Stamboom Klei/van Bijssum » Ewo Eggerichs (Ebbe) Ewesma Ackinga (± 1368-> 1458)

Persoonlijke gegevens Ewo Eggerichs (Ebbe) Ewesma Ackinga 


Gezin van Ewo Eggerichs (Ebbe) Ewesma Ackinga

Hij had een relatie met Bawe Ukena tho Dijkhuizen.


Kind(eren):

  1. Focko Eusma Ackinga  ± 1390-± 1471 


Notities over Ewo Eggerichs (Ebbe) Ewesma Ackinga


Zie ook het artikel van de heer A. Hoft in Gruoninga 1971-1974: Amses,Jelmers, Eeuwes, Eltjes of "De Ridder en de halve leeuwen". Deoorspronkelijke wapenfiguur Ewens is het omgewende paaslam. Deoorsprong ligt waarschijnlijk bij de patroonheilige van de kerk teWoltersum, de H. Johannes de Doper, van wie het paaslam een bekendattribuut is. Op het wapen van deze familie, die -volgens o.a. H.Feenstra (Adel in de Ommelanden, blz. 47 '...hij was zelf wellicht eentelg uit het -oorspronkelijke- geslacht der Ewsums..) ook heel directverwant zou zijn aan de familie Van Ewsum (borg te Middelstum) vindenwe bij latere vertegenwoordigers vaak twee leeuwen, oprijzend uit hetwater. Mogelijk een verwijzing naar het ambt van zijlvest, dat vaakdoor hen werd beoefend. Drs. Roemelingh komt echter tot een andereslotsom, nl., dat de twee halve leeuwen afkomstig zijn van AnnaWritsers, de vrouw van Popko Ewens en de moeder van Focko Ewens(1544-1603. Deze laatste ligt begraven in de kerk te Leermens. Ziedaarvoor zij artikelenreeks in "De Nederlandse Leeuw"(XCVIIe jaargang,blz. 13). Door verbinding met de familie Jelmers komt bij lateregeslachten ook vaak de ridderfiguur voor. Volgens andere bronnen,bijv. dr. Formsma in "De Ommelander Borgen en Steenhuizen", kan hijook dezelfde zijn als Ebbe Ackinga, hoewel de heer Roemeling in "DeNederlandsche Leeuw" dit verwerpt. Ebbe Ackinga had een steenhuis teWeiwerd, dat in het begin van de 15e eeuw werd verwoest. Hij herbouwdeten oosten van Woltersum een nieuw huis, dat ook werd verwoest. Ookwas er een heem met grachten en landen, Ackingaheerd geheten, gelegenbij Oosterwierum (nu Akkemaheerd). De Ackinga's voerden drie lelienvan goud op een veld van azuur. In "De Ommelander Borgen enSteenhuizen" door W.J. Formsma e.a., blz. 503 staat het volgende: Heteerste bericht dat kan wijzen op het bestaan van een steenhuis teWoltersum dattert van 1385. Dan is er sprake van Nycolaus, hoofdelingte Woltersum. Deze komt in 1380 voor als Clawes Schulten (zieScharmer). Vervolgens is er de mededeling van de kroniekschrijverRengers ten Post, dat Ebbe Ackinga, wiens steenhuis te Weiwerd in deoorlog was verwoest, "up enoestersijde bij Woltersum dar de hogeheninge und wijde grafften sint", een huis timmerde dat hem ook "umgeworpen is". Dit was het begin van de 15e eeuw. In de tijd vanRengers (eind 16e eeuw) bestond het dus blijkbaar niet meer..."(leesverder bij Focko Ewesma). In Heveskes stond ook een steenhuis, waarvande fundamenten teruggevonden zijn en dat waarschijnlijk ook aan defamilie Ackinga zal hebben toebehoord. (Stad en Lande, 1994/1, blz.8v.v.). Ewo Ewesma Ackingahttp://trees.ancestry.com/rd?f=document&guid=5339769c-d9ae-47e6-b408-40f330f29df8&tid=41542143&pid=337

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ewo Eggerichs (Ebbe) Ewesma Ackinga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Ewo Eggerichs (Ebbe) Ewesma Ackinga

Ewo Eggerichs (Ebbe) Ewesma Ackinga
± 1368-> 1458


Focko Eusma Ackinga
± 1390-± 1471

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Ewesma Ackinga


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Martin Klei, "Stamboom Klei/van Bijssum", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-klei-van-bijssum/I94.php : benaderd 6 mei 2024), "Ewo Eggerichs (Ebbe) Ewesma Ackinga (± 1368-> 1458)".