Stamboom Klingen » Jasper Dekker (1810-1860)

Persoonlijke gegevens Jasper Dekker 


Gezin van Jasper Dekker

Hij is getrouwd met Neeltje Mets.

Zij zijn getrouwd op 12 januari 1837 te Texel, hij was toen 26 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. Trijntje Dekker  1840-????
  2. Geertje Dekker  1842-????
  3. Cornelis Dekker  1846-????
  4. Pieter Dekker  1851-????
  5. Jasper Dekker  1853-????


Notities over Jasper Dekker

Notities over Jasper Dekker

Uit het overlijdensregister van Texel (akte nr. 139 dd 1 okt 1860) blijkt dat Jasper Nanningsz Dekker is overleden te Yokka Hamme buiten Kotagawa, blijkens extract van de Burgerlijke Stand te Desima dd 25 mrt 1860.

Het overlijdensregister van Texel (akte nr. 139 dd 1 okt 1860) vermeld: "Heden de eersten Oktober 1860 is ambtshalve omschreven het overlijden van Jasper Nanning Dekker, koopvaardijkapitein, 49 jaar, wonende en geboren alhier, echtgenoot van Neeltje Mes, welk overlijden heeft plaats gehad te Yokkahamma, buitengaats gaande op de 26e Februari j.l. omstreeks 7« uur in de namiddag. Aldus blijkens extract, uitgegeven door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand te Decima, en gedateerd 25 maart d.a.v. behoorlijk gelegaliseerd en bij ons ontvangen".
==Aankomst in Yokohama==
Op 28 januari 1860 arriveerde de brik “Christiaan Louis” waarop kapitein [[Wessel de Vos]] (geboren op 18 januari 1818 in Zutphen) het bevel voerde in de haven van Yokohama. De brik kwam uit Shanghai. Enige weken later en wel op 22 februari 1860 voer de schoener “Henriette Louise”, eveneens afkomstig uit Shanghai, met als bevelvoerder kapitein [[Jasper Nanning Dekker]] dezelfde haven binnen.

==De dag van de moord==
In de namiddag van 26 februari zijn de kapiteins [[Jasper Nanning Dekker]] en [[Wessel de Vos]] een borreltje gaan drinken in Hotel Yokohama. Dit hotel was net enige weken daarvoor geopend en het trotse bezit van de Nederlander CJ Huffnagel (voorheen was hij kapitein van het schip Nassau). Tezamen met enige andere Nederlanders zoals de heren Gerlach (koopman en voormalig kapitein van de Cadsandria) en Schnell (een koopman) was het daar gezellig vertoeven.
Tegen zevenen in de avond besluiten Dekker en de Vos om terug te gaan naar hunner schepen echter alvorens dit te doen gaan ze nog even de hoofdstraat van Yokohama in om wat inkopen te doen. Een potje soja halen volgens ingewijdenen.

Jeppe Pieter Carst (kapitein van de klipper “Argonaut”) komt kort nadat Dekker en de Vos zijn weggegaan aan bij het hotel. Hij zou Dekker en de Vos ophalen maar was wat verlaat en bleef toen maar in het hotel. Niet veel later komt er een opgewonden Japanner het hotel binnenrennen en roept dat er 2 buitenlanders zijn vermoord. De vice-consul in Yokohama [[Dirk de Graeff van Polsbroek]] zou later schrijven:
''Ijlings lopen kapitein Carst gevolgd door de heren Gerlach en Schnell naar de plaats des ongevals en bij het licht van de maan zien zij tot hun grote ontsteltenis de lijken van Dekker en de Vos.
Het lijk van den Heer de Vos lag bij een winkel van lakwerk en dat van den Heer Dekker vijftig schreden verder, op enig passen afstand daarvan lag de hoed en rechterhand van laatstgenoemde en enige vinger van beiden, lagen hoofden de beide lijken verspreid.
De beide slachtoffers zijn afgemaakt door sabelhouwen. Kapitein de Vos was het eerst en in de rug aangevallen, had verder sabelhouwen in de nek, boven de dij, boven de knie en enige houwen op het hoofd. Kapitein Dekker had de meeste houwen in het gezicht en hoofd en zijn rechterhand was eraf geslagen.''
''Spoedig was alles op de been, de Japanse politie zette de plaats af waar de lijken lagen en de ondergouverneur was daarbij tegenwoordig. Alle poorten der stad werden gesloten, maar te laat, de moordenaars waren reeds ontvlucht'' (hoewel het niet uitgesloten is dat de moordenaars zich volgens goed Japans gebruik ergens in de stad schuil hebben gehouden).

==Lijkschouwingsrapport==
Later zijn de dodelijke verwondingen van beider landgenoten vastgelegd in een lijkschouwingrapport. Onze consul schrijft dan dat onze landgenoten zich kennelijk nog wel verweerd hebben.
''Uit deze schouwing is nog gebleken, dat de Heer de Vos het eerst is aangevallen geworden in den rug, daarna des moordenaars sabel heeft gegrepen, als wanneer hem twee vingers zijn afgesneden, dat hij toen meerdere slagen heeft bekomen.
Dat de Heer Dekker zich nog lang heeft verdedigd, daarna gevallen is, aan diens wandelstok kan men zien, dat hij een slag heeft gepareerd.''

==Begrafenis==
De begrafenis van Dekker en de Vos had plaats op [[29 februari]] [[1860]] op de pas geopende internationale begraafplaats van Yokohama en werd voorafgegaan door een imposante stoet. De vice-consul heeft ook dit minutieus vastgelegd;
''De stoet was samengesteld als volgt: twee politie dienaren met ijzeren staven; zes Japanse officieren; tien Engelse mariniers der Camilla in groot tenue met één luitenant; twintig Russische mariniers gewapend en een luitenant; het lijk van den heer de Vos, gedragen door acht matrozen, acht waarloze dragers; aan beide zijden de vrijmetselaren; het lijk van den heer Dekker, gedragen door acht matrozen en acht waarloze dragers; de Engelse ambassadeur; de Hollandse consuls; de Franse consulaire agent; de Commandanten der Japanise en Cammilla; alle Europeanen van Yokohama en Kanagawa; twintig Engelse oorlogsmatrozen en de Gouverneur en de tweede gouverneur van Kanagawa.
Bij het nederlaten in het graf werden door de Russen een salvo aan twintig schoten gegeven, waarna de Hollandse consul allen dankten voor de eer aan zijne landgenoten bewezen.''

==Graf==
Later werd op het graf door het Japanse gouvernement een groot gedenkteken opgericht. Heden ten dage is het graf te bezichtigen op de [http://www.yfgc-japan.com/ The Yokohama Foreign General Cemetary].
Bron: Henny Savenije

==van Peter ==
Mijn grootmoeder haar moeder was Geertje Dekker, getrouwd met een Zunderdorp. Familie van Jasper Dekker.
Volgens de familie overlevering waren Dekker en Vos in uniform en zijn aangezien voor Amerikaanse of Russische militairen.
Het was een actie waar waarschijnlijk Japanse Regerings ambtenaren achter zaten. Provocatie? De weduwe van Jasper heeft tot haar dood een pensioentje van de Japanse regering gehad. Als er zo een soort actie achter zat verklaard het ook het enorme grafmonument.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jasper Dekker?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jasper Dekker

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jasper Dekker

Jasper Dekker
1810-1860

1837

Neeltje Mets
1810-1877

Pieter Dekker
1851-????
Jasper Dekker
1853-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Wiewaswie

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 12 januari 1837 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken winderig regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Michigan ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 26e staat.
    • 4 maart » Martin Van Buren wordt beëdigd als 8e president van de Verenigde Staten
    • 20 juni » Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.
    • 7 juli » Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
    • 8 augustus » De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.
    • 12 december » De Göttinger Sieben worden door koning Ernst August I van Hannover ontslagen, drie van hen tevens verbannen.
  • De temperatuur op 26 februari 1860 lag rond de 3,6 °C. Er was 1 mm neerslag. De winddruk was 7.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • In het jaar 1860: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 8 februari » De Eerste Kamer der Staten-Generaal brengt het kabinet-Rochussen ten val door de verwerping van een wetsvoorstel inzake de aanleg en exploitatie van de Noorder- en Zuiderspoorweg.
    • 19 juni » Een van de grootste branden die Leeuwarden ooit troffen, vindt plaats bij de Prins Frederikkazerne.
    • 18 september » Het Koninkrijk Sardinië brengt de Kerkelijke Staat in de Slag bij Castelfidardo een nederlaag toe.
    • 31 oktober » Executie in Maastricht van Johannes Nathan, de laatste Nederlander die in vredestijd is geëxecuteerd.
    • 8 december » Oprichting van de nv Gemeentekrediet van België.
    • 26 december » In stadion Hallam Pitch in Sheffield wordt de eerste voetbalwedstrijd gespeeld en die gaat tussen Sheffield FC en Hallam FC.
  • De temperatuur op 29 februari 1860 lag rond de 3,0 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 83%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • In het jaar 1860: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 8 februari » De Eerste Kamer der Staten-Generaal brengt het kabinet-Rochussen ten val door de verwerping van een wetsvoorstel inzake de aanleg en exploitatie van de Noorder- en Zuiderspoorweg.
    • 23 maart » Executie van Ype Baukes de Graaf, de laatste voltrekking van de doodstraf in Friesland in vredestijd.
    • 10 mei » Ontdekking van cesium door Robert Bunsen en Gustav Kirchhoff.
    • 13 augustus » Moord op vorst Danilo II van Montenegro in Kotor. Hij wordt opgevolgd door zijn neef Nicolaas I.
    • 18 september » Het Koninkrijk Sardinië brengt de Kerkelijke Staat in de Slag bij Castelfidardo een nederlaag toe.
    • 26 december » In stadion Hallam Pitch in Sheffield wordt de eerste voetbalwedstrijd gespeeld en die gaat tussen Sheffield FC en Hallam FC.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Dekker

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Dekker.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Dekker.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Dekker (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Klingen is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
P J Klingen, "Stamboom Klingen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-klingen/I643.php : benaderd 24 september 2024), "Jasper Dekker (1810-1860)".