Stamboom Bartholomeus Lievaart en Hilda van Spronsen » Peter Roelands van der Marel (± 1534-< 1618)

Persoonlijke gegevens Peter Roelands van der Marel 


Voorouders (en nakomelingen) van Peter Roelands van der Marel

Peter Roelands van der Marel
± 1534-< 1618


Catharina Corneliss
± 1550-< 1618


Gezin van Peter Roelands van der Marel

Hij is getrouwd met Catharina Corneliss.

Zij zijn getrouwd


Notities over Peter Roelands van der Marel

GELOOF
Hij is aanvankelijk protestant, maar sticht later de RK statie in Wateringen.
Hij huisveste een schuilkerk in zijn boerderij.
De vraag is waarom hij dat deed. Mogelijk had het met zijn huwelijk te maken en kwam Trijntje (Catharina) uit een rooms gezin. Als dat het geval was, is de kans aanzienlijk dat het een invloedrijk geslacht was waar zij uit voortkomt. Helaas weten we vooralsnog niet wie haar ouders zijn.
---
----------

TRANPORT EN SCHULDBRIEVEN WATERINGEN

1

22-5-1606
Willem Cornelisz. en Roelant Pietersz. geassisteerd met zijn vader al te samen wonende in het dorp van Wateringen bekenden verkocht te hebben aan Dirck Dircxsz. wonende bij Kwintsheul 8 hond land leggende in het ambacht van Wateringen in OudWateringerveld.
---
2

19-5-1607
Pieter Roelantsz. onze mede buurman en Jan Cornelisz. wonende in Zandambacht bekenden verkocht te hebben aan Gijelis Jansz. en Cornelis Willemsz. een huising en erf staande en gelegen op Honselersdijk in de ban van Wateringen daar dezelve Gielis Jansz. en Cornelis Willemsz. tegenwoordig in woonachtig zijn.
---

3

30-7-1610
Pieter Adriaensz. van der Valck en Claes Adriaensz. Cleij als tegenwoordige kerkmeesters van Wateringen bekenden verkocht te hebben aan Roelant Pietersz. onze mede buurman 7 hond 78 roeden land gelegen in een strekweer in Wateringen in de Nieuw-Wateringveldsepolder.
Bijbehorende schuldbrief. Borgen Pieter Roelantsz. en Cornelis Pouwelsz.

Opmerking: Dit is een frappante aankoop - idem voor onderstaande akte 4 -, er wordt gekocht van de gereformeerde kerkmeesters. Deze tak van der Marel is rooms katholiek en houdt een schuilkerk. Pieter is de initiatiefnemer tot het oprichten van een katholieke kerk in Wateringen.
---

4

30-7-1610
Pieter Adriaensz. van der Valck en Claes Adriaensz. Cleij als tegenwoordige kerkmeesters van Wateringen bekenden verkocht te hebben aan Roelant Pietersz. onze mede buurman 10 hond 32 roeden land gelegen in een strekweer in Wateringen in de Nieuw-Wateringveldsepolder.
Bijbehorende schuldbrief. Borgen Pieter Roelantsz. en Cornelis Pouwelsz
---

5

18-4-1618
Pauwels Pauwelsz. van Vreeswijck als man en voogd van Trijntgen Pietersdr. tegenwoordig woonachtig in de Oude Tonge bekende verkocht te hebben aan Roelant Pietersz., Gerrit Anthonisz. en Willem Cornelisz. zijn comparants zwagers alle wonende op het dorp van Wateringen alzulk gedeelte van de goederen als hem comparant nomine uxoris door het overlijden van Pieter Roelantsz. zijn voorsz. huisvrouwen vader enigszins zouden mogen opbestorven zijn zoals het door de voornoemde Pieter Roelantsz. met de dood achtergelaten is.

--
----------

WEERBARE MANNEN

Komt voor op de lijst van weerbare mannen in Wateringen van 1652-1653
Musquettiers
Arij Gerritsz. Kleij, idem.
Jan Evertsz. Hensbroeck, idem.
Pouwels Cornelisz. van der Lelij, idem.
Frans Phillipsz., idem.
Pieter Roelen van der Marel, idem.

Opmerking: Er is een enorme lijst van musquettiers in het dorp, bovenstaande enkele daarvan.
Jan Everts Hensbroeck kennen we, die is getrouwd met Maria Paulus van der Marel.
Het totaal aantal weerbare mannen is ca. 90
---
----------

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Peter Roelands van der Marel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Peter Roelands van der Marel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van der Marel


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hedwich de Vries, "Stamboom Bartholomeus Lievaart en Hilda van Spronsen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lievaard-van-spronsen/I2919.php : benaderd 3 december 2022), "Peter Roelands van der Marel (± 1534-< 1618)".