Stamboom Jellema, Dotinga, van der Til en Visser » Louwerens nittes (1525-> 1581)

Persoonlijke gegevens Louwerens nittes 

  • Hij is geboren in het jaar 1525.
  • Hij is overleden na 1581 in Westergeest.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 26 september 2010.

Gezin van Louwerens nittes


Kind(eren):

  1. Romcke Louwerens  1541-1596 
  2. Nees Louwerens  1545-1586
  3. Gerryt Louwerens  1554-1618 
  4. Nitte Louwerens  1556-> 1619 


Notities over Louwerens nittes

Louwerens (Laurens) Nittes geboren ± 1525 te Westergeest, beroep boer, overleden na 1581 te Westergeest
Kinderen:
1. Romcke overleden in 1595. trouwt met Bauck Jellema
2. Nees geboren in 1545 te Westergeest, overleden in 1586, trouwt 08-06-1574 met Gerrijt Fockes
3. Nitte geboren in 1550, boer te Westergeest (1591), overleden in 1615, trouwt in 1581 met Tijets Sijbes
4. Gerrijt geboren ± 1553 te Westergeest

Register van de Geestelijke Opkomsten van Oostergo 1580-1581, blz 197.

Laurens bij de kerke te Westergiest wonende j pondm. te Westergiest sjars 9 st.

Artikel van der Land Jierb. 1980 door Auke de Vries.
In 1581 woont een zekere Laurens bij de kerk te Westergeest. Als huur voor 1 pondemaat land te Westergeest is hij jaarlijks 9 stuivers schuldig aan het "Hillige Cruis- end Sint -Annaleen", tot 10 maart 1580 betaald aan de prebendarius Douwe Wibrandt (ook Witthiesz), die sedert 1550 bezitter van deze beide verenigde lenen te Kollum was. Deze Laurens kan als zoon hebben Nitte, Romcke en Gerrijt en als dochter Nees

Westergeest ligt op een verhoging. Velen zien dit aan voor een terp, maar het is een natuurlijke verhoging in het landschap (een "diluviale zandkop"), onder andere de zanderige grond wijst hierop. Het kan natuurlijk zijn dat de zandkop opgehoogd is tot terp. Dit betekent echter dat het wellicht al zeer vroeg bewoond was.
De naam Westergeest is ook afgeleid van deze zandkop. Geest (of gaast) betekent namelijk verhoogde zandgrond. Waar dit ten westen van is is niet helemaal duidelijk. Algemeen neemt men aan dat dit ten westen van de Wygeast bij Oudwoude is. Een andere verklaring is dat het ten westen van het toenmalige Kollumerland ligt.
Voor de tweede naam, Foestrum, wordt de volgende verklaring gegeven. Westergeest zou vroeger de naam Fostera gehad hebben, naar de heidense godin Fostera. Hieraan werd later heim toegevoegd, dus Fosteraheim, wat verbasterde tot Foestrum. Toen echter het Christendom zijn intrede deed werden de geestelijken zich bewust van het heidense karakter van deze naam en kreeg het dorp de naam Gaest of Westergast. Foestrum werd zoveel mogelijk belachelijk gemaakt en werd een scheldnaam.
Een tweede verklaring is wat simpeler. De inwoners van Westergeest hadden de naam nog weleens wat agressief te zijn en snel met de vuisten klaar te staan. Om die reden gaven mensen ten zuiden van Westergeest Westergeest de naam Foestrum, afgeleid van het friese woord fûst wat vuist betekent.

Dorpsblad Westergeest:
Rennenberg, de stedhâlder fan Fryslân, Grinslân, Drinte en Oerisel hat de kant fan de Spaanske Kening keazen. Fryslân bleaun efter yn it "kamp fan de Opstand". Dêrfandinne wie it doedestiids yn ús omkriten kriich. Yn de simmer fan 1581 waard d'r hiel bot fochten yn 'e omkriten fan Kollum sadat ' de gestaltenisse van Vrieslandt ellendich ende desolaet geweest is'. In jier letter wie d'r net in boer mear tusken Grins, Ljouwert en Dokkum. In protte protestanten flechten nei Ljouwert en in protte Katoliken flechten nei Grins. Mar dêr oankaam wachte harren in neie fijân: de pest! En in protte flechtelingen rekken dea troch dizze sykte. Ek Ane Sapesz. en syn frou Jents Jansendr. út Westergeast krigen yn de hjerst fan 1581 de Pest en beide binne hja doe ferstoarn.
Ø Earst nei 1594 kaam de rêst wer werom, mar al yn 1591 lêze wy fan boer Nitte Louwerens yn Westergeast. Nitte Louwerens wenne lykwols yn Driezum en wie trout mei Trijn Jans. Yn 1588 wurd d'r sprutsen oer syn hierskuld en op 12 maaie 1590 komt er foar Feije Haijes 'vanwege belangen in een halve sate lands te Westergeest, hij verklaart op 13 januari 1591, als man van Tyets Sybesdr., een deel van een sate in Westergeest af te staan aan een zekere Jochem Melles' . Op 27 maart 1599 ferpachtet hy lân yn Idemasaete by Driezumersyl. Hy komt yn Aldtsjerk te ferstjerren (nei 5 novimber 1619)

Is Louwerens Nittes ook gevallen in de strijd??

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Louwerens nittes?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Louwerens nittes

Louwerens nittes
1525-> 1581



Onbekend

Nitte Louwerens
1556-> 1619

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Nittes

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Nittes.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Nittes.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Nittes (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Theo Jellema, "Stamboom Jellema, Dotinga, van der Til en Visser", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jellema-dotinga-en-visser/I1239.php : benaderd 1 mei 2024), "Louwerens nittes (1525-> 1581)".