Stamboom Langereis » Nicolaas Johannes Rinkel (1865-1940)

Persoonlijke gegevens Nicolaas Johannes Rinkel 


Gezin van Nicolaas Johannes Rinkel

Hij is getrouwd met Guurtje Langereis.

Zij zijn getrouwd op 6 februari 1901 te Berkhout (Nh), hij was toen 35 jaar oud.


Notities over Nicolaas Johannes Rinkel

Beroep: Gemeenteambtenaar

Met dank aan Jan Wies ('Over de Haarlemmermeer historie')

HOOFDWEG 671 - HET RAADHUIS - DE INWONERS

Haarlemmermeer was een jonge gemeente en er was niet zo gauw onderdak voor de gemeentesecretaris en de conciërge. Veel huizen waren er nog niet en daarom werden beide heren ondergebracht in het raadhuis. Zo waren ze gelijk dicht bij hun werk.

Dirk Eggink werd op 30 november 1855 benoemd tot gemeentesecretaris. Hij woonde toen nog in bij de Heemsteedse barbier J. van Dorsten. Op 4 december 1856 werd hij ingeschreven in Haarlemmermeer en op 23 september 1858 trouwde hij met bakkersdochter Anna Tibboel. Jhr. Van Lennep, burgemeester van Heemstede, trad op als ambtenaar van de burgerlijke stand. Van Lennep was mr. Pabst opgevolgd als burgemeester van Heemstede. Tot het raadhuis klaar was, woonde Dirk eerst nog op de Oude Secretarie aan de Hoofdweg bij de Bennebroekerweg. Zijn broer Jan woonde bij hem in. Het gezin kreeg acht dochters en zes zonen.
De gemeenteraad had op 15 augustus 1867 besloten de noordelijke vleugel van het raadhuis, bestaande uit twee beneden- en drie bovenkamers, kelder, keuken en zolder, te verhuren aan Dirk Eggink voor 150 gulden per jaar met ingang van 1 januari 1868. Schiep het wonen op de werkplek een hechte band, ook de band met de gemeente was sterk, getuige zijn 54 dienstjaren. In 1909 kreeg hij, 76 jaar oud, eervol ontslag. Zijn verdiensten vonden erkenning. Zo werd hij eerst ridder en later officier in de orde van Oranje-Nassau. Zijn vrouw was inmiddels overleden (op 12 juni 1902). Zijn laatste jaren bracht Eggink grotendeels door als invalide (zijn been was geamputeerd). Hij mocht in het raadhuis blijven wonen en overleed op 1 juni 1911. Op 6 juni werd hij begraven op de algemene begraafplaats bij de hervormde kerk.

Zijn opvolger was Nicolaas Johannes Rinkel, die met Guurtje Langereis trouwde. Hij woonde in één huis met zijn vader Gerardus en neef Hendrikus Langereis. Op 1 september 1893 werd Nicolaas benoemd tot ambtenaar ter secretarie. Op 5 augustus 1909 volgde zijn benoeming tot gemeentesecretaris. Kort daarop werd hij secretaris-penningmeester van het burgerlijk armbestuur. Ook was hij vele jaren secretaris van afdeling Haarlemmermeer van het Witte Kruis.
Voordat het gezin Rinkel zijn intrek nam in het raadhuis, woonde de familie aan de oostkant van de Hoofdweg. Vóór 1920 werd een ambtswoning voor hen aangekocht aan de Kruisweg 606 (bij de hoek Wilhelminalaan). Op 24 mei 1930 vroeg Rinkel ontslag aan en op 24 december van dat jaar nam hij afscheid. Burgemeester mr. A. Slob sprak hem toe en overhandigde de scheidende secretaris namens de raad een fraaie ets van het gemeentehuis van de hand van kunstschilder A. Wigboldus uit Zuidhorn. In februari 1940 overleed Nicolaas Rinkel in zijn woonplaats Alkmaar.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Nicolaas Johannes Rinkel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Nicolaas Johannes Rinkel


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 18 december 1865 lag rond de 8,4 °C. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noorden. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 84%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 5 mei » De eerste treinroof vindt plaats in de buurt van North Bend, Ohio (Verenigde Staten).
    • 10 juni » Wereldpremière van de opera Tristan en Isolde van Richard Wagner in het Nationaltheater te München.
    • 2 juli » William Booth richt The Christian Mission op. Dit wordt later het Leger des Heils.
    • 21 juli » Op het marktplein in Springfield, Missouri schiet Wild Bill Hickok Dave Tutt neer in wat wordt gezien als het eerste westernduel.
    • 18 december » Door aanname van het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet wordt slavernij afgeschaft in de Verenigde Staten van Amerika.
    • 23 december » België, Frankrijk, Italië en Zwitserland komen een Latijnse muntunie overeen.
  • De temperatuur op 14 februari 1940 lag tussen -16.7 °C en -3.9 °C en was gemiddeld -8.6 °C. Er was 0.7 mm neerslag gedurende 4,4 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,8 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Dzsingisz Gabor, Nederlands politicus en bestuurder
    • 23 april » Herman Anthony vraagt octrooi aan op de lekvrije batterij
    • 24 juli » De Nederlandsche Unie, geleid door J. de Quay, L. Einthoven en J. Linthorst Homan, presenteert zich. Men zoekt samenwerking met de Duitse bezetter.
    • 13 augustus » Begin Operatie Adelaar tijdens de Slag om Engeland.
    • 26 november » Rudolph Cleveringa, decaan van de Juridische Faculteit van de universiteit van Leiden, protesteert in een openbare rede tegen het door de Duitse bezettingsautoriteiten aangezegde ontslag van zijn joodse collega prof. E.M. Meijers.
    • 29 december » Duitsland begint met bombardementen op doelen in het Verenigd Koninkrijk.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Rinkel

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rinkel.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rinkel.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rinkel (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Langereis is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Roelf Schrik, "Stamboom Langereis", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-langereis/I1061.php : benaderd 13 mei 2024), "Nicolaas Johannes Rinkel (1865-1940)".