kavels verschillende eigenaren kregen, ging de boerderij op kavel 31 de naam "Poel en Polderzicht" dragen. Het peceel was groot 6 are en 10 centiaren, waarvan 90 centiaren bestond uit ongenummerde wegen, eigendom van de gemeente Nieuwer-Amstel. De koopsom bedroeg f.2375,-. De lasten per jaar waren aan grondlasten f. 6,41 en Heemraadschapbelasting f. 4,-

Op 14-8-1890 verkoopt Franciscus Gerardus "Poel en Polderzicht " aan zijn zoon, Cornelis voor een bedrag van f. 2.000,-, lager dan het bedrag waarvoor Franciscus Gerardus het gekocht heeft. In 1938 wordt een gedeelte van "Poel en Polderzicht" gesloopt. In 1940 wordt de rest gesloopt en een gedeelte van de grond aan de gemeente verkocht. In 1940 wordt op dezelfde plaats een dubbel woonhuis gebouw met de huisnummering Handweg 99/101. Het pand "Poel en Polderzicht" wordt in 1886 door Francisucs Gerardus gekocht voor f. 2375,-. In 1890 verkoopt hij het aan zijn zoon Cornelis voor f. 2000,-. In de scheidingsakte cvan 1901, opgemaakt na zijn overleden, wordt de waarde van het pand geschat op f. 1200,-

Op 27 mei 1885 koopt Franciscus Gerardus samen met Evert Evers en Hendrik Jacobus Dillemijn bij een openbare verkoping in het koffiehuis "De Onderneming" een perceel grond met winkel en woonhuis. In de koopakte wordt het omschreven als "een teelakker, groot 20 are en 70 centiaren". De totale koopsom is f. 800,-
Op 12-8-1889 verkoopt zijn Franciscus Gerardus samen met Evert Evers hun aandeel aan notaris Ledeboer, die het andere derde deel bezat. Zij krijgen daar f. 300,- (ieder dus f. 150,-).

Franciscus Gerardus heeft op 29-12-1857, een half jaar na zijn huwelijk, een testament laten opmaken, waarin hij zijn vrouw eerfgenaam maakt van zijn nalatenschap. Na het overlijden van Hendrika Broekhuizen wordt op 28-12-1899 een boedelscheidingsakte opgemaakt ten behoeve van zijn beide zoons, Hubertus en Cornelis. Hubertus krijgt de hypothecaire cordering en Cornelis krijgt het woonhuis met erf en loods in het dorp Amstelveen (Dorpsstraat 69), groot 5 are en 15 centiaren, waarde f. 2800,-. Dit heeft zijn vrouw Hendrika Broekhuizen geërfd van haar ouders en sinds hun huwelijk woonden zij er.

In verband met de slechte kwaliteit van de geboorteakte van Franciscus Gerardus de Koning volgt hieronder een transcriptie van die geboorteakte:

Den zeventiende dag de maand Januarij van ’t jaar Achttienhonderd achtentwintig ten vier ure, na den middag ………………….. Geboorte van Franciscus Gerardus de Koning te Leijmuiden, geboren den vijftiende Januarij des morgens half elf, zoon van Hubertus de Koning, oude zevenentwintig Jaren, van beroep Timmerman en van Johanna Kaatee, oud zevenentwintig Jaren, zonder beroep, E.L. wonende binnen deze Gemeente ……………………….. zijn van het Mannelijke geslacht.
Getuigen Gerrit van Dokkum, oud vijfendertig Jaren, van beroep schipper wonende te …………………..en Louwrens Moes oud …………………envijftig jaren, van beroep veldwachter, wonende ………………Leijmuiden. Op verzoek aan ons gedaan door den vader van het genoemde kind.
……………………………… na mijner voorlezing geteekend door de comparanten ………………….. ingevolge de Wet door mij ondertekend Johannes van Beusekom Burgemeester Ambtenaar van den Burgerlijken Stand ………………………………………………………van Leijmuiden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Franciscus Gerardus de Koning?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Franciscus Gerardus de Koning

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Franciscus Gerardus de Koning

Franciscus Gerardus de Koning
1828-1899

1857

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. BS Leimuiden, aktenummer 3
    2. BS Nieuwer-Amstel, aktenummer 18
    3. BS Leimuiden, aktenummer 11

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 15 januari 1828 lag rond de -5 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt sneeuw bui. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
      • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
      • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
      • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
      • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
      • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.
    • De temperatuur op 4 juni 1857 lag rond de 17,8 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De winddruk was 1.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 74%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
    • In het jaar 1857: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 3 maart » Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verklaren de oorlog aan China (Tweede Opiumoorlog).
      • 4 maart » James Buchanan wordt beëdigd als 15e president van de Verenigde Staten
      • 23 maart » New York beleeft de wereldprimeur van de personenlift met valbeveiliging.
      • 11 mei » Indiase rebellen veroveren Delhi op de Britten
      • 18 mei » Opening van de Rotterdamsche Diergaarde, het latere Diergaarde Blijdorp.
      • 24 oktober » Oprichting van Sheffield FC, door de FIFA erkend als oudste voetbalclub ter wereld.
    • De temperatuur op 24 februari 1899 lag rond de -2.9 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 78%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1899: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 17 januari » De Verenigde Staten annexeren Wake in de Stille Oceaan.
      • 23 januari » Inauguratie van Emilio Aguinaldo als president van de Constitutionele Republiek der Filipijnen.
      • 4 februari » De Duitse voetbalclub Werder Bremen wordt opgericht.
      • 2 april » Priesterwijding van Eugenio Pacelli in Rome door aartsbisschop Francesco di Paola Cassetta.
      • 3 mei » Oprichting van de Hongaarse voetbalclub Ferencvárosi TC.
      • 21 september » Oprichting van de Duitse voetbalclub SV Stuttgarter Kickers.
    • De temperatuur op 28 februari 1899 lag rond de -5.9 °C. De luchtdruk bedroeg 78 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
    • In het jaar 1899: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 4 februari » De Duitse voetbalclub Werder Bremen wordt opgericht.
      • 12 februari » Ondertekening van het Duits-Spaans Verdrag, waarbij de Carolinen en de Noordelijke Marianen door Spanje worden verkocht aan Duitsland.
      • 27 maart » Guglielmo Marconi brengt een draadloze radioverbinding tot stand over het Kanaal
      • 2 april » Priesterwijding van Eugenio Pacelli in Rome door aartsbisschop Francesco di Paola Cassetta.
      • 10 augustus » De Amerikaanse baanwielrenner Marshall Walter Taylor wordt als eerste zwarte wereldkampioen sprint.
      • 22 september » Oprichting Rotterdamse hockeyclub HV Victoria.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Koning


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Radboud Mayer, "Stamboom May(ij)er, Wagner, Rutgers, Keereweer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-mayer-wagner-rutgers-keereweer/I3410.php : benaderd 27 april 2024), "Franciscus Gerardus de Koning (1828-1899)".