Stamboom Lokhorst » Lieve Geelvinck (1676-1743)

Persoonlijke gegevens Lieve Geelvinck 

  • Hij is geboren op 28 mei 1676.
  • Hij is overleden op 22 augustus 1743, hij was toen 67 jaar oud.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 mei 2009.

Gezin van Lieve Geelvinck

(1) Hij is getrouwd met Agatha Theodora van Bambeeck.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1699, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Anna de Haze.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1730, hij was toen 53 jaar oud.


Notities over Lieve Geelvinck

Hij was een zowel geliefd als machtig burgemeester van Amsterdam. In 1707 was hij zijn vader opgevolgd in de vroedschap. Hij was tussen 1709 - 1711 lid van de Raad van State, voor veel Amsterdamse burgemeesters een soort ballingschap. Hij was tussen 1712 - 1714 afgevaardigde in het gewest en kreeg voor het eerste te maken met Simon van Slingelandt. In 1716 werd hij benoemd tot bewindhebber van de Oostindische Compagnie en zoals gewoon, aangesteld voor de rest van zijn leven.

Lieve Geelvinck was de helft van een tweeling: van zijn tweelingbroer is alleen de naam bekend. Zijn moeder was Anna van Loon; zijn vader Joan Geelvinck (1644-1707) en sinds 1694 lid van de vroedschap. Zijn grootvader was burgemeester Cornelis Geelvinck. Albert Geelvinck, zijn oom, was directeur van de Sociëteit van Suriname. De Geelvincken waren bestuurlijke en financiële specialisten. Lieve Geelvinck werd voor de eerste maal burgemeester van Amsterdam in 1720, een "noodlottig" jaar. Door een geslepen huwelijkspolitiek speelde de familie Geelvinck jarenlang een belangrijke rol de raad.

Lieve Geelvinck trouwde in 1699 met Agatha Theodora van Bambeeck, die in 1713 overleed. Hij sloot in 1730 een tweede huwelijk met Anna de Haze, toentertijd de rijkste vrouw in Amsterdam. Hij verhuisde van Herengracht 504 en trok in bij zijn vrouw op Herengracht 520, die dat pand opnieuw had laten inrichten. De echtelieden kenden elkaar, want zijn zoon Nicolaes was in het voorafgaande jaar getrouwd met haar dochter. Zijn kleinkind was Agatha Theodora Geelvinck, tevens haar kleinkind, uit een eerder huwelijk. Via Anna de Haze verkreeg hij de titel heer van Stabroek en van de beide Loosdrechten. Op 13 maart 1728 werd Leimuiden tezamen met Vriezekoop voor 42.000 gulden gekocht door Mr. Lieve Geelvinck, ten behoeve van de stad.

Lieve Geelvinck was staatsgezind en regelde in 1734 een uitermate koele ontvangst voor Willem IV van Oranje-Nassau en Anna van Hannover. De regenten in de Pruikentijd staan bekend als elkaar de bal toespelend: in 1735 werd zijn schoonzoon Dirk Trip als burgemeester benoemd, daarbij vele tientallen schepenen en oud-schepenen passerend. Burgemeesters hadden bij toerbeurt baantjes te verdelen. In 1738 verstrekte hij een "studiebeurs" aan zijn kleinzoon , een goedbetaald baantje als postmeester. In het jaar 1743 stierven behalve Lieve Geelvinck nog vier burgemeesters. De onderlinge verhouding in de burgemeesterskamer zou daardoor sterk veranderen.

Lieve Geelvinck fungeerde regelmatig als privébankier en werd in de Nieuwe Kerk begraven onder een nooyt gehoorde toevloet van menschen en is opgevolgd door zijn zoon Nicolaes Geelvinck.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lieve Geelvinck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Lieve Geelvinck

Lieve Geelvinck
1676-1743

(1) 1699
(2) 1730

Anna de Haze
1690-1791


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1676: Bron: Wikipedia
    • 29 januari » Feodor III wordt tsaar van Rusland.
    • 22 april » Onder de rook van de Etna bij Agosta raken de Franse vloot, onder Abraham Duquesne en de Nederlands-Spaanse vloot, onder Michiel de Ruyter slaags. Tijdens de slag raakt Michiel de Ruyter dodelijk gewond.
    • 26 mei » Antoni van Leeuwenhoek ziet voor het eerst animalculen (kleine diertjes) door zijn microscoop.
    • 21 september » Kardinaal Benedetto Odescalchi wordt gekozen tot paus. Hij neemt de naam Innocentius XI aan.
    • 3 december » Zweden verslaat Denemarken in de Slag bij Lund.
    • 19 december » De eerste twaalfstedentocht wordt geschaatst.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Geelvinck


De publicatie Stamboom Lokhorst is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Arwi Lokhorst, "Stamboom Lokhorst", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lokhorst/I9554.php : benaderd 11 mei 2024), "Lieve Geelvinck (1676-1743)".