Stamboom Lobé en verwanten. » Adriaan Johannes Vermeulen (1892-1944)

Persoonlijke gegevens Adriaan Johannes Vermeulen 

Bronnen 1, 2

Gezin van Adriaan Johannes Vermeulen

Hij is getrouwd met Catharina (Katrien of Kitty) Bleeker.

Zij zijn getrouwd op 18 april 1918 te Amsterdam, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Joke Vermeulen  1922-2015


Notities over Adriaan Johannes Vermeulen

Mijn vader was dus de derde zoon uit het gezin. Van zijn jeugd weten we weinig af. Er waren wel eens verhalen over kattekwaad die de jongens uithaalden maar ik vermoed dat we alleen maar leuke dingen hoorden.

Toen we wat ouder werden en onze oren wat wijder open gingen, merkten we dat het niet altijd rozegeur en maneschijn is geweest. Opa Vermeulen schijnt een stevige drinker te zijn geweest. Dat kwam het gezin natuurlijk niet ten goede.

Toch heeft opa op een goed moment, geen druppel meer gedronken en dit zo zijn hele verdere leven volgehouden. De verhouding tussen vader en kinderen was voor zover wij weten goed. Mijn vader ging regelmatig naar Utrecht om zijn vader te bezoeken en toen hij zich eenmaal een motor(tje) had aangeschaft, mocht ik wel eens mee. Achterop! 

De oudste broer van mijn vader was iets achtergebleven. Volgens wat mij verteld werd, was hij in zijn jeugd 'van de ladder gevallen'. De broers letten voor zover ik dat kon beoordelen, op dat hij zich kon redden. 

De ooms Dorus en Gerard waren zakenmannen.

Oom Johan, de jongste broer werd pianostemmer en bouwde zelf piano's die hij grif kon verkopen. Hij was een goed vakman en beretrots op het feit dat hij de piano(s) aan het koninklijk huis mocht stemmen en ook de piano's in het concertgebouw regelmatig in onderhoud had.

Mjn vader moest oorspronkelijk huisschilder worden. Hij heeft nog een korte tijd gewerkt bij een schilder, en moest niet anders dan letters schilderen.

Hoe hij kans heeft gezien aan dit beroep te ontsnappen, weet ik niet. Hij ging naar de 'normaalschool' en werd onderwijzer.

Later haalde hij zijn hoofdakte en maakte tijdens die opleiding kennis met mama Zijn school was zijn trots en zijn glorie. Hij probeerde zijn leerlingen op alle mogelijke manieren te bewegen verder te leren dan alleen de lagere school af te lopen. Hij was verder leraar ned. taal en tekenen op de Amsterdamse Grafische School. Dat deed hij met veel plezier al was het natuurlijk een druk leven. in 1944 was er een aan de AGS een nieuwe directeur gekomen. Het was een NSB'er maar ook een papen-hater. Toen mijn vader zijn nieuwe rooster ging halen, merkte hij dat al zijn uren ingeroosterd waren op uren dat hij beslist niet kon. Al de 25 jaar dat hij daar had les gegeven had men er rekening mee gehouden dat hij zijn eigen school had maar deze directeur was daar rustig overheen gewalst. Toen mijn vader hem er op attent maakte was het enige wat hij te horen kreeg: dan zit er niets anders op dat u uw ontslag maar neemt. Dat was een enorme klap voor hem en ook voor de collega-leraren. na de oorlog is die directeur gearresteerd en natuurlijk zijn baan kwijt geraakt. Maar toen was vader al dood.

Onze ouders zaten in allerlei verenigingen. Op de eerste plaats in de politiek. de KVP. Mijn vader is nog kandidaat geweest voor de tweede kamer. Verder zat hij in de reclassering en de maatschappelijke steun. Hij was zelfs voorzitter van de voetbalvereniging VVA maar hij heeft nooit gevoetbald. Hooguit een aftrap gedaan. Hij was bekend als een goede zanger en dirigent en werd daarom gevraagd bij gelegenheden als de troonsbestijging van Wilhelmina, om de kinderzang op de Dam te regelen. Hij stond daar met Vincent en nog twee andere dirigenten op een verhoging voor duizenden kinderen de maat te slaan. Ik heb dit nog verschillende malen meegemaakt en was trots op mijn vader.

Hij was erg geliefd, wat tot uitdrukking kwam bij zijn begafenis. De kerk zat stampvol, er was zelfs geen plaats meer in de zijgangen. Mijn moeder bleef dus zitten met een stel minderjarige inderen. Er moest een voogd komen maar door de spoorwegstaking was niemand van de naaste familie in staat gewees om te komen. We moesten op het Kantongerecht komen en daar stonden we. Titia en Bert waren er niet bij. Bert was ondergedoken en Tiets was getrouwd en wonde in Beieren. Ik was dus de oudste. Dus zei de rechter: "Dan word jij maar voogd!" Nou dat heb ik geweten. Kreeg ik opeens 7 kinderen toegeschoven terwijl ik zelf nog druk aan het studeren was.

Het was toch zo'n rare tijd. Hongerwinter. Gelukkig hadden we dat landje in West-Friesland. Maar financieel zat het helemaal niet goed. Het pensioen van mijn vader kwam maar niet los. In de Haag was door de V2's van alles plat gebombardeerd en was het een chaos. Dat duurde en duurde maar. Mijn vader was zowat een jaar dood en er was nog geen cent pensioen. Op een goed moment was voor mijn moeder de maat vol. Zij stuurde een telegram aan Den Haag, naar ik meen naar Romme: "Heb geen cent meer. Stuur onmiddellijk pensioen."

Laat dat nou helpen.Een paar dagen later kwam al het pensioen over de verstreken tijd in een keer binnen. dat was een enorme opluchting. We konden alle schulden betalen en weer behoorlijk eten kopen. Wel moest mijn moeder nog even in de clinch met de belasting omfat die ene grote som geld als vermogen werd aangemerkt en dus extra zouworden belast. Maar ook daar heeft mijn moeder een stokje voor kunnen steken.

bron: gesprek met Han Vermeulen (februari 2013) 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adriaan Johannes Vermeulen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adriaan Johannes Vermeulen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Adriaan Johannes Vermeulen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Rubinstein Web Site, Joachim Rubinstein, Adrianus Johannes Vermeulen, 12 januari 2017
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen

    Stambomen op MyHeritage

    Familiesite: Rubinstein Web Site

    Familiestamboom: 403731481-1
  2. Janczewski Web Site, Monica Vermeulen Janczewski, Adrianus Johannes Vermeulen, 14 juni 2021
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Janczewski Web Site
    Stamboom: Janczewski Family Tree

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 27 december 1892 lag rond de -0,6 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 88%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Opening van Ellis Island, de plek waar alle immigranten de Verenigde Staten van Amerika binnenkomen.
    • 14 mei » Oprichting van huidige Arnhemse voetbalclub Vitesse.
    • 7 juni » Tijdens een vijf dagen durende uitbarsting van de vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir komen 1.532 mensen om.
    • 31 oktober » Inwijding van de gerestaureerde slotkapel in Wittenberg.
    • 25 november » De Franse baron Pierre de Coubertin lanceert het idee de Olympische Spelen in moderne vorm te doen herleven.
    • 18 december » Wereldpremière van De notenkraker van Tsjaikovski in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg.
  • De temperatuur op 18 april 1918 lag tussen -0.3 °C en 7,5 °C en was gemiddeld 4,6 °C. Er was 0.4 mm neerslag. Er was 0.7 uur zonneschijn (5%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1918: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,6 miljoen inwoners.
    • 13 maart » Verheffing van de Apostolische prefectuur Nederlands-Borneo in Nederlands-Indië tot Apostolisch vicariaat Nederlands-Borneo.
    • 1 juni » Oprichting van de Nederlandse amateurvoetbalvereniging Excelsior Maassluis.
    • 14 september » De Tsjecho-Slowaakse republiek benoemt Tomáš Masaryk tot zijn eerste president.
    • 17 oktober » Officiële stichting van Joegoslavië.
    • 10 november » De Duitse keizer Wilhelm II komt aan op Station Eijsden om asiel aan te vragen in Nederland.
    • 16 november » De Democratische Republiek Hongarije wordt uitgeroepen
  • De temperatuur op 4 oktober 1944 lag tussen 2,7 °C en 13,6 °C en was gemiddeld 7,5 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 4,1 uur zonneschijn (36%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 5 september » Geallieerden bevrijden Brussel.
    • 7 september » Bij Vlissingen woedt de hevigste storm ooit in Nederland gemeten; meer dan een uur windkracht 12 met een gemiddelde snelheid van 122km/h.
    • 11 september » De geallieerden bombarderen Breskens bij een poging het 15e Duitse leger de pas af te snijden.
    • 21 september » De Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade landt bij Driel in het kader van Operatie Market Garden.
    • 29 oktober » De Poolse 1e Pantserdivisie bevrijdt Breda.
    • 29 november » Albanië wordt bevrijd van bezetting door Duitsland.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Vermeulen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gé Lobé, "Stamboom Lobé en verwanten.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lobe/I19587.php : benaderd 24 juni 2024), "Adriaan Johannes Vermeulen (1892-1944)".