Stamboom Kaizer » Cornelius Richardus van der Linden (1865-1931)

Persoonlijke gegevens Cornelius Richardus van der Linden 


Gezin van Cornelius Richardus van der Linden

Hij is getrouwd met Maria Johanna Letschert.

Zij zijn getrouwd op 17 februari 1897 te Amsterdam, hij was toen 31 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):



Notities over Cornelius Richardus van der Linden

CorneliusLsr.jpg
Cornelius Richardus woonde met zijn gezin in de Wakkerstraat 25 2-hoog is op 4 november 1932 in de Volkerakstraat 28 2-hoog gaan wonen. Verhuisde op 24 januari 1934 naar Wakkerstraat 5-huis en op 5 september 1934 weer terug naar Wakkerstraat 25 2-hoog en ging op 29 april 1935 wonen in de Mr.P.N.Arntzeniusweg 6-huis.

Cornelius Richardus was Lid der Orde van de H.Vader Franciscus

De Broeders Penitenten (in het Latijn de Congregatio Fratrum Poenitentium St.-Francisci) (c.f.p-s.f.) is een katholieke congegratie. Ze ontstond op 12 maart 1697 in Hoogstraten (België) als Daniël de Brouwer (geboren 7 februari 1674 te Hoogeloon als Daniël Vervest, overleden 25 juli 1745 te Boekel) zijn tijdelijke geloften aflegde. Hij trad toe tot de Derde Orde van Franciscus van Assisië.
In de loop der jaren sloten veel volgelingen zich bij de Nederlandse franciscaanse lekenbroeder aan. Pas in 1871 worden de statuten volledig goedgekeurd en krijgt de orde de naam Congregatie van de Broeders van den Derden Regel van Penitentie van den H. Vader Franciscus van Assisië. Pas dan worden de broeders erkend als religieuze gemeenschap door de Kerk. De naam wordt ingekort tot Broeders van de Derde Regel van Penitentie en uiteindelijk tot Broeders Penitenten.
De Broeders Penitenten kennen als motto: ad omne opus bonum paratus (tot elk goed werk bereid) en is vooral actief geweest in de verpleging van de geestelijk zieke en verstandelijk gehandicapte mens.
Op 6 mei 1826 wordt onder leiding van Broeder Antonius van Gerwen de eerste geestelijk zieke patiënt opgenomen in Huize Padua te Boekel (N.Br.) - een nog altijd bestaande psychiatrische instelling.
De Broeders Penitenten slaagden er in hun liefdewerk voortdurend te professionaliseren. Hun werk zal uiteindelijk leiden tot een reeks nog steeds bestaande instellingen. Allen zijn volledig professionele, door de overheid gefinancierde en inmiddels zelfstandige instellingen met honderden inwoners bijvoorbeeld:
. huize Assisie te Udenhout (tegenwoordig Stichting Prisma);
. de Hartekamp te Heemstede;
. de Lathmer te Wilp (tegenwoordig ZoZijn);
. de St. Joseph Stichting te Apeldoorn (later de Wellen, tegenwoordig
Spatie (instelling));
. Piusoord in Tilburg (tegenwoordig Amarant).
Inmiddels zijn alle bovenstaande instellingen overgedragen aan stichtingen en niet meer afhankelijk van het liefdewerk van de broeders.
Vanaf 1964 gaan de Broeders Penitenten ook in de Missie. In Chili richtten zij verschillende scholen en ziekenhuizen op.
De kloostergemeenschap leeft tot op heden voort. De broeders van nu zijn koster, missionaris of moderne vrijwilliger. Broeders leggen de geloften van zuiverheid, armoede en gehoorzaamheid af.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelius Richardus van der Linden?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelius Richardus van der Linden

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Gemeente Archief te Amsterdam, akte 26
    Heden drie-en-twintig december achttienhonderd vijfenzestig is voor ons ondergeteekende, Ambtenaar van de burgelijken stand der Gemeente Watergraafsmeer verschenen: Johannes van der Linden, van beroep tuinman, oud vierenveertig jaren wonende te Watergraafsmeer welke heeft verklaard dat op drieentwintig december des voormiddags ten zeven ure in het huis staande aan de Middenweg Wijk D nr.33 is geboren een kind van het mannelijk geslacht uit Maria Margaretha van den Brink, van beroep zonder.
    Welk kind zal genaamd worden: Cornelius Richardus.

    Data akte 23 dec. 1865 nr.26
  2. Gemeente Archief te Amsterdam, akte 169
    Heden veertien december negentienhonderd eenendertig verschenen voor mij Ambtenaar van den burgelijken stand van de Gemeente Amsterdam Willebrordus de Klijn, van beroep aanspreker, oud negenenvijftig jaar, wonende alhier en Anna Deppe, van beroep zonder, oud vierenvijftig jaar die verklaarden dat op twaalf december negentienhonderd eenendertig des namiddags ten zeven ure in de Gemeente Amsterdam is overleden: Cornelius Richardus van der Linden, van beroep handelsreiziger, wonende alhier, oud vijfenzestig jaar.

    Data akte 14 dec.1931 register W akte 169
  3. Gemeente Archief Amsterdam, akte 349
    Op heden zeventien Februari Achttienhonderd zeven-en-negentig, zijn voor ons Ambtenaar van den burgelijken stand van Amsterdam, in het openbaar, in het huis der Gemeente, verschenen, ten einde een huwelijk aan te gaan: Cornelius Richardus van der Linden, van beroep mandenmaker, geboren te Watergraafsmeer, oud eenendertig jaren, meerderjarige zoon van Johannes van der Linden, zonder beroep en van Maria Margaretha van den Brink, wonende alhier, ter eenen. Maria Johanna Johanna Letschert, zonder beroep, geboren en wonende alhier, oud drie-en-twintig jaren, meerderjarige dochter van Joseph Letschert, winkelier en Hendrika Johanna Hansen, wonende alhier, ter ander zijde.
    En verklaarden de ouders der bruid, voor ons tegenwoordig, toe te stemmen in dezen echt.

    Data akte 17-2-1897 reg 3 folio 41 nr. 349

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 23 december 1865 lag rond de -1,4 °C. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 22 februari » Tennessee neemt een nieuwe grondwet aan waarin slavernij is afgeschaft.
    • 14 april » President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
    • 15 april » Abraham Lincoln sterft aan zijn verwondingen die hij de vorige dag opliep.
    • 10 juni » Wereldpremière van de opera Tristan en Isolde van Richard Wagner in het Nationaltheater te München.
    • 19 juni » In Galveston, Texas wordt de afschaffing van de slavernij en de vrijheid van alle voormalige slaven in Texas afgekondigd. De dag wordt in de Verenigde Staten gevierd als Juneteenth.
    • 21 juli » Op het marktplein in Springfield, Missouri schiet Wild Bill Hickok Dave Tutt neer in wat wordt gezien als het eerste westernduel.
  • De temperatuur op 17 februari 1897 lag rond de -3.8 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • Van 27 juli 1897 tot 1 augustus 1901 was er in Nederland het kabinet Pierson met als eerste minister Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • In het jaar 1897: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 14 januari » De 6962 meter hoge Aconcagua in Argentinië wordt door Matthias Zurbriggen voor de eerste maal beklommen.
    • 19 februari » De aartsbisschoppen van Canterbury en York weerleggen in hun brief Saepius Officio de argumenten van Paus Leo XIII in zijn brief Apostolicae Curae tegen de geldigheid van de wijdingen in de Kerk van Engeland.
    • 19 mei » Oscar Wilde wordt vrijgelaten uit de gevangenis.
    • 12 juni » Karl Elsener vraagt octrooi aan op het Zwitsers zakmes (Original Offiziersmesser).
    • 31 oktober » Oprichting van de Eerste Groninger Tramway-Maatschappij.
    • 28 december » Het toneelstuk Cyrano de Bergerac van Edmond Rostand gaat in première.
  • De temperatuur op 12 december 1931 lag tussen -4,7 °C en 5,1 °C en was gemiddeld 1,1 °C. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1931: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,9 miljoen inwoners.
    • 10 februari » New Delhi wordt de hoofdstad van India.
    • 14 april » Koning Alfonso XIII van Spanje afgezet. Uitroeping van de republiek.
    • 14 april » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Granada CF.
    • 13 mei » Verkiezing van Paul Doumer tot president van Frankrijk.
    • 16 oktober » Benoeming van Angelo Roncalli tot apostolisch delegaat in Bulgarije.
    • 9 december » Spanje wordt een republiek.
  • De temperatuur op 15 december 1931 lag tussen 2,4 °C en 8,9 °C en was gemiddeld 6,5 °C. Er was 0,4 mm neerslag gedurende 0,5 uur. Er was 0,1 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1931: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,9 miljoen inwoners.
    • 12 februari » Ingebruikneming van Radio Vaticana door Paus Pius XI. De zendinstallatie is ontworpen door Guglielmo Marconi.
    • 26 april » Bisschopswijding van Leo Kierkels, Nederlands apostolisch delegaat in Brits-Indië, door kardinaal Willem Marinus van Rossum.
    • 28 juni » In Spanje worden na het vertrek van koning Alfons XIII verkiezingen gehouden die door de linkse partijen, de PSOE voorop, worden gewonnen.
    • 11 juli » Opening van het Prater Stadion in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
    • 2 november » DuPont produceert als eerste synthetisch rubber.
    • 26 november » De Vlaamse Geschiedkundige Kring van Gent wordt opgericht.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

  • 1917 » Andrew Still (89), Amerikaans arts
  • 1933 » Theodore Moses Tobani (78), Duits-Amerikaans componist, dirigent en violist
  • 1939 » Douglas Fairbanks (56), Amerikaans acteur
  • 1941 » Cesar Basa (26), Filipijns gevechtspiloot
  • 1944 » Regina Jonas (42), Duits rabbijn, eerste vrouwelijke rabbijn in de geschiedenis
  • 1947 » Jan Gratama (70), Nederlands architect, schilder, tekenaar en redacteur, tevens wethouder van Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog

Over de familienaam Van der Linden


De publicatie Stamboom Kaizer is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Cor van der Linden, "Stamboom Kaizer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kaizer/I5.php : benaderd 14 mei 2024), "Cornelius Richardus van der Linden (1865-1931)".