De temperatuur op 1 januari 1880 lag rond de 7,7 °C. Er was 3 mm neerslag. De winddruk was 17 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
1 januari » De aanleg van het Panamakanaal vangt aan.
27 januari » Thomas Edison ontvangt octrooi (#223898) op de gloeilamp.
27 april » Clarke en Foster krijgen een patent op het eerste elektrische hoortoestel.
3 juni » Alexander Graham Bell gebruikt zijn fotofoon voor de eerste keer om een draadloos telefoongesprek te verzenden.
24 juni » Eerste uitvoering van O Canada, het lied dat later het volkslied van Canada zou worden.
20 oktober » De Vrije Universiteit Amsterdam wordt opgericht.
Trouwdag 11 mei 1907
De temperatuur op 11 mei 1907 lag tussen 11,1 °C en 27,4 °C en was gemiddeld 19,1 °C. Er was 12,5 uur zonneschijn (81%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
16 april » Paus Pius X creëert zeven nieuwe kardinalen, onder wie de Belgische aartsbisschop van Mechelen Désiré-Joseph Mercier.
3 mei » Oprichting van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe SK.
3 juli » Decreet Lamentabili Sanu Exitu van de Congregatie van de Inquisitie van de Romeinse Curie waarin 65 modernistische dwalingen worden veroordeeld.
8 september » Encycliek Pascendi Dominici Gregis van paus Pius X over de leerstellingen van het modernisme.
19 oktober » Het eerste nummer van het links-radicale dagblad De Tribune verschijnt.
6 november » Koets raakt bij dichte mist in het Hoendiep nabij Hoogkerk, 5 doden t.w. oud-commissaris Johan Æmilius Abraham van Panhuys, zoon Hobbe (burgemeester van Leek), hun echtgenotes en huisknecht.
Dag van overlijden 4 juli 1943
De temperatuur op 4 juli 1943 lag tussen 9,0 °C en 22,4 °C en was gemiddeld 16,0 °C. Er was 5,0 uur zonneschijn (30%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
2 februari » Een Britse Pathfinder Stirling stort neer bij Hardinxveld-Giessendam (Rotterdam) in Nederland waarna de Duitsers de overblijfselen van een H2S cm-radar vonden. Het gevonden Rotterdam Gerät was de aanleiding om een wedren tegen de tijd te starten om de Britten bij te benen in de ontwikkeling van de cm-radar.
14 februari » Operatie Brandy - nachtelijke Britse commando-operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog op Florø, een havenplaats aan de westkust van Noorwegen.
29 september » De Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower en de Italiaanse maarschalk Pietro Badoglio ondertekenen een wapenstilstand op het Brits schip Nelson buiten de kust van Malta.
10 november » Onthoofding van de rooms-katholieke priesters Johannes Prassek (32), Eduard Müller (32) en Hermann Lange (31), en de Evangelisch-Lutherse pastor Karl Friedrich Stellbrink (49) in een gevangenis in Hamburg. Ze worden de Martelaren van Lübeck genoemd.
4 december » Het Joegoslavische Verzet vormt een voorlopige regering.
13 december » De geallieerden bombarderen Schiphol in zijn geheel plat, waardoor de luchthaven voor de rest van de oorlog wordt uitgeschakeld
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Jan Werkman, "Stamboom Jan Werkman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-jan-werkman/I16594.php : benaderd 30 april 2025), "Jan Klein (1880-1943)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.