Stamboom Kaper » Hiddo Blaauw (1903-1940)

Persoonlijke gegevens Hiddo Blaauw 


Gezin van Hiddo Blaauw


Notities over Hiddo Blaauw

De aanval op de Farmsum
De FARMSUM vertrekt vanuit Blyth (UK) op 25 november 1940 met een lading kolen, bestemd voor Buenos Aires (Argentinië). Via tussenstop in Methil en Oban sluit het schip op 1 december aan bij konvooi OB-252 en begint aan de oversteek van de Atlantische Oceaan. In de eerste dagen is het weer goed, maar op 5 december steekt een storm op. Een reddingboot en een sloep gaan verloren. In de dagen er na raakt het konvooi verspreid en verliest de Farmsum andere schepen uit het oog.
Op 7 december wordt het weer langzaam beter en het schip vervolgt haar weg richting het zuiden. Maar later die dag wordt de Farmsum gedetecteerd door de Duitse onderzeeboot U-99 (Kapitän leutnant Otto Kretschmer). Die vuurt om 19.15 uur een torpedo af op de Farmsum, die inslaat in het achterschip. Daar zijn de bemanningsverblijven en de schade is enorm. Twaalf opvarenden komen om in de ontploffing, waaronder matroos Blaauw. De torpedo loopt aan de oppervlakte door een probleem met de diepte instelling, en de explosie zorgt er voor dat het dek kanon van de Farmsum overboord slaat.
De 19 overlevenden gaan in de overblijvende reddingboot. Op het moment dat de boot het water raakt, slaat een volgende torpedo in, precies op dezelfde plek als de eerste. Wrakstukken vliegen door de lucht en delen vallen in de reddingboot en beschadigen haar. De boot roeit weg van de Farmsum en kort daarna raakt een derde torpedo het schip midscheeps, waarna de Farmsum binnen een minuut wegzinkt.
Het daglicht wordt afgewacht achter een zee anker, en de volgende ochtend zien de slachtoffers een oorlogsschip op twee mijl afstand. Maar het schip ziet de reddingboot niet door de hoge golven en verdwijnt in de verte. Het weer blijft onstuimig en er moet regelmatig water worden gehoosd om de reddingboot droog te houden. Er zijn gewonden van de aanval en veel overlevenden hebben last van bevriezingsverschijnselen. Op 15 december sterft een bemanningslid en krijgt een zeemansgraf.
Op 17 december wordt de reddingboot gezien door een patrouillerende vliegboot, die een destroyer in de buurt waarschuwt. Een half uur later worden de overlevenden gevonden en opgepikt door HMS AMBUSCADE (D 38) (LtCdr R.A. Fell, RN). Kort daarna overlijdt een tweede gewonde aan boord. Op 20 december overlijden nog twee gewonden aan boord, allen krijgen een zeemansgraf. Op 21 december worden de 15 overblijvende bemanningsleden aan land gebracht in Greenock (UK) en opgenomen in het ziekenhuis. Daar overlijdt op 26 februari 1941 een koksmaat alsnog aan zijn verwondingen.

Bron: Nationaal Archief, inventarisnummer 2.06.084, scheepsverklaring Farmsum

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hiddo Blaauw?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hiddo Blaauw

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hiddo Blaauw

Okko Blaauw
1837-1917
Jan Smit
1836-????
Edechien Smit
1873-1917

Hiddo Blaauw
1903-1940


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 november 1903 lag tussen 3,3 °C en 7,9 °C en was gemiddeld 5,3 °C. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1903: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,3 miljoen inwoners.
    • 14 januari » In Amsterdam breekt een spoorwegstaking uit.
    • 27 mei » Opening nieuwe Koopmansbeurs van Amsterdam (Beurs van Berlage) door Koningin Wilhelmina
    • 30 augustus » Oprichting van de "Harley-Davidson Motor Company".
    • 3 oktober » In Rotterdam worden de eerste twee droogdokken in gebruik genomen.
    • 31 oktober » Opening van Hampden Park, een voetbalstadion in de Schotse hoofdstad Glasgow.
    • 1 november » Het eerste nummer van het autotijdschrift de Auto verschijnt. Het is het officiële orgaan van de Nederlandsche Automobiel Club, die in 1913 de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) zou worden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Blaauw

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Blaauw.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Blaauw.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Blaauw (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Kaper is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Kaper, "Stamboom Kaper", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kaper/I1616.php : benaderd 5 juni 2024), "Hiddo Blaauw (1903-1940)".