Stamboom Kerssemakers » Johannes Jacobus "Jan" Kerssemakers (1826-1905)

Persoonlijke gegevens Johannes Jacobus "Jan" Kerssemakers 

    Kistemaker kan ook
  • Roepnaam is Jan.
  • Hij is geboren op 25 mei 1826 in Sint Oedenrode, Nederland.
  • Hij werd gedoopt.
  • Beroep: Onderwijzer, Hoofdonderwijzer 1858 Puiflijk.
    Johannes Kerssemakers is in 1856 onderwijzer te Nuland. Hij is later naar Puifflijk gegaan, om daar
  • Geloof: Rooms Katholiek.
    Joannes was onderwijzer in zijn woonplaats Nuland toen hij in 1856 trouwde met Cornelia Elisabeth van Hoogstraten.
    Is toen onderwijzer geworden in Puifflijk (gem. Druten). Inschrijving als onderwijzer in Puijflik in 1854 is dossier. Waar ze ook zijn gaan wonen. Hun eerste kind is Helena. Zij werd geboren 1858 en is reeds op 9-jarige leeftijd overleden. In Januari 1861 werd zijn zoontje Petrus geboren. Helaas stierf zijn vrouw 3 weken na de bevalling van Petrus. 4 Maanden later sterft ook zijn zoontje Petrus.
    Na het overlijden van zijn vrouw Cornelia in 1861, trouwt Joannes in 1865 met Elisabeth Jeurgens.
    Zij krijgen in feb. 1866 een tweeling; Petrus en Bernardus. De eerste zoon heeft hij dus genoemd naar zijn reeds eerder overleden zoontje (deze was vernoemd naar de vader van Joannes; Petrus K. g;1803)).
    De eerst geborene Petrus sterft als kindje van anderhalf jaar oud. Twee weken na de dood van Petrus sterft het tweelingbroertje Bernardus.
    We schrijven dan het jaar 1867. Joannes heeft tot dan toe vier kinderen gehad die allen zijn overleden.
    Alle kinderen van zijn eerste vrouw is hij kwijtgeraakt en na 2 jaar huwelijk met zijn tweede vrouw heeft hij ook daarvan geen kinderen meer in leven.
    Voor wat de levensvatbaarheid van de kinderen van Joannes betreft is het niet zo'n gelukkig verloop. Van zijn eerste vrouw heeft hij geen kinderen in leven. Van zijn tweede vrouw overlijdt 1 kind. De rest van de kinderen (3 stuks) is gaan studeren.
    Van een van zijn kinderen; Wilhelmus, is wat meer bekend . Hij werd burgemeester van Raalte
    Johannes jacobus woont in 1867 te Puiflijk wijk E Nr. 31. bij overlijden van zijn dochter Helena Wilhelmina .
    Het jaar 1867 is een rampjaar voor Johannes Kerssemakers. Drie kinderen komen te overlijden . Een kind wordt geboren. Tussen de geboorte van de ene Helena en de dood van de tweede Helena zitten enkele maanden.
    De Tweeling komen in 1867 kort na elkaar te overlijden.
    Raadslid van de derde orde van de H. Fransciscus, Secretaris van het R.K. Armenbestuur [Bron: bidprent Jan Kerssemakers]
  • Hij is overleden op 6 januari 1905 in Puiflijk, Gelderland, Nederland, hij was toen 78 jaar oud.
  • Hij is begraven.
    Het graf van Johannes is op de R.K. begraafplaats in Puifflijk niet te vinden. De plaatselijke doodgraver deelde mij in november 1993 mede, dat er nog nooit graven zijn geruimd. Toch is het graf van J.Kerssemakers niet meer aanwezig. Hij acht het mogelijk dat J.Kerssemakers is bijgezet bij iemand anders, mogelijk iemand van van Hoogstraten.
    Dit lijkt mij onwaarschijnlijk, aangezien J.Kerssemakers hoofd van school was, Raadslid in de derde orde van H. Franciscus en Secretaris van het R.K. Armbestuur. Er liggen daar wel een aantal "Kersten"'s begraven. Ook een "Kistenmaker", waarbij volgens deze plaatselijke doodgraver een naamsverwisseling heeft plaats gehad. In 1994 zullen vanwege plaatsgebrek een aantal graven van die van Kersten worden geruimd. Deze naamsverwisseling lijkt mij onwaarschijnlijk, omdat vanaf de 18e eeuw de naam 'Kistenmaker' regelmatig in Puifflijk voorkwam. De naam Kerssemakers is door Joh.J Kerssemakers en zijn broer (overgrootvader) Gerardus W. Kerssemakers in Druten geïntroduceerd. Toen zij daar vandaan vertrokken verdween tevens de naam Kerssemakers.
  • Een kind van Petrus Kerssemakers en Helena van der Heijden
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 juni 2019.

Gezin van Johannes Jacobus "Jan" Kerssemakers

(1) Hij is getrouwd met Cornelia Elisabeth Hoogstraten.

Zij zijn getrouwd op 21 november 1856 te Puiflijk, Gelderland, Nederland, hij was toen 30 jaar oud.

Getuigen: Herman van der Zandt, wethouder te Druten, bekende, Jan de Kadt, herbergier, bekende, Gerardus Wilhelmus de Kadt, agent der Emmerikcshe stoomboten, bekende, Herman Hoogstraten, lanbouwer, broer van de bruid.

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Elisabeth Jurgens.

Zij zijn getrouwd op 17 februari 1865 te Druten, Gelderland, Nederland, hij was toen 38 jaar oud.

Getuigen: Hermanus Hoogstraten, Landbouwer, zwager van de bruidegom (broer van de overleden echtegenote), Hendrik Hoogstraten, Landbouwer, zwager van de bruidegom (broer van de overleden echtegenote), Johannes Machiel Hendrikus Bosman, Hoofdonderwijzer, bekende, Aart Kerstens, polderontvanger, bekende

Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Jacobus "Jan" Kerssemakers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Jacobus "Jan" Kerssemakers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 25 mei 1826 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt bui. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1826: Bron: Wikipedia
    • 6 juni » Oprichting van de kristalfabriek van Val-Saint-Lambert.
  • De temperatuur op 17 februari 1865 lag rond de 1,0 °C. Er was 0.9 mm neerslag. De winddruk was 23 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Abraham Lincoln wordt beëdigd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten
    • 5 mei » De eerste treinroof vindt plaats in de buurt van North Bend, Ohio (Verenigde Staten).
    • 10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Zonen van de Onbevlekte Maria of Paters van Chavagnes door Paus Pius IX.
    • 21 juli » Op het marktplein in Springfield, Missouri schiet Wild Bill Hickok Dave Tutt neer in wat wordt gezien als het eerste westernduel.
    • 9 oktober » In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt gestart met de aanleg van de eerste oliepijplijn.
    • 17 december » Leopold II wordt koning der Belgen.
  • De temperatuur op 6 januari 1905 lag tussen 3,0 °C en 9,7 °C en was gemiddeld 6,0 °C. De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • In het jaar 1905: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
    • 25 januari » Begin van de Slag bij Sandepu in Mantsjoerije
    • 11 februari » Oprichting van de Apostolische Prefectuur Nederlands-Borneo in Nederlands-Indië.
    • 30 april » Het Nederlands voetbalelftal speelt zijn eerste officiële interland. België was de tegenstander. Na negentig minuten was de stand 1-1; Nederland won uiteindelijk met 4-1.
    • 27 mei » In de Slag bij Tsushima verslaat Japan de Russische vloot.
    • 7 juni » De unie tussen Noorwegen en Zweden wordt beëindigd. Oscar II van Zweden verklaart dat het voor hem niet mogelijk is om een regering tot stand te brengen, hetgeen zijn koningschap doet eindigen. Noorwegen is vanaf nu een zelfstandig koninkrijk.
    • 30 juni » Albert Einstein stuurt het artikel "Zur Elektrodynamik bewegter Körper" in, waarin hij de speciale relativiteitstheorie introduceert. Het wordt op 26 september gepubliceerd.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kerssemakers


De publicatie Stamboom Kerssemakers is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Luijk, "Stamboom Kerssemakers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kerssemakers/I12.php : benaderd 17 juni 2024), "Johannes Jacobus "Jan" Kerssemakers (1826-1905)".