Stamboom Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » Pieter Idzert van Harinxma (1682-1708)

Persoonlijke gegevens Pieter Idzert van Harinxma 


Gezin van Pieter Idzert van Harinxma


Notities over Pieter Idzert van Harinxma

Pieter Idzert van Harinxma, geboren 30 nov 1682, gedoopt Jorwerd 3 dec 1682, overleden Den Haag 11 feb 1708.
Hij werd op 20-10-1701 grietman van Baarderadeel als opvolger van zijn vader.
T325-17: Klinkdicht bij zijn uitvaart in 1708.
Van hem was een kwartierbord bekend met de 16 kwartieren van zijn betovergrootouders (“De Friesche Adelaar”1887-3).
Vaderszijde: Harinxma-Moccama, Botnia-Walta van Jongema, Burmania-Douma, Cammingha-Mockama.
Moederszijde: Scheltema-Aylva, Roorda-Unama (lees Uninga), Aylva-Meckema, Meckema-Decama.
Zijn betovergrootouders waren: Homme van Harinxma x Doedt van Mockema, Julius van Botnia x Foockel van Walta, Sjuck van Burmania x Cnier van Douma, Jarich van Cammingha x Jetscke van Mockema, Syds van Scheltema x Tjemck van Aylva, Feye van Roorda x Doedt Uninga van Hoytema, Douwe van Aylva x Luts van Meckema, Juw van Meckema x Lucia van Dekema..

Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
HARINXMA THOE SLOOTEN (jhr. Pieter Edzart van), geb. 30 Nov. 1682, overl. te 's Gravenhage 11 Febr. 1708, zoon van jhr. Ernst Mockema v.H. th. Sl. en Tjemck van Scheltema, liet zich 31 Dec. 1694 inschrijven als student aan de franeker hoogeschool, en 8 April 1699 te Groningen, werd door afstand van zijn vader in 1701 grietman van Baarderadeel, met verlof om zich tot voortzetting zijner studiën een paar jaren buiten de grietenij te mogen ophouden, welke zijn vader intusschen als substituut bleef bedienen. Hij bekleedde later verschillende ambten. In 1700, bij het nemen van de resolutie tot invoering van den verbeterden juliaanschen stijl, was hij lid van de Staten van Friesland. Hij overleed, ongehuwd, als lid van de Staten-Generaal zeer onverwacht en werd te Waaxens begraven. Hij beoefende de latijnsche dichtkunst, blijkens een Epigramma in quartam monarchiam Caesaream et Papalem oratione publica ab Academiae Groning. exrectore A. Pagenstechero (Gron. 1699). Verschillende elegieën zijn hem gewijd in de Frisia Nobilis (Leeuwarden 1755), 130, 340-345.
Zijn portret door een onbekend schilder is in de verzameling van Mr. P.A.V. baron van Harinxma thoe Slooten te Leeuwarden.
Zie: H. Baerdt v. Sminia, Nieuwe Naamlijst van grietmannen (Leeuwarden 1837), 236; mijn Paden fen Fynslân (Boalsert 1932) I, 210, 268, 309, 369.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Idzert van Harinxma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Idzert van Harinxma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Idzert van Harinxma


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1682: Bron: Wikipedia
      • 26 januari » Het deltagebied van Zuidwest-Nederland en Vlaanderen wordt getroffen door de stormvloed van 1682.
      • 6 mei » Koning Lodewijk XIV neemt zijn intrek in het Kasteel van Versailles, dat daardoor het regeringscentrum van Frankrijk wordt.
      • 29 september » Willem Doudijns, Theodorus van der Schuer, Daniël Mijtens, Robert Duval en Augustinus Terwesten richten de 'Haagsche Teeken-Academie' (nu: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op in Den Haag, de eerste kunstacademie in Nederland.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Harinxma


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Theo Jellema, "Stamboom Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I21126.php : benaderd 16 juni 2024), "Pieter Idzert van Harinxma (1682-1708)".