Stamboom Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » Siurt Wiard Pybes van Wiarda (1357-> 1435)

Persoonlijke gegevens Siurt Wiard Pybes van Wiarda 


Gezin van Siurt Wiard Pybes van Wiarda


Notities over Siurt Wiard Pybes van Wiarda

Sjoerd van Wiarda, overleden n 18 sep 1435.
Potestaat van Oostergo en in 1404 bewoner van Wiardastate te Goutum.
Hij overleed zonder kinderen en liet de state na aan zijn broer Oene.
Hij wordt genoemd na 26-6-1406 (OFO I-13) en op 18-9-1435 zegelt hij bij verkoop van land te Swichem (OFO I-65).

Wiarda State te Goutum

De State wordt voor het eerst in de 14e eeuw genoemd.

Deze state werd in de late middeleeuwen bewoond door de Wiarda’s, een belangrijk hoofdelingengeslacht. Omstreeks 1380 woonde Pybe Wiarda te Goutum en waarschijnlijk was hij de vader van Sjoerd Wiarda. Deze laatste was in 1399, in de strijd tegen de graaf van Holland, aanvoerder van Oostergo. Op de landdagen van Oostergo in het nabijgelegen Barrahuis, was hij een man van groot aanzien. In 1400 moet hij hebben meegevochten aan de kant van de Schieringers in de slag om Dokkum en om de Camminghastins. In 1406 was hij mederechter in het gerecht ‘in der Bacuwa’, het Leeuwarder Nieuwland, zuidwestelijk van de stad. Sjoerd had twee broers, Ids en Oene. Ids nam de naam van zijn moeder aan en noemde zicht Ids Eminga. Hij bouwde Eminga State op ongeveer de plek waar nu het rusthuis Aldlânstate in Leeuwarden staat. Ook Oene kreeg zijn eigen state: Burmania State, een stukje ten westen van Eminga State.
Volgens de overlevering wisten deze broers wel van wanten, want de states Burmania, Wiarda en Eminga werden in deze volgorde ook wel Putsma State, Schenkinsma State en Drinkuitsma State genoemd. Zo komen ze zelfs voor op landkaarten. Zelfs Eekhoff vermeldt op zijn kaart uit 1847 nog de namen Putsma en Drinkuitsma in plaats van Burmania en Eminga.

Tsjomme Wiarda was de laatste van zijn tak van de familie. Hij zal zich zeker niet onbetuigd hebben gelaten in de strijd tussen de Schieringers en de Vetkopers. In 1457 treedt hij op als gezant van Oostergo naar de vorst van Bourgondië. Die wilde de macht over Friesland hebben en Tsjomme ging naar hem toe om de zaken te bespreken. In de zeventiger jaren van die eeuw moet hij dat nog eens hebben gedaan. Hij moet schathemeltjerijk geweest zijn en gebruikte die rijkdom om de kerk te steunen. In 1449 schonk hij het “Smeynghagoed te Birstens” (Birstum bij Akkrum) aan het Franciscaner Tertiarissenklooster te Aalzum. In 1472, het jaar dat zijn vrouw stierf, schonk hij het Syurdismagoed (Sjoerdsma sate) te Lekkum aan het Heilige Sacramentsgilde te Leeuwarden dat zorgde voor de armen. Deze schenking werd belast met diverse legaten, ondermeer eentje voor de armen van Goutum. Hij stierf in 1473 en de state vererfde op zijn achterneef Syds Eminga.

De Nederlandse Leeuw 1905:

Wiarda-state werd reeds in 1404 bewoond door den Potestaat van Oostergoo Sjoerd Wiarda, kwam na zijn dood aan zijn broeder Oene, die zich Wiarda bleef noemen, terwijl zijn andere broeder Ids zich Eminga schreef, naar aller moeder Claer Eminga, die gehuwd was geweest aan Pijbe Wiarda. Van Oene Wiarda ging de state over aan zijn zoon Tjomme Wiarda, en, toen deze in 1473 kinderloos stierf, werd zijn neef Ids van Eminga, zoon van bovengenoemden Ids Wiarda, zich noemende Eminga, eigenaaar van Wiarda-state. De reeks Eminga’s die bedoelde stins of state bewoond hebben, werd afgesloten met Tiberius van Eminga, als de laatste van zijn geslacht overleden op 17 September 1733. Zijn derde vrouw was Mary van Burmania, overleden 27 September 1757, stelde tot haren erfgenaam in den zoon van den luitenant-generaal Valerius Vitus, genaamd Gerrit Ferdinand van Cammingha, die zich toen vestigde op Wiardastate, ‘t welk hij naliet aan zijn broeder Ruurd Carel van Cammingha, wiens afstammelingen het tegenwoordig nog bewonen. De thans nog bestaande Cammingha’s zijn eigenlijk Eminga’s, daar hun stamvader Wijtse van Eminga genaamd van Cammingha sproot uit het huwelijk van Rienck Idses van Eminga (overl. 1531) met Sjoeck van Cammingha (overl. 1515).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Siurt Wiard Pybes van Wiarda?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Siurt Wiard Pybes van Wiarda

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Siurt Wiard Pybes van Wiarda

Mor TIL
1310-????

Siurt Wiard Pybes van Wiarda
1357-> 1435


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Van Wiarda


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Theo Jellema, "Stamboom Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I7674.php : benaderd 14 mei 2024), "Siurt Wiard Pybes van Wiarda (1357-> 1435)".