Genealogie Hulst - de Rijk, Pol - Straatman en Overige Hulst lijnen in Nederland » Claas "Klaas" Piers Sjollema (1767-1850)

Persoonlijke gegevens Claas "Klaas" Piers Sjollema 


Gezin van Claas "Klaas" Piers Sjollema

Hij is getrouwd met Dieuwke Andries van Riezen.

Zij zijn getrouwd op 25 maart 1787 te Grouw, Barnsterhim, hij was toen 20 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. Pier Sjollema  1788-1794
  2. Andries Sjollema  1790-1856 
  3. Johannes Sjollema  1791-1867
  4. Tettje Sjollema  1793-1836
  5. Pier Sjollema  1795-1871 
  6. Ate Sjollema  1799-1833 
  7. Neeltje Sjollema  1802-1859


Notities over Claas "Klaas" Piers Sjollema

Claas Piers heeft zich in de patriottische tijden niet onbetuigd gelaten; hij was eerste assessor en werd genoemd "de lytse grietman" (de grietman woonde te Idaard) en was tevens ouderling in de Hervormde Kerk te Grouw. Hij vluchte in de Franse tijd naar Engeland. Hij keerde echter terug en verborg zich in De Bird bij Grouw. Voor de Maire der gemeente Grouw nam hij op 23 december 1811 officieel de familinaam Sjollema aan. Hij was Scheepsbouwmeester, maar in het laatst verliepen de zaken geheel en al. (Bron:Nijmegen)
Was in 1813 ouderling Hervormde Kerk Grouw. Op 3 december 1847 werd de gerenomeerde werf verkocht. (G.P.de Vries).
Claas Piers Sjollema had een werf bij de "Tillezet" bij Grouw, waarschijnlijk dezelfde werf die zijn vader daar had. Claas was een aktief patriot, die wegens zijn aktiviteiten naar Engeland moest uitwijken. In de Franse tijd keerde hij terug. Hij werd assessor (wethouder) van de gemeente Idaarderadeel en is ook na vertrek van de Fransen gebleven. Claas Piers heeft als eerste een genealogie van de familie Sjollema samengesteld. (Bron: Leeuwarden). Hij was wellicht klein van gestalte. Cleas Piers Sjollema schreef over de naam Sjollema het volgende: " De naam Sjollema is ontleend aan het breiden, dat door deze familie is uitgevonden en hetgeen toen sjoljen werd genoemd en daardoor werd de familienaam Sjollema aangenomen. Zij werden toendertijd door de regering met een wapen vereerd, bestaand uit een gebreide handschoen, een ploeg breidspriemen en kluwen breidsgaren, daaronder een gebreide slaapmuts op een geel veld aan de rechterhand en aan de andere kant een halve arend op een blauw veld." Dit is waarschijnlijk een mooi verhaal, maar niet erg geloofwaardig. Waarschijnlijk is de naamafgeleid van de mansnaam Sjolle, doch deze naam komt geen enkele maal voor in het geslachtsregister, Wel staat vast, dat de naam Sjollema reeds zeer oud is. Uit het beneficiaalboek van Friesland, in 1850 door Ged.staten uitgegeven, blijkt dat in 1543betaald werd door Eyntje Sjollema aan de pastorie te Murmerwoude een floreenrente voor het Vrijdagsbrood (Goede Vrijdag), hetwelk uit zijn Sate moest worden betaald. In datzelfde boek is ook sprake van een Sjollema te Driezum, "waar nu ten tijde Garbert Saekes woont." (Bron: G.Walstra)
Claas Piers heeft zich in de patrriottische tij niet onbetuig gelaten. In het begin was hij een prominent patriot. Hij kreeg in 1795, toen de patriotten het weer voor het zeggen kregen, de functie van "Generale Ontvangst van het Reeel". Maar hij zag snel welke kant het uitging met de patriotten (de franse soldaten kwamen hier vaak berooid en slecht gevoed aan) en hij bedankte voor het patriottische genootschap. Zijn ambt werd hem toen direct afgenomen. Nog geen half jaar later werd hij een van de oprichters en het eerste lid van het "Nije Gild" van Grouw. Dit gilde werd opgericht door de "prinsgezinde", die zich afgescheiden hadden van het "Alde Gild", waar de patriotten de lakens uitdeelden. De eerste boekhouder van het Nieuwe Hilde was zijn zwager Klaas Andries, terwijl koopman Gabe van Asperen verschillende artikelen aan het Nije Gilde leverde. In de oudheidskamer te Grouw is nog het zilveren gildewapen van het Nije Gild met het jaartal 1796. Voor het Gild moest wekelijks twee stuivers betaald worden. Als een lid langer dan vijf dagen ziek was, kreeg hij wekelijks een goudgulden uitgekeerd: was een lid 70 jaar dan kreeg hij vijtien stuivers per week. De nabestaande van een lid kregen 15 caroligulden of aan de overledene werd een "doodvat" gegeven. De gildebroeders waren verplicht om de begrafenis bij te wonen.
Recht.Arch.Idaarderadeel 26 maart 1788, folio 221: Claas verkoopt aan Hoeke Robbrts te Noorderdragten een "nieuw schuite, hol met het ijzerwerk" voor 1650 car.glds. Idem 9 juni 1790, folio 311: "Monsieur" Claas verkoopt aan Oeds Jilkes, schuiteschipper en Hiske Rienks te Suiderhuisterveen een "Nieuw Schuiteschip met platte luiken, lang over de steven 64 voet, wijd 14 voet, hol 4 en een halve voet, met zeil en treil en touwen, staande en loopende want" voor 2200 car.glds. Zie verde nog rechterlijke archieven 2 april 1789 (folio 253), 26 juli 1787 (folio 271), IDA R 13 folio 229, 241, 264, 128, 272 voor meer van dergelijke verkopen.
Bij zijn huwelijk bracht hij f 11509, in, die hij had geërfd van zijn ouders. Op 1 mei 1826 heeft hij op het gemeentehuis van Idaarderadeel de geboorteakte van zijn kleinzoon Symen Andries, geboren 29 april 1826, als getuige medeondertekend. In 1831 voltrok hij het huwelijk van de ouders van de bruid van zijn kleinzoon, nl Jelle Arjens Hoekstra en Hinke Scheltes de Boer. Hij noemde zich toen assessor, gedelegeerd officier van den Burgelijken Stand der Grieternij Idaarderadeel. Op het laatst verliepen zijn zaken geheel en al. Op 3 december 1847 werden de onroerende goederen, waaronder de gerenommeerde werf, in het openbaar verkocht, onder meer om de hypotheek ad f 2300,- af te betalen aan de weduwe Martha Hempenius, weduwe van zijn neef Jacob Johannes Sipsma en hun 6 kinderen. Zie ook de boedelbeschrijving en het extrctuit de minuten van 1847. (Bron: G.P.de Vries)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claas "Klaas" Piers Sjollema?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claas "Klaas" Piers Sjollema

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Claas Sjollema

Jitske Piers
1709-????
Pier Sjollema
1734-1782
Tettje Sipsma
1743-1782

Claas Sjollema
1767-1850

1787
Pier Sjollema
1788-1794
Pier Sjollema
1795-1871
Ate Sjollema
1799-1833

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Sjollema rootsweb

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 25 maart 1787 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid ten oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1787: Bron: Wikipedia
      • 13 mei » Kapitein Arthur Phillip verlaat de haven van Portsmouth in Engeland met elf schepen vol veroordeelde criminelen om een strafkolonie in Australië te stichten.
      • 18 mei » Productie van het eerste gegraveerde glas, in Toulouse
      • 28 juni » Aanhouding bij Goejanverwellesluis, prinses Wilhelmina probeert vanuit Nijmegen Den Haag te bereiken om steun te verwerven. Zij wordt bij de Vlist aangehouden en naar Goejanverwellesluis geleid.
      • 7 december » Delaware ratificeert als eerste staat de grondwet van de Verenigde Staten.
      • 12 december » Pennsylvania ratificeert als tweede staat de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika.
      • 18 december » New Jersey accepteert de Amerikaanse grondwet.
    • De temperatuur op 18 november 1850 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1850: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 10 juni » Bijzetting van prins Maurits der Nederlanden in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.
      • 19 juni » Huwelijk van kroonprins Karel van Zweden en prinses Louise der Nederlanden in Stockholm.
      • 9 juli » President Zachary Taylor overlijdt, en Millard Fillmore wordt de 13de President van de Verenigde Staten.
      • 20 september » Slavenhandel wordt afgeschaft in het Amerikaanse District of Columbia.
      • 29 september » Herstel van de rooms-katholieke bisschoppelijke hiërarchie in Engeland en Wales met het Aartsbisdom Westminster en twaalf bisdommen.
      • 16 december » Vier schepen arriveren in Lyttleton (Nieuw-Zeeland) om Christchurch te stichten.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Sjollema

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Sjollema.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Sjollema.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Sjollema (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Sep Hulst , "Genealogie Hulst - de Rijk, Pol - Straatman en Overige Hulst lijnen in Nederland", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hulst-rijk/I7005.php : benaderd 7 mei 2024), "Claas "Klaas" Piers Sjollema (1767-1850)".