Stamboom Martijn » Marinus Martijn (1886-1949)

Persoonlijke gegevens Marinus Martijn 

Bronnen 1, 2, 3, 4
  • Hij is geboren op 29 oktober 1886 in Breda (NB).Bron 1
    Bron: Bs te Breda, akte nr. 614. Geboren des voormiddag te 3 uren, ten huize in wijk B huis nr. 696.
    Getuigen: Getuige bij aangifte zijn: Hendrikus Wilhelmus Timmermans, oud 43 jaar, Kleermaker,,
  • Hij werd gedoopt in Breda (NB).
  • Beroepen:
    • Stoffeerder/ Zanger (Tenor).
      Marinus Martijn heeft bij het Bredaas Mannenkoor gezongen als tenor, verder heeft hij vele prijzen gewonen, o.a. in 1927 in Brussel waar zij de eerste prijs hebben gewonnen. Met het kwartet Orpheus, met Adam van Kaam, Bart van Heusden en Jan Thijs zijn ook vele prijzen gewonnen. Het Gemengd dubbel kwartet viel geregeld in de prijzen. Zie voor meer gegevens in het boek 125 jaar koninklijke zangvereneging Breda's nannenkoor, geschreven door Harry Gerritsen en Jan Willemsen.. Kroniek van een koor 1865-1990.
    • in het jaar 1942 Meubelmaker Stoffeerder Marinus Martijn in Breda, Noord-Brabant, Nederland.
      Marinus Martijn heeft gewerkt als Stoffeerder in de meubelfabriek van de gebroeders Martijn, echter toen mijn ouders in 1928 zijn getrouwd, en er een tweede dochter was geboren is er enige wrijving ontstaan bij mijn ouders en de rest vabn de familie. Mijn vader zie, kijk er zijn twee kinderen en die moeten eten, in die tijd was het heel gewoon dat et niet werd betaalsd als er meubels werden gemaakt, zo van heb je nu geen geld, komt dat later wel goed. dus mijn vader is gaan werken bij de stoffeerderij van de firma thijs. Deze had achter de Baronielaan, en de Burgermeester Pastootlaan bij de firma van der Zwaard, Bloemenhandel en tuinniersartikelen een garagebox gehuurd, daar werkte mijn vader. Hoe klien ik ook was ik ging hem halen als er gegeten moest worden, en ik zie nog de fles met melk hangen aan een toutje bij de potkachet om hen een beetje warm te maken. Mijn worden waren altijd, als nu nu niet komt dan krijg je geen eten meer, ja het was een strenge tijd. Wij liepen dan samen naar huis om te eten, een warme herrinering aan die tijd.
  • Geloof: Rooms Katholiek.
    Door de gebeurtenis bij het overlijden van mijn vader, welke in ons gezin een grote rol speelde,nog enkele andere zaken heb ik een grote afkeer naar de RK Kerk toe gekregen,en later mij laten uitschrijven, de doop kon ik niet ongedaan maken, maar die is door de gereformeerde kerk via een doopattest erkend, en heb mijn belijdenis in de Gereformeerde Kerk in Eefde gedaan. nu ben ik ook daar uitgeschreven, dit gebeurde in mijn huwelijk samen met mijn
    Vrouw.
  • Woonachtig:
  • (general ) in het jaar 1949 in Princenhage, Noord-Brabant, Nederland: Marinus Martijn is begraven op het Rooms Katholiek kerkhof Zuylen.
    Rooms Katholiek kerkhof Zuylen
  • Hij is overleden op 20 februari 1949 in Breda (NB), hij was toen 62 jaar oud.Bron 2
    Bron: Bs te Breda akte nr. 99. Overleden om 9.30 uur in de morgen. Aangegeven door Johannes Hendriks oud 53 jaar, administrateur, op den 21 februari 1949 te Breda.
  • Hij is begraven op 23 februari 1949 in Breda (NB).
    Begraven op de begraafplaats aan de Haagweg te Breda, op het Zuijlen.
  • Een kind van Hendrikus Johannes Martijn en Dorothea Renard
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 februari 2019.

De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.


Gezin van Marinus Martijn

Hij is een partner van Cornelia Filius.Bronnen 5, 6, 7, 8

Vader en Moeder Martijn hebben op de volgende adressen gewoont in Breda Balfortstraat 1a, Nieuweweg 3a, per 30-05-1929 Visserstraat 3b, per 03-10-1929 Koninginnestraat 106a, per 31-10-1933 Tennisstraat 18b, per 01-12-1937. Daarna hebben zij gewoond op de Baronielaan 241a, waar vader Martijn in 1949 is overleden. In 1956 is moeder Martijn verhuisd naar de Baronielaan 294. Rond 1964 is zijn gaan wonen in de Naundorffsraat te Breda, In 1973 is moeder opgenomen in bej. huis van Humanitas in de Overakkerstr te Breda. daarna is moeder Martijn opgenomen in het verzorgingshuis Lucia, waar zij is overleden.

Ze werden partners te Breda, Noord-Brabant, Nederland.

Zij zijn getrouwd op 17 januari 1928 te Breda (NB), hij was toen 41 jaar oud.

Bs. Breda Isis, Akte nr. 16.
Getuigen: Getuigen bij huwelijk zijn Carolus Martinus van Dijk,,

Kind(eren):


Woonachtig: Breda, Noord-Brabant, Nederland.

Op de 3e verdieping hebben Marinus Martijn met zijn vrouw Cornelia Filius ingewoond toen zij in 1928 zijn getrouwd.

Woonachtig: Breda, Noord-Brabant, Nederland.

Ook hier hebben mijn vader en moeder gewoond.

Woonachtig: Breda, Noord-Brabant, Nederland.

Woonachtig: Breda, Noord-Brabant, Nederland.


Notities over Marinus Martijn

Vader Marinus Martijn heeft gewoond in de Visserstraat 33 te Breda en op 09-02-1928 verhuisd naar de Visserstraat 3.
Marinus Martijn is Stoffeerder geweest, hij heeft samengewerkt met zijn 2 broers in de meubelmakerij in de Visserstraat te Breda. hij was er de stoffeerder. later is hij gaan werken ( in 1930) bij de firma Thijs. hij werkte in een garagebox gelegen achter de Baronielaan, tussen de Burgermeester Passtoorlaan en de Catier van Disselstraat.
De Box werd gehuurd bij bloemen en planten handel van der Zwaard. De Boxen zijn nu 2012 nog steeds aanwezig, maar erg vervallen. in 1942/43 moest mijn vader, door de Duitsers gedwongen, verduisterings gordijnen korter maken.Deze hingen in het hoofdpost in de Duivelsbruglaan die was gelegen in Villa Mariendal waar de Duitse Generale Staf was gevestigd. Dit is gespecialiseerd werk, want de gordijnen waren zware lederen met bont gevoerde gordijnen. Toen mijn vader er klaar mee was heeft hij ze ingepakt en wilde de stukken (meer dan een meter lang) ook meenemen. Nee zei mijn moeder, je krijgt er niet voor betaald, en je bent de afvalstukken vergeten als ze er naar vragen.
Er werd niet meer naar gevraagd, en zo liepen mijn zusters Beppie enn Thea in lekkere warme bontjasjes rond, het is maar een kleine daad van Verzet.
Zo ook heeft de melkman Bolder op vrijdag 13 oktober 1944 rond de klok van 11 uur toen hij onderweg was naar Huize de Werfe,een bejaardenhuis in de Werfstraat, bij ons thuis op de Baronielaan 241a een zak van 50 kilo zout weggezet en heeft met mijn moeder afgesproken dat als er mensen kwamen en een speciale vraag, zij dan een zakje met zout kon meegeven. De Reden was dat er toen net het bombardement was om de Duitse Generale Staf die in Huize Mariendal was gevestigd te raken. Maar door een "vergissing" gebeurde het op de aan de overkant gelegen "kuuroord Ginneken" bekend met de naam Bad Worishofen. een z.g.n. Kneipp ord. Er zijn toen meerdere doden en gewonden gevallen. Zie hiervoor de website van het Ginneken, en het Stadsarchief van Breda.
Nu naar 70 jaar is er op 13-10-2014 een plaquette geplaatst ter herinnering aan de gevallenen en gewonden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marinus Martijn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marinus Martijn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Geboorteakte van Marinus Martijn Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  2. Archiefnaam: Stadsarchief Breda
    Archief: Burgerlijke geboorte Breda
    Akteplaats: Breda,NB,NLD
    De geboorteakte van Marinus Martijn in 1886
    Gebeurtenissen 1886
  3. Advertentie van Marinus Martijn Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  4. soort: overlijdensadvertentie
    krant: De Stem
    Akteplaats: Breda,NB,NLD
  5. BS Overlijdensregister Breda Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  6. Archiefnaam: Archief Breda
    Overlijdensakte van Marinus Martijn te Breda op 20 februari 1949, des morgens ten 9.30 uur.
    Inventarisnr.: Akte 99
    Archief: Overlijdensregister
    Akteplaats: Breda,NB,NLD
    Gebeurtenissen 20 februari 1949
  7. Gustav- van Zangen Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  8. Akteplaats: Ginneken,NB,NLD
    De Duitse Generaal von zangen 18992- 1964. Hij was belast met de verdedeging van West en Midden Brabant. In zijn "hoofdkwartier" Villa Mariëndaal moest mijn vader de verduisteringsgordijnen vermaken, er moest meer dan een meter af. Hij kreeg niet betaald hiervoor.
    Gebeurtenissen oktober 1944
  9. Huwelijksakte
  10. Huwelijks akte-1
    Gebeurtenissen 1928
  11. Persoonskaart relatie 2 Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  12. Akteplaats: Breda,NB,NLD
    Op deze kaart zijn 2 kinderen vermeld, de andere twee zijn geboren in 1939 en 1944
  13. Huwelijksakte 2-2 Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  14. huwelijksakte -2-2
    Gebeurtenissen 1928
  15. Tekening ontwerp Baronielaan in Breda Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  16. Akteplaats: Breda,NB,NLD
    Ontwerp tekening van de Baronielaan waar mijn ouders hebben gewoont, geleefd, gewerkt en mijn vader is overleden.
    Gebeurtenissen 1890

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 29 oktober 1886 lag rond de 14,0 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 84%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 8 april » De Duitser Carl Gassner verkrijgt octrooi op de droge zinkbatterij.
    • 4 september » De Noord-Amerikaanse indianenleider Geronimo geeft zich over.
    • 28 oktober » Het Vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
    • 22 november » Oprichting van de Rooms-katholieke Missio sui juris Belgisch Congo.
    • 30 november » In de Folies Bergère wordt de eerste revue opgevoerd.
    • 29 december » Zaligverklaring van 54 Engelse martelaren, onder wie John Fisher en Thomas More.
  • De temperatuur op 17 januari 1928 lag tussen 3,5 °C en 5,3 °C en was gemiddeld 4,6 °C. Er was 1,8 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 8 maart 1926 tot 10 augustus 1929 was er in Nederland het kabinet De Geer I met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1928: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,6 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Tussen Nederland en de Verenigde Staten komt een draadloze telefoonverbinding tot stand.
    • 19 februari » Canada verslaat Zwitserland met 13-0 in de finaleronde van het olympisch ijshockeytoernooi in St. Moritz, en prolongeert de olympische én de wereldtitel.
    • 14 maart » Florentino Feliciano, Filipijns rechtsgeleerde en rechter († 2015)
    • 7 juni » Karel Dubois, een kanunnik uit Roeselare, sticht de KSA als onderdeel van de Katholieke Actie (KA) en vervanger van de AKVS.
    • 19 september » Steamboat Willie van Walt Disney, de eerste tekenfilm met geluid, wordt vertoond met daarin voor het eerst Mickey Mouse.
    • 6 oktober » Chiang Kai-shek wordt president van Kwomintang-China.
  • De temperatuur op 20 februari 1949 lag tussen 4,2 °C en 8,8 °C en was gemiddeld 6,0 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 0.1 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1949: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,9 miljoen inwoners.
    • 10 maart » Verheffing van de Apostolische Prefectuur Bandjarmasin in Indonesië tot Apostolisch vicariaat Bandjarmasin.
    • 4 mei » Bij de Superga-vliegramp komt het hele elftal van voetbalclub Torino om het leven.
    • 11 juli » Het Cypriotisch voetbalelftal speelt de eerste interland uit de geschiedenis. De ploeg verliest in Tel Aviv met 3-1 van Israël.
    • 8 augustus » Bhutan wordt onafhankelijk.
    • 1 oktober » Koningin Juliana onthult een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Razzia van Putten.
    • 9 oktober » In Belgrado wordt Stadion Partizan officieel geopend.
  • De temperatuur op 23 februari 1949 lag tussen 7,7 °C en 11,3 °C en was gemiddeld 9,2 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 0.8 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • In het jaar 1949: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,9 miljoen inwoners.
    • 8 mei » De nieuwe grondwet van West-Duitsland wordt goedgekeurd. Ze zal op 23 mei in werking treden.
    • 2 augustus » Oprichting van de Poolse voetbalclub Kolejarz Stróże.
    • 8 augustus » Bhutan wordt onafhankelijk.
    • 29 augustus » Het Koningin Wilhelminafonds voor Kankerbestrijding wordt opgericht.
    • 8 september » Geallieerde legers verlaten Berlijn definitief.
    • 1 oktober » Mao Zedong roept te Peking officieel de Volksrepubliek China uit.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Martijn

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Martijn.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Martijn.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Martijn (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Martijn is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ruud Martijn, "Stamboom Martijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martijn/I5.php : benaderd 22 juni 2024), "Marinus Martijn (1886-1949)".