Stamboom Martijn » Anna Roos (1720-1780)

Persoonlijke gegevens Anna Roos 

Bronnen 1, 2

Gezin van Anna Roos

Zij is een partner van Philippus Verhagen.Bronnen 3, 4

De oorsprong van de naam Andel is te vinden in de Germaanse woorden ana = hoger gelegen en lo = bos.
Geschiedenis
Andel in 1865
zie ook hier
Andel bestaat uit Op- en Neder-Andel. De vondsten van Romeins aardewerk duiden op bewoning die teruggaat tot de 2e eeuw na Christus. Dit blijkt uit archeologische vondsten achter het oude gemeentehuis aan de Dorpsstraat te Neer-Andel en op 'de Kwel' te Op-Andel.
De stijging van het zeewater tussen de 5e en de 9e eeuw veroorzaakte in het laaggelegen Land van Altena veel wateroverlast. Op een aantal plaatsen was zelfs sprake van een tijdelijke onderbreking van de bewoning. Ook Andel was gedurende deze periode nauwelijks bewoond. Toen het water zich in de 9e eeuw langzaam maar zeker terugtrok, kwamen de mensen ook weer terug. Het spreekt voor zich dat eerst de hoger gelegen gronden bewoond en gecultiveerd werden, zoals de percelen Huiswerf en Konijnenberg, op de plaats van de gelijknamige straat en de Prins Bernhardstraat. Hier werden in de bodem de sporen van een versterkte boerderij gevonden. In het jaar 850 werd voor het eerst in geschreven bronnen melding gemaakt van Andel, geschreven als Villa Analo[1], toen ene Balderik een mansum cum huba, huis met hoeve, verkocht aan de Abdij van Lorsch. Hiervan getuigt de 12e-eeuwse Codex Laureshamensis. Uit 1258 of 1259 dateert opnieuw een document waarin de naam Andel vóórkomt.
Niet gedocumenteerd is de verandering van de loop van de Maas, waarschijnlijk in de 11e of 12e eeuw, waarbij het toenmalige centrum van Andel buitendijks kwam te liggen en moest worden afgebroken, inclusief het kerkje dat er toen reeds stond. Vervolgens werd de kerk van Opandel gebouwd, deels opgetrokken uit stenen die reeds eerder gebruikt waren in het verdronken dorp. Ook de kavelpatronen wijzen op het verdwijnen van een stuk grondgebied. Vermoedelijk heeft Andel er toen grondgebied van Giessen bijgekregen. Hierop is Neerandel gebouwd, inclusief de Sint-Romboutskerk. Meer dan enkele tientallen huizen en boerderijen zal het dorp echter niet geteld hebben.
Ook in de volgende eeuwen was er nauwelijks sprake van bevolkingsgroei. Uit een belastingkohier van 1632 weten we bijvoorbeeld dat er in dat jaar slechts 91 huizen in Andel stonden. Dat betekent een bevolking van ongeveer 450 personen. Honderd jaar later waren er 101 huizen, volgens een verpondingsregister van 1731.[2] Sindsdien is het inwonertal meer dan vervijfvoudigd.
Villa Analo
Oude herbergen
In het verleden is er in de Nederlanden langs wegen en vaarten een uitgebreid netwerk van herbergen ontstaan. Ze boden de reiziger de mogelijkheid tot overnachting, verpozing en het gebruik van een maaltijd. Langs de doorgaande wegen bedroeg de afstand van de ene naar de andere herberg vaak niet meer dan tien kilometer. Ook Andel had binnen zijn grenzen in het verleden in ieder geval twee van zulke logementen.
Het eerste was het veerhuis De Zwaan bij het veer Andel - Poederoijen. Gebruikers van dit pontveer en de passagiers van de beurtschepen van Heusden en 's-Hertogenbosch van en naar het westen van Holland, vonden hier onderdak. Dit huis, waar een fraai vroeg-19e-eeuws uithangbord aan de gevel prijkt, is gelegen in een kronkel van de Maasdijk ten zuidoosten van het dorp en werd al in 1759 vermeld.
Daarnaast was er de herberg De Rib ten noordoosten van de dorpskern van Opandel. Deze herberg is nog veel ouder. Reeds in 1527 wordt vermeld dat soldaten uit 's-Hertogenbosch zich ophouden "aen de Ribbe" te Andel.[3] In 1559 werd ene Elisabeth Pietersdr. genoemd als waardin. Uit de archieven blijkt dat in deze herberg met de regelmaat van de klok vechtpartijen plaatsvonden. Op 17 augustus 1728 liep een handgemeen zo uit de hand dat er een dode te betreuren viel. Een zekere Arien Starkenborg werd door de Andelse kleermaker Cornelis van Dam met een 'bloot mes' in de borst gestoken en stierf kort daarop. De dader werd bij de kraag gevat en ter dood veroordeeld. Op een schavot voor het stadhuis van Woudrichem werd hij enkele weken na zijn veroordeling door de beul uit Dordrecht, die het Land van Altena tot zijn werkgebied rekende, onthoofd.
De heerlijkheid en de heren van Andel
Romboutstoren
Andel was gedurende enige tijd een lage heerlijkheid. Van de middeleeuwse Heren van Andel zijn slechts enkele vermeldingen bekend. Begin 13e eeuw was er sprake van ene Willem van Andel. Op 12 maart 1312 droeg Vastraad Arnoutsz. van Giessen het gerecht van Andel over aan de leenheer van Altena. Daarna was de situatie onduidelijk. Mogelijk was Vastraads zoon Jan Vastraadsz. van Giessen in 1392 nog Heer van Andel en Giessen. Later werden de Heren van Giessen ook weleens Heren van Andel en Giessen genoemd, zoals Jan Willemse van Goor in 1465 en Hadewig Wolferts van Goor in 1511. In 1569 bleek duidelijk dat er geen heer was, want toen benoemde de Graaflijkheid van Holland rechtstreeks de nieuwe schout van Andel.
Pas op 14 april 1724 kocht de vermogende Hendrik Pus de heerlijkheid. Hij werd de eerste in een nieuwe reeks Heren van Andel. De Heerlijkheid vererfde vervolgens binnen de familie, soms via zijtakken, tot aan de laatste Heer, J.H.A.L. baron Melvill van Carnbee, die de facto geen heer meer was, daar de heerlijke rechten reeds in 1795 waren afgeschaft.

Zij zijn op 22 augustus 1738 te Andel, Noord-Brabant, Nederland in ondertrouw gegaan.

Trouwboek Gaarder 1696-1805, Andel, ondertrouw.
Ze werden partners te Veen, Noord-Brabant, Nederland.

Zij zijn getrouwd op 10 september 1738 te Andel, Noord-Brabant, Nederland, zij was toen 18 jaar oud.

Archief Salha, trouwen gerecht

Kind(eren):

  1. Anna Cornelia Verhagen  1739-1783 
  2. Otto Verhagen  1740-1813 
  3. Jenneke Verhagen  1742-1818
  4. Warnardus Verhagen  1754-> 1827
  5. Anna Verhagen  1757-1833 
  6. Jan Van As Verhagen  1760-1827

Woonachtig: Andel, Noord-Brabant, NederlandRuine van Andel Hervormde kerk.

Woonachtig: Andel, Noord-Brabant, NederlandRuine van Andel Hervormde kerk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Roos?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Roos

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Roos


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Begraafboek 1780 Veen Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  2. Akteplaats: Veen,NB,NLD
    Archiefnaam: Archief Veen
    Kerk: Gerecht (Gaarder)
    Gezindte: `NG
    14e September hebben ik ondergeteekende Sects van Veen aangeevingen gedaan van het lijk mijne moeder Aan Roos, Wede wijlen Philippus verhagen als ty gehooren onder de eerstye Classisvan dertig guldens, is geteekend Otto Verhagen. F 30-0-0
    Archief: Overlijdensregister
    Gebeurtenissen 14 september 1780
  3. Doopboek 1720 Dordrecht Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  4. Kerk: Grote Kerk
    Archiefnaam: Archief dordrecht
    Gezindte: NG
    Archief: Doopregister
    Akteplaats: Dordrecht,ZH,NLD
    Doop van Anna Roos in Dordrecht op 17 september 1720 inde Grote Kerk.
    Inventarisnr.: Img. 102
    Gebeurtenissen 17 september 1720
  5. Trouwboek 1738 Andel Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  6. Inventarisnr.: Img.
    Trouwen van Philippus Verhagen in Andel met Anna Roos op 10 september getrouwt te Andel
    Archief: Trouwregister
    Akteplaats: Andel,NB,NLD
    Gezindte: NG
    Archiefnaam: Archief Andel
    Kerk: Gerecht
    Gebeurtenissen 10 september 173
  7. Trouwboek 1738 Andel Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  8. Gezindte: NG
    Akteplaats: Andel,NB,NLD
    Inventarisnr.: Img.
    Archief: Trouwregister Gerecht
    Ondertrouw van Anna Roos in Andel met Philippus Verhagen.
    Archiefnaam: Archief Andel
    Gebeurtenissen 22 augustus 1738

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Roos

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Roos.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Roos.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Roos (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Martijn is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ruud Martijn, "Stamboom Martijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martijn/I30460.php : benaderd 1 mei 2024), "Anna Roos (1720-1780)".