Stamboom Martijn » Steventje "in de Poorte" Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler (1693-1764)

Persoonlijke gegevens Steventje "in de Poorte" Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler 

Bronnen 1, 2

De auteur van deze publicatie heeft toestemming van de persoon in kwestie (voor zover het een levende persoon betreft) voor het vermelden van de gegevens.


Gezin van Steventje "in de Poorte" Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler

Zij is een partner van Jan Jansen Blankena- Botterman.Bronnen 3, 4

De Hervormde kerk is een neoclassicistische zaalkerk met driezijdig gesloten laatgotisch koor en een eveneens laatgotische toren van vier geledingen met zadeldak. De oorspronkelijk aan O.L. Vrouwe gewijde kerk op een bouwlandakker, een zgn. “hoogen roggenkamp”, is ontstaan omstreeks 1240 als geschenk van de bisschop van Utrecht aan het kapittel van de St. Lebuïnus te Deventer. Tegen het mogelijk 14de-eeuwse schip werd kort na 1459 een rijzig koor gebouwd. Ook de toren zal in die tijd tot stand gekomen zijn. De vrij bijzondere afdekking in de vorm van een zadeldak tussen puntgevels is mogelijk in het begin van de 16de eeuw aangebracht. Het uurwerk stamt uit 1881. Na een eerder plan uit 1865, werd in 1870 het oorspronkelijke schip gesloopt en vervangen door het huidige driebeukige middenschip op een bijna vierkante plattegrond. Dit schip, met een in hoofdvorm neoclassicistische opzet en voorzien van neogotische details, verrees naar ontwerp van J.A. Gerretsen uit Zutphen. Tegen de noord en zuidgevel van de toren werden een consistoriekamer en een catechisatiekamer aangebouwd. Gelijktijdig werd rond de gehele kerk een gepleisterde plint opgetrokken. Nadat de neogotische pinakels in 1906 waren verwijderd, volgde in 1939 een verdere versobering en inwendige herinrichting naar plannen van J.A.G. Heineman. Hierbij werd de kansel verplaatst naar de hoek op de noordelijke muur van het koor en het orgel naar de torenmuur.
De banken werden 180 graden gedraaid zodat men zicht op het koor kreeg. Bij de complete restauratie in 1975-'76 onder leiding van H. Roebbers en Klein Douwel werden de uit 1870 daterende consistorie- en catechisatiekamer ter weerszijden van de toren vervangen door nieuwe aanbouwsels en werd de toegang tot de kerk in de toren weer hersteld.
Het koor is voorzien van gemetselde kruisribgewelven, met ribben waarop eenvoudig decoratieve schilderingen zijn aangebracht. Het schip wordt overdekt door sterk gewelfde kruisribgewelven van stuc op latten, met in de hoeken kraagstenen met bladornament. Bij de sloop van het schip in 1870 kwamen muurschilderingen aan het licht op de torenmuur en in het koor. De beschadigde en onbelangrijk geoordeelde voorstelling van het Laatste Oordeel op de torenwand werd verwijderd evenals een tweede Laatste Oordeel op het eerste vak van de noordmuur van het koor. De schilderingen op de zuidmuur van het koor, voorstellende de Terechtstelling der tienduizend Martelaren van Achatius op de berg Ararat en de H.H. Catharina en Gertrudis, uit het midden van de 15e eeuw, werden wel met zorg blootgelegd door de kunstschilder L.L. Kleyn. Tussen de vensters in de koorsluiting bevinden zich schilderingen van profeten en apostelfiguren met spreukbanden waarop gedeelten van de Tien Geboden zijn geschreven. Op het koorgewelf is vervaagd een Deësis-voorstelling te zien: een oordelende Christus tussen Maria en Johannes de Doper. De schilderingen werden in 1870 ontdekt en gerestaureerd door L.L. Kleijn; in 1939 zijn die in het koor opnieuw geconserveerd door E. en J. Bokhorst en werden op het koorgewelf de ornamentele schilderingen blootgelegd.
Architectonisch zijn er momenteel drie stijlen te onderscheiden. De late gotiek van het koor en de toren, de Waterstaatsstijl van het middenschip en de hedendaagse vormgeving van de bijruimtes langs de toren.

Zij zijn op 24 juli 1717 te Oolde, Gelderland, Nederland in ondertrouw gegaan.

Trouwreg. Laren. 24.07.1717: Jan Jansz soon van Jan op de Blankena in Z: Lo onder Bathmen en Steven Hermansz dochter van Herman op de Kokzelar in Olde onder Laren.
Getroud op attestatie na Laren 15.08.1717.
Ze werden partners te Harfsen, Gelderland, Nederland.

Zij zijn getrouwd op 15 augustus 1717 te Laren, Gelderland, Nederland, zij was toen 23 jaar oud.

Trouwboek Bathmen

Kind(eren):

  1. Geertjen Kokseler  1719-????

Woonachtig: Bathmen, Overijssel, Nederland.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Steventje "in de Poorte" Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Steventje "in de Poorte" Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Steventje Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler

N.N N.N
????-
Arent Berents
± 1620-????
Geesken Arents
± 1674-????

Steventje Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler
1693-1764

1717

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek Laren (oolde) Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  2. Archiefnaam: Archief Laren ( oolde)
    Akteplaats: Oolde,GE,NLD
    Archief: Doopregister
    Doopakte van Steventje Kokselman ( in de Poorte) op 17 sep 1693 te Oolde ( Laren).
    Inventarisnr.: Img. 79
    Gezindte: NDh
    Gebeurtenissen 17 september 1693
  3. Begraafboek Gorssel (Almen) Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  4. Akteplaats: Harfsen,GE,NLD
    Begraaf akte van Steventje Kokselman te Harfsen op den 6 juli 1764
    Archief: Begraafregister Gorssel
    Gezindte: NDH
    Inventarisnr.: Img. 359
    Archiefnaam: Archief Harfsen
    Gebeurtenissen 6 juli 1764
  5. Trouwboek Bathmen Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  6. Archief: Trouwregister
    Trouwakte van Jan Jansen Botterman op 't Blankena met Steventje Hermsen Kokseler te Bathmen op den 24 july in ondertrouw, den 15e augustus 1717 getrouwd.
    Inventarisnr.: Img. 294
    Gezindte: NDH
    Akteplaats: Bathmen,OV,NLD
    Archiefnaam: Archief Bathmen
    Kerk: Ned herv. gemeente
    Gebeurtenissen 15 augustus 1717
  7. Trouwboek Laren (oolde) Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  8. Kerk: Ned. duits herv. gemeente
    Akteplaats: Laren,GE,NLD
    Trouwakte van Jan Jansen Botterman op 't Blankena met Steventje Hermsen Kokseler te Laren op den 25 july 1717 te Oolde. (Laren) Attestatie naar Bathmen.
    Archiefnaam: Archief Laren (Oolde)
    Inventarisnr.: Img 46
    Gezindte: Nh
    Archief: Trouwregister Oolde
    Gebeurtenissen 25 juli 1717

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler


De publicatie Stamboom Martijn is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ruud Martijn, "Stamboom Martijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martijn/I27190.php : benaderd 15 mei 2024), "Steventje "in de Poorte" Hendricks ( op 't Kuijckster) Kokseler (1693-1764)".